Kinesologitejp bäst i test 2024

Kinesiotejp är en elastisk och stödjande tejp som används för att stötta kroppens naturliga läkningsprocess. Tejpen kan även användas för att reducera smärta samt för att öka rörligheten i muskler.

I den här artikeln får du lära dig mer om hur kinesiotejp och dess fördelar. Vi berättar också hur du använder tejpen och tipsar om några av marknadens bästa kinesiotejper just nu.

Bästa kinesiologitejpen 2024– Våra val

Det finns mängder av olika kinesiotejper att välja bland idag, vilket kan göra det svårt att veta vilken variant du ska välja. Nedan tipsar vi om två tejper som fått höga kundbetyg och som passar bra för tejpning av både knän, armbågar, fötter och axlar.

Catell Tape – Bäst kinesologitejp 2024

bäst handledsbandage

Catell Tape är en högkvalitativ kinesiotejp tillverkad av bomull, akryllim och spandex. Tejpen är latexfri och kommer i olika färger.

Denna tejp kan med fördel användas för att avlasta, stabilisera samt för att lindra värk och rullen är 5 x 5 cm.

  • Lättanvänd och latexfri tejp

  • Finns i olika färger

  • Prisvärd

RX Tape – Ett bra alternativ

kinesiotejp

RX-tape är utformad för att underlätta normalisering och behandling av muskuloskeletala besvär samt förbättra olika tillstånd relaterade till muskuloskeletala systemet.

För optimal användning av vår kinesiotejp RX Tape är det viktigt att applicera den på ren och torr hud, undvik användning på hud som har krämer, lotioner eller oljor som solskyddsmedel eller hudvårdsprodukter.

Vid applicering av RX Tape över en led är det bäst att säkerställa att leden är helt böjd för att säkerställa bästa vidhäftning och effekt. Appliceras tejpen på en utsträckt led kan den riskera att lossna vid ledböjning

  • Latexfri och vattentålig

  • Går att använda i upp till 5 dagar

  • Vävmönstrat lim för optimal flexibilitet

Vad är kinesiotejp?

Kinesiotejp är en mjuk, stöttande och elastisk tejp avsedd för användning på kroppen. Tejpen är helt allergi- och latexfri och kan dels bidra med stabilitet, men sägs också kunna minska smärta och öka rörligheten i musklerna.

För att ge optimal rörelsefrihet och imitera vår hud har kinesiotejpen en elasticitet på imponerande 150 procent. Den har dessutom ett starkt lim baserat på akryl som gör att den ska tåla både träning, dusch och bastu.

Tejpen är vanligtvis tillverkad av bomull, men det finns även varianter av rayonfiber och nylon. Rent funktionsmässigt spelar det ingen större roll vilket material kinesiotejpen är tillverkad av, däremot har tejp av syntetiska material en tendens att sitta kvar längre på huden.

Fördelar med kinesiotejp?

Det finns många bra anledningar att använda kinesiotejp, även om det fortfarande krävs forskning för att kunna säkerställa dess hälsofördelar. Här är några av dem.

  • Bättre stabilitet. Kinesiotejp kan vara ett bra sätt att öka stabiliteten i leder, exempelvis knän och axlar. Den kan också användas för att ge en bättre hållning genom att tejpa bak axlarna.
  • Reducerar smärta. Eftersom tejpen lyfter upp hudvävnaden sägs den också kunna minska trycket på ytliga smärtreceptorer. Detta kan i sin tur reducera lokal smärta.
  • Kan lindra svullnad. Kinesiotejpen kan till en viss del öka blodcirkulationen, vilket kan reducera svullnad i samband med skada.
  • Öka rörligheten i muskler och underlätta läkningsprocessen. Många menar att kinesiotejpen även kan förbättra lymfflödet. Detta kan dels bidra till smidigare muskler och rörligare bindväv, men också skynda på läkningen av blåmärken och ärr.

Hur använder man kinesiotejp?

Användning av kinesiotejp lämpar sig för flera olika delar av kroppen, exempelvis:

Tejpa axlar

Genom att tejpa axlarna kan du förhindra att de faller framåt. Det kan också vara ge ett bra stöd efter en urledvridning av axeln, så kallad axelluxation.

Tejpa armbågar

Kinesiotejp kan också vara ett bra hjälpmedel om musklerna kring armbågen blivit skadade eller överbelastade, till exempel som stöd vid tennisarmbåge.

Tejpa hälar

Att tejpa hälen kan ge effektiv smärtlindring vid fotskador som hälsporre eller hälkuddesyndrom.

Tejpa knän

En handledsvärmare är tillverkad i ett varmt och mjukt material som värmer och ger dig optimal rörelsefrihet. De har förstås inte samma egenskaper som ett handledsstöd, men kan ändå vara bra för dig som känner dig frusen eller lite öm kring handlederna. Handledsvärmaren värmer upp området och ger viss kompression, vilket ökar blodflödet och kan verka skadeförebyggande. De passar bra vid lite enklare besvär och kan med fördel användas hemma eller på jobbet.

Tejpa fötter

Ska du ut på en längre vandring kan du tejpa fötterna för att få bättre stöd, men också för att förebygga skavsår.

Viktigt vid användning av kinesiotejp

Det är möjligt att använda kinesiotejp på stora delar av kroppen, men du bör vara extra försiktig på områden med extra tunn hud, exempelvis kring revbenen. I och med att limmet är så starkt kan det nämligen vara smärtsamt att få bort tejpen.

Även om kinesiotejp är allergivänligt finns det personer som kan reagera på limmet genom irritation, irritation och klåda. Har du upplevt dessa symtom tidigare kan det vara bra att testa tejpen på ett mindre område först.

Slutligen bör du inte applicera tejpen på områden med sår, acne eller andra hudsjukdomar. Är du osäker på hur och var du ska tejpa är det bäst att du vänder dig till en expert för rådgivning.

Frågor och svar

Vad är kinesiotejp bra för?

Kinesiotejp kan dels stabilisera upp leder, men också reducera smärta och svullad samt öka rörligheten i musklerna.

Varför tejpar man?

Att tejpa olika kroppsdelar är vanligt i samband med olika skador, exempelvis löparknä, tennisarmbåge eller hälsporre. Det kan också vara ett sätt att förebygga problem, till exempel skavsår eller framåtroterande axlar.

Vilken kinesiologitejp är bäst?

Två av marknadens bästa kinesiotejper just nu är Mueller Kinesiology Tape och Catell Tape. Ovan kan du läsa mer om dem och deras egenskaper.

Hur ska man tejpa handleden?

Du kan tejpa handleden på olika sätt beroende på vad du har för problem. Ta hjälp av en expert eller titta på instruktionsvideos för att ta reda på hur du ska tejpa för att få optimalt stöd.

Sammanfattning

Kinesiotejp är en stöttande, allergifri och ultraelastisk tejp anpassad för att stötta, avlasta och smärtlindra. Tejpen går att använda på stora delar av kroppen och är dessutom utformad för att kunna sitta kvar på kroppen i flera dagar, även när du duschar eller tränar.

För att få optimal effekt är det viktigt att du tejpar korrekt. Om du inte vet hur du ska göra rekommenderar vi att du vänder dig till en expert innan du börjar tejpa på egen hand.