Ont i nacke & axel

Att ha ont i nacken och axlarna är mycket vanligt där orsaker som stillasittande och överbelastning leder till smärtsamma problem. Det kan göra ont av många anledningar men oftast går det över av sig själv utan medicinering eller tecken på sjukdom. Eftersom nacken och axlar är mycket rörliga delar så kan saker som stress, stillasittande eller problem med muskelfästen vara orsaker till smärta. Det finns idag många olika och bra behandlingar som på olika sätt kan hjälpa dig som lider av problem med nacke eller axel. Det finns även många bra produkter som kan hjälpa till att stödja och stabilisera kroppsdelarna för att minska smärtan men också hjälpa till i rehabiliteringen.

Vanliga orsaker till värk i nacke

Det finns många orsaker till att ha ont i nacken. Nacken består av mycket muskler och ligament och dessa är oftast orsaken till smärta pga. dålig hållning.
Nackens muskler måste hela tiden arbeta med att hålla upp huvudet och kan påverkas negativt av dålig hållning som gör att muskulaturen måste arbeta hårdare än den ska och den överbelastning som uppstår kan leda till större problem. Ofta beror dålig hållning på fel arbetsställning vid kontorsarbete, det är vanligt att man behöver en genomgång av hur en ergonomisk arbetsplats bör se ut, detta är det enskilt viktigaste man kan göra för att motverka problem med nacken. Själva smärtan i sig beror ofta på att diskarna i nacken arbetar fel och strukturen i nacken kan inte upprätthållas. Vanliga behandlingar inkluderar massage och kiropraktik men även fysisk träning hjälper den som har ont i nacken.

 • Whiplash

  Whiplashskada eller pisksnärtskada är ett resultat av att nacken utsätts för ett trauma där strukturerna sträcks ut till följd av att huvudet plötsligt kastas från ett läge till ett annat. Muskler och ledband i nacken skadas och kan enklare beskrivas som en stukning av nacken. Whiplash som skada uppkommer ofta i samband med trafikolycka, fall från häst/cykel eller annan form där nacken blir utsatt för höghastighetsvåld. Vanliga symptom på whiplash är huvudvärk, ont i nacken, stelhet, yrsel, problem med synen och smärta eller domningar i armarna. Träning och rehab är viktigt i återhämtningen från en whiplashskada och en halskrage kan få nacken att slappna av mellan träningstillfällena.

 • Nackspärr

  Nackspärr kan vara obehagligt och uppstår ofta plötsligt. Det kan vara svårt att röra på nacken och det gör mycket ont, ofta ensidigt vilket gör det svårt att titta åt sidan där nackspärr uppstått. Man får direkt problem med rörelse och vardagliga uppgifter blir plötsligt svåra att genomföra. Det kan bli svårt att hålla huvudet i en normal position och det kan därför vara tydligt att man har nackspärr. Smärtan kan också stråla ut till axlar eller till bröstet och kan tvinga den drabbade till stillasittande.

 • Diskbråck nacke 

  Diskbråck i nacken kan vara smärtsamt och beror på att disken i nacken är trasig och orsakar då smärtor på nerverna och visar sig ofta som smärta ut i armarna. Diskbråck läker ofta av sig självt men den läker bäst med hjälp av behandling. Symptom som smärta, strålande smärta mot armar eller bröstkorg, förvärras av rörelser och muskelsvaghet tyder på diskbråck i nacken. Det finns olika sätt att behandla diskbråcken, manipulering av rörelsen där man sträcker ut leder, öka blodflödet till nerverna, laserbehandling som ökar blodflödet till det skadade området, injektion av cortison och rehabträning där man förbättrar hållningen och den motoriska kontrollen. En halskrage kan stödja nacken och minska smärtan vid rörelser. Man behöver söka vård om det blir svårt att kontrollera avföringen eller urin och nedsatt känsel vid dessa områden.

Vanliga orsaker till värk i axel

Axeln är kroppen mest rörliga del där överarmsbenet och skulderbladet möts. Ont i axel beror ofta på överbelastning eller akuta skador där en blödning i axeln uppstår. Felaktig belastning är till stor del en anledning för problem med axeln, det finns många rörliga delar i axeln som behöver samarbeta och när någon inte fungerar som den ska sker ofta kompensation av andra muskler eller leder i axeln och kan då med tiden orsaka smärta. Problem med axeln går oftast över med tiden men det finns hjälpmedel för att stödja och behandla en axel.

