Tumstöd bäst i test [year]

Tummen är vårt viktigaste finger och du använder den i så gott som alla rörelser du gör med händerna. Därför blir tumleden även en av de mest utsatta lederna i kroppen, nåt som leder till att många tyvärr får problem med leden. Tummens grundled heter CMC och det är vanligt att den drabbas av artros eller förslitningsskador. Ett tumstöd kan minska belastningen och hjälpa mot smärtan.

Om du ofta utför monotona arbetsmoment med händerna i ditt jobb eller på fritiden är du i riskzonen för att få problem med din tumled. Men alla kan drabbas av denna åkomma. Du kan också få problem med tumleden om du skadar den. Med ett tumstöd eller tumortos som det även heter kan du avlasta tumleden. Det kan ta bort smärtan, men kan även hjälpa till att läka vissa åkommor i tumleden.

Översikt – Top 3 tumstöd [year]

1. Manumed T – Bäst tumstöd med skena

Bäst tumstöd

Om du har stora problem med tumleden och behöver rejält med avlastning kan du behöva använda ett tumstöd med skena eftersom det ger bäst stöd för tummen. Manumed T är en handledsortos med en aluminiumskena som ger stöd åt både tumme och handled.

Du kan reglera hur hårt du vill att stödet ska sitta runt handleden tack vare det cirkulära bandet runt om. Runt tummen sitter en reglerbar skena och ett cirkulärt band som ger avlastning åt både CMC-leden och MCP-leden. Det här tumstödet kan användas vid såväl artros som vid förslitningsskador eller överbelastning som har lett till en tillfällig inflammation i tumleden. Materialet andas och är därför bekväm att bäras under en längre tid samt att den är snäll mot huden.

 • Rejält stöd med aluminiumskena.

 • Stöd