Foamroller bäst i test 2024

En foamroller kan vara ett bra hjälpmedel för att reducera spänningar i musklerna, både innan och efter fysisk aktivitet. Den kan också vara fördelaktig för dig som står eller sitter långa perioder på jobbet eller som har ryggsmärtor. 

Att veta vilken foamroller du ska välja kan vara svårt, särskilt om du är nybörjare. För att göra ditt val lite enklare har vi valt ut och recenserat tre av marknadens bästa foamrollers just nu. Nedan kan du läsa mer om dessa, vi hoppas att du hitta en modell som passar för just dig!

Bästa foam rollern 2024 – Topp 3 massagerullar

1. Iron Gym Trigger Point Roller – Bäst i test

Iron Gym Trigger Point Roller

Iron Gym Trigger Point Roller är en högkvalitativ massagerulle som fått fina betyg av användarna själva. Här får du en prisvärd foamroller med både slät och strukturerad yta, vilket gör att du får en mer djupgående massage av ömma muskler.

Foamrollern är relativt kompakt med en längd på 33 cm och en diameter på 14 cm. Maxbelastningen ligger på 90 kg, vilket är ganska lite. Men å andra sidan är det sällan du använder hela din kroppsvikt på massagerullen. Vill du kunna göra det och väger lite mer kan Trigger Point The Grid 2.0, som vi recenserar längre ned, vara ett bättre alternativ.

Användarna själva är mycket nöjda med Trigger Point The Grid 2.0 och menar att den är precis lagom hård. De beskriver den som kvalitativ, enkel, effektiv och prisvärd – alltså allt det som en foamroller bör vara.

Iron Gym Trigger Point Roller
 • Prisvärd foamroller

 • Lagom hård

 • Både slät och strukturerad yta

 • Enkel att använda

 • Effektiv mot ryggvärk

Storlek: 14 x 33 cm
Vikt: 850 g
Maxvikt: 90 kg
Prisklass: Medellåg

2. Foamroller Sveltus – Mest prisvärd

Bästa foamroller

Sveltus FoamRoller är en mångsidig massagerulle med en texturerad yta som möjliggör riktad självmassage. Med ett hårt plaströr i mitten och omgiven av mjukt EVA-skum ger den lindring från muskelspänningar, främjar återhämtning och förbättrar rörlighet.

Det texturerade ytskiktet är utformat för att ge en varierad upplevelse med både slätare områden och mer knöliga strukturer, vilket gör det lätt att målinriktat massera önskade områden. Det flexibla EVA-skummet ger en behaglig känsla samtidigt som det tillåter tillräcklig tryckkontroll för att anpassa sig till individuella preferenser.

Den bärbara designen på 14 x 33 cm gör den perfekt för användning hemma eller till och med under korta pauser på jobbet. Enkel att anpassa för individuella preferenser och behov, erbjuder den en skräddarsydd massageupplevelse för användaren.

Bäst foamroller
 • Texturerad yta för riktad massage

 • Effektiv självmassage

 • Kompakt storlek

 • Ökar blodcirkulationen

Storlek: 14,5 x 29,2 cm
Vikt: 1360 g
Prisklass: Mycket hög

3. Trigger Point The Grid 2.0 – Bästa avlånga

TriggerPoint Grid 2.0 14cm

Ett vanligt problem många stöter på när det gäller foamrollers är att de inte alltid täcker hela ryggen. Många modeller är inte mer än 30 cm breda, vilket kan vara irriterande för dig med en bredare ryggtavla. Men då kan den här extra långa modellen från Trigger Point vara något för dig.

Grid 2.0 är en kvalitativ och extra lång massagerulle som blivit omåttligt populär bland användare runt om i världen. Med en längd på 66 cm är den tillräckligt lång för att passa de flesta ryggar. Den har dessutom ett avancerat mönster designat för att effektivt lirka upp dina muskelknutar.

Likt Iron Gym Trigger Point Roller är Grid 2.0 ihålig, men trots det klarar den faktiskt nästan dubbelt så hög vikt, närmare bestämt drygt 225 kg. Perfekt för dig som är lite tyngre och som vill vara säker på att din foamroller inte går sönder.

Enligt användarna är Grid 2.0 en riktigt bra foamroller som är ”stark som en tjur”. Bland recensionerna kan vi läsa att användarna uppskattar storleken och det kvalitativa materialet.  Vissa menar att den är lite dyr, men att den helt klart är värd pengarna.

Trigger Point Grid 2.0
 • Extra lång – 66 cm

 • Maxbelastning på 225 kg

 • Väger mindre än ett halvt kilo

 • Tillverkad av kvalitetsmaterial

Storlek: 12,7 x 66 cm
Vikt: 450 g
Maxvikt: 225 kg
Prisklass: Medel

Vad är en foamroller?

En foamroller, som kan översättas till massagerulle på svenska, är ett cylinderformat redskap vars syfte är att mjuka upp och massera stela och ömma muskler. De är utmärkta att använda

före, mellan eller efter träningspass, men kan naturligtvis även vara bra för dig som inte tränar alls.

Idag finns det många olika typer av foamrollers att välja bland. Vissa är helt släta, mjuka och ganska smala, andra är tjockare, hårdare och har en kraftigare struktur. En kraftig struktur och en hård foamroaller ger en mer intensiv och djupgående massage och tvärtom.