 • Frusen axel

  Frusen axel är ett resultat av stelhet och försämrad rörelseförmåga av axeln. Det beror på ledkapseln som stabiliserar axeln blir stel, ett tillstånd som utvecklas under flera månader och som inte uppstår akut. Axelleden blir då inflammerad och kan efter en tid bli helt stel och du får mycket svårt att använda axeln. Återhämtningstiden är även den lång och kan nå upp till 3 år. Symptom för frusen axel stelhet och smärta i axeln som förvärras med tiden och kan ta flera månader, oftast känns smärtan av på natten när du sover. Fysioterapi och ett axelstöd är vanliga behandlingar där man kan använda värmebehandling eller elektriska impulser.

 • Impingement

  Impingement är det engelska uttrycket för  inklämning i axeln. Impingement uppstår ofta i axeln och beror på smärta i ett muskelfäste. Smärtan märks särskilt när man lyfter armen ovanför huvudet då inklämningen blir som värst. Det blir trångt för senorna och de hamnar i kläm, svaghet i axeln uppstår och rörelsen minskar. Som många andra åkommer i axeln så uppstår impingement vid överbelastning eller med hög ålder. Arbeten som kräver mycket rörelse av armarna kan leda till impingement. Bästa hjälpen mot impingement är träning och fysioterapi där du kan få hjälp med både övningar och stretch. Ett axelstöd kan hjälpa mot smärtan och låta axeln vila.

 • Axel ur led

  En axel ur led beror ofta på ett kraftigt vrid av axelstrukturen och snabb behandling är viktigt för att få axeln på plats igen. Om man får axeln tillbaka på plats så fort som möjligt minskar man risken att det sker igen därför är det viktigt att genast söka vård. Behandling sker av att en läkare dra axeln tillbaka i rätt läge vilket kan vara smärtsamt. Behandlning av denna skada är vila och då är det bra att ha ett exelstöd eller axelbandage som stödjer axeln innan du börjar öva upp den igen. De flesta som råkar ut för en axel ur led blir ofta helt återställda men med minskad stabilitet som följd.

 • Slemsäcksinflammation

  Slämsäcksinflammation beror på att säcken i axelleden svullnar upp och orskar platsbrist samt förträngning i axelrummet. Slämsäckens funktion är att skapa en yta som är friktionsfri när axeln lyfts upp. Inflammation kan uppstå vid överbelastning och problemet kan bli långvariga samt mycket smärtsamma. Vanligtvis så strålar smärtan även ut i armarna. En kortisonbehandling minskar inflammationen men att eventuellt ändra hur man använder axeln kan också behövas. Ett axelsstöd ger avlastning till axeln tills det att man får behandling men även efter behandlingen.

Övriga tips till dig som har ont i nacke eller axel

Det finns många och bra behandlingar för olika typer av smärtor och åkommor vid nacke och axel. Vanligtvis går problemen över av sig själva men behandlingar kan påskynda och ibland vara nödvändiga för att problemen ska försvinna. Det är i de flesta fall bra att ha någon form av stöd för nacken eller axeln som kan stabilisera och minska smärtan tills det läkt.

 • Massage: Massage med avslappning och stretchning är en mycket vanlig och effektgivande behandling vid de flesta åkommor för nacke och axel. Denna behandling kan du få hos en kiropraktor eller naprapat som kan minska smärtan och ge dig tillbaka rörligheten i den smärtande kroppsdelen. Massage ökar blodcirkulationen runt det drabbade området och mjukar upp muskler och leder. Massage har även andra hälsoaspekter som minskat blodtryck, stärkt immunförsvar, förebygger värk och stelhet samt att det kan minska ångest och depression.

 • Värme: Värme mjukar upp stela muskler och leder och minskar smärtan. Det finns te.x värmekuddar som du kan använda

 • Vila: Att vila nacken och axeln vid besvär är det bästa hjälpmedlet, det finns många bra stöd som ger avlastning och stabiliserar som hjälper det smärtande området att vila.

 • Rörelse: De flesta besvären behöver tränas bort med hjälp av olika rörelseövningar. Att vara helt stilla leder till stelhet och problemen kan bli större. Det är ofta bra att ha ett nackstöd eller axelbandage som kan hjälpa till att stabilisera problemområdet samtidigt som det tillåter en del rörlighet så att axeln eller nacken kan läka fortare.

ont i nacken