Ont i armen

Smärta i armen och armbågen är mycket vanligt och uppstår ofta till följd av överbaleastning. Denna smärta kan påverka det vardagliga livet då det kan bli svårt att använda armen samt att handen får minskad styrka. Ofta gör det ont att lyfta saker eller att skruva med en skruvmejsel samt att använda händerna. Smärta i armbågen kan vara problematiskt och tar ofta lång tid innan det är rehabiliterat, det är därför rekommenderat att man vid första antydan till smärta i armbågen söker hjälp hos en naprapat och använder ett avlastande armbågsstöd så att skadan inte förvärras. Om man upplever domningar i armbågen är det oftast relaterat till en klämd nerv. En svullen och smärtande armbåge som uppstår akut utan normal förklaring kan tyda på en bakteriell infektion och man bör uppsöka vård genast.

Ont i armbågen & armen – Vanliga orsaker

Vanliga orsaker till smärta i armbågen och armen är överansträngning, man kan vara otränad och plötsligt börja utföra fysiskt krävande uppgifter. Överbalastningen påverkar muskelfästen och ledband men leder dock sällan till en inflammation. En nervinklämning i armbågen märks oftast av den domnande armen. Akut trauma mot en armbåge kan vara smärtsamt men också leda till en inflammation då blir armbågen svullen och väldigt öm, detta betyder att man fått en slemsäcksinflammation. Artros i armbågern kan uppstå och orsakar både smärta och stelhet. Artros i sig betyder att brosket mellan lederna tunnas ut och detta är vanligt förekommande bland äldre personer.

  • Musarm

    Musarm är ett tillstånd som uppstår vid dålig arbetsställning som kroppen inte klarar av. Musarm är vanligt för människor som arbeta vid dator och besvär kan uppstå om man sitter i fel höjd eller om musen är i fel storlek i relation till din hand. Orsaken till smärtan är att muskler och andra mjuka delar i handleden blir överbalastade, man blir stel för att blodcirkulationen minskar över tid. Det är bra att vila handen och inte hålla den på musen eller läsplattan när man inte ska klicka. Små fina rörelser som kräver mycket precision är ofta bakomliggande fakturor då det ofta kräver mer stabilitet och styrka från handen i en onaturlig position.

  • Tennisarmbåge

    Ont i musklerna på armbågens utsida är tecken på tennisarmbåge. Anledningen till att man skadar dessa muskelfästen beror normalt sett på överansträngning. Vid upprepade och ensidiga rörelser över en lång tid så som att såga eller spela tennis och golf kan leda till tennisarmbåge. Oftast visar symptomen sig ökande under lång tid men besvären kan uppstå plötsligt om man gör en kraftig överansträngning. Man märker av minskad styrka i handen och även när man vilar kan armbågen göra ont. Armbågen blir stel och den är svår att rätta ut på morgonen, du har svårt att vrida om ett handtag eller en skruvmejsel utan att det smärtar. Oftast går tennisarmbåge över av sig självt men det är därför viktigt att vila armbågen och gärna använda ett tennisarmbåge skydd som hjälper till att avlasta och stödja armbågen. I övrigt är det bra att använda armbågen som vanligt då blodcirkulationen snabbar på rehabiliteringen.

  • Golfarmbåge

    Golfarmbåge märks av en smärtande insida av armbågen, det innebär att man får en inflammation på det inre senfästet. Ofta så är det en typ av överansträngning som ligger bakom diagnosen där man använt armen och handen på ett sätt kroppen inte klarar av. Golfarmbåge kan orsakas av andra saker än golf och är egentligen bara en benämning på smärtotillståndet när man har ont på armbågens insida. Oftast uppstår dessa problem hos personer över 30 år. Golfarmbåge kan börja som en svag och diffus känsla och smärta i armbågen för att sedan övergå i ökad smärta bara av att man rör på armen. Man märker av minskad styrka i armen och handen och man kan bli känsligt för beröring på armbågens insida. Vanligt förekommande är även att armbågen blir stel och svår att räta ut efter en natt. Vanligtvis går golfarmbåge över av sig självt och det mest effektiva man kan göra är att använda ett armbågsstöd som avlastar och stabiliserar armbågen så att kroppen får en bra möjlighet att läka.

  • Översträckt armbåge

    Vid översträckt armbåge får man ont på baksidan av armbågen, det uppstår en skada i benhinnan på armbågens baksida. Vid upprepade rörleser som sträcker ut armbågen eller om det sker snabbt och kraftigt kan man få en överbelastning i vävnaderna och den är ofta mycket smärtsam. Detta tillstånd läker vanligtvis av sig själv om utsträckningen avbryts . Det finns tillfällen då läkningstiden kan bli lång och man får ta hjälp av en kortisoninjektion eller akupunkturbehandlig som snabbar på läkningen. Denna typ av skada på armbågen uppstår ofta hos idrottare som volleybollspelare, handbollsspelare eller andra idrotter där en översträckt armbåge ofta uppstår eller kan uppstå. Ofta är man öm runt baksidan av armbågen och det smärtar om man försöker att översträcka armbågen vid utsträckt läge.

  • Inflammerad armbåge

    Inflammerad armbåge eller bursit som det kallas orskas av att slemsäcken i armbågen blir irriterad till följd av överansträngning. Slemsäcken fylls då på med extra mycket vatten och den blir då stor och kan börja ömma. Det är ett vanligt tillstånd bland personer som har tunga jobb och även personer med reumatiska sjukdomar löper risk för detta och dessutom ökad risk för att drabbas av en bakteriell infektion. Vanliga symptom på en inflammerad armbåge är smärta och den förvärras när man böjer på armbågen, armbågen är svullen och gör ont när den utsätts för tryck.

Tips till dig som har ont i armbågen eller armen

Problem och smärta med armen och armbågen går ofta över av sig självt men det finns bra saker att göra för att förkorta läketiden. Det viktigaste är att vila armen från ansträngande rörelser, byt position i ditt arbete för att förändra belastningen av armbågen. Ta många pausar i de fall du använder armbågen för att minska belastningen och ändra gärna ditt rörelsemönster för att undvika att överbelasta armbågen. Använd armbågen på ett så vanligt sätt som möjligt då det är viktigt för blodcirkulationen som hjälper till med läkningen. Använd även ett armbågsstöd eller band som avlastar och stabiliserar armbågen så att den kan läka fortare.

  • Träning: Det är viktigt att trän aupp armen och armbågen igen efter en skada eller överansträngning. Det är viktigt att inte börja för hårt med träningen utan belastnigen bör öka långsamt över tid. En fysioterapeut kan ge bra tips på övningar som ofta går att utföra hemma. Då kan man även få hjälp med ergonomi i sin arbetsposition och stretchningsövningar som hjälper armbågen att läka och inte orsaka nya problem.

  • Vila: Vila har en viktig del i att låta armbågen återhämta sig efter överansträngning. Lår armen vila från rörelser som orsakar smärta och ändra ditt rörelsemönster på jobbet där du använder armen på ett sätt som gör ont eller som kan ha orsakat problemen.

  • Rörelse: Det är bra att fortsötta använda armbågen även vid problem men att göra det på ett säkert sätt. Se till att fortsätta med vardagliga rörelser som inte orsakar smärta, dessa rörelser stimulerar blodcirkulationen och den är viktig vid läkandet. Använd ett armbågsstöd som hjälper till att avlasta och stabilisera armbågen. En fysioterapeut eller naprapat kan hjälpa dig med vilka rörelser som är bra och vilka man bör undvika.