Tips! Som nybörjare kan det vara en god idé att börja med en lite slätare modell. Den ger nämligen en mjukare och mer skonsam massage. Släta massagerullar brukar dessutom vara betydligt billigare än de med struktur.

Fördelar med foamroller

Foamrollers har flera hälsofördelar som kan vara bra att känna till. Här är några av de allra främsta.

 • Lindrar muskelvärk. Studier visar att foamrolling kan mjuka upp ömmande muskler, men också minska risken för träningsvärk om du använder massagerullen efter träningspasset.
 • Skyndar på återhämtningen. Foamrollers kan också vara bra inom rehabilitering för att skynda på läkningen av muskler, under förutsättning att du använder den på rätt sätt.
 • Förbättrar ditt rörelseomfång. Det finns bevis som pekar mot att massagerullen kan förbättra ditt rörelseomfång och göra dig mer flexibel. Detta gäller framför allt om du använder den innan du stretchar.
 • Kan minska celluliter. Vissa tillverkare av foamrollers påstår att de kan släta ut huden tillfälligt och på så sätt reducera celluliter. Det finns emellertid inget som tyder på att celluliterna försvinner för gott.
 • Bra för ryggvärk. Foamrollern kan vara ett bra hjälpmedel för dig med ryggvärk eller knutar i ryggen, så länge du använder den på rätt sätt.
 • Hjälper dig att slappna av. Slutligen kan foamrolling minska stressnivåerna eftersom den reducerar muskelspänningar, vilket kan minska stressnivåerna och hjälpa dig att slappna av.
 • Kan vara effektivt vid fibromyalgi. En studie visar att personer med fibromyalgi fick lindrigare symtom efter att ha testat foamrolling i 20 dagar.

Hur du använder en foamroller

Om du aldrig tidigare använt en foamroller finns det en del saker som kan vara bra att känna till innan du sätter igång. Tänk dock på att rörelserna kan skilja sig åt beroende på vilka muskler du vill komma åt.

Känner du dig osäker kan du alltid titta på instruktionsvideos online för att lära dig grunderna. Och använder ska du främst använda din foamroller på gymmet kan du dessutom be en personlig tränare om hjälp.

Här är dock tre grundläggande tips för att komma igång:

 1. Börja alltid med ett lättare tryck för att sedan öka trycket gradvis. Du justerar trycket genom att addera mer eller mindre kroppstyngd på massagerullen. Det är inte ovanligt att det gör lite ont i början om dina muskler är väldigt spända.
 2. Rulla sakta fram och tillbaka över de spända musklerna. Börja med ett par sekunder och öka sedan gradvis.

Glöm inte att dricka rikligt med vatten efter att du använt din foamroller. Det kan nämligen underlätta återhämtningen ytterligare.

Är foamrollers säkra att använda?

Foamrollers är i regel säkra att använda, så länge du använder dem på rätt sätt. Du bör till exempel inte använda en massagerulle om du har en allvarlig muskelskada (om inte en läkare godkänt det förstås). Detta kan nämligen göra tillståndet värre och förlänga läkningsprocessen.

Du bör också undvika att rulla över dina rörligaste kroppsdelar, exempelvis dina knän, armbågar och anklar. De är nämligen extra känsliga och foamrollig kan i vissa fall göra mer skada än nytta. Fokusera istället på större muskelgrupper.

Det är också viktigt att vara extra försiktig om du är gravid och rådfråga en läkare först. Längre in på graviditeten bör du undvika att använda foamrollern på ryggen och vaderna. Det finns nämligen fall då detta orsakat en för tidig förlossning.

Sammanfattning

En foamroller kan vara ett bra hjälpmedel om du har spända muskler eller om du vill förebygga skador. Den kan också göra dig mer rörlig och avslappnad genom att lösa upp muskelknutar.

Använd din foamroller innan, efter eller mellan träningar. Naturligtvis kan du även använda den om du bara känner dig spänd eller stressad – eller bara för att det är skönt.

Tänk på att inte rulla över muskelskador eller knän, armbågar eller anklar. Var också extra försiktig om du är gravid då felanvändning kan bidra till för tidig födsel.

Frågor och svar

Vad är en foam roller?

En foamroller är ett cylinderformat redskap som du använder för att massera dina muskler genom att applicera kroppstryck.

Vilka övningar med foamroller kan jag göra?

Det finns mängder av övningar att testa med en foamroller beroende på vad du vill åstadkomma. Hämta gärna inspiration från videos online eller fråga en personlig tränare på ditt gym.

Hur använder jag en foam roller på bästa sätt?

Om du aldrig tidigare använt en foamroller bör du börja försiktigt, både vad gäller tid och tryck, för att sedan öka gradvis. På så sätt kan du vänja dig vid tekniken och din kropp kan vänja sig vid trycket.

Mjuk, hård, liten eller stor foam roller?

En mjukare och slätare foamroller kan vara bra för nybörjare, medan hårdare och mer strukturerade modeller passar för erfarna användare. Vilken storlek foamrollern ska ha beror på hur portabel du vill att den ska vara samt om du vill kunna massera hela ryggen på en gång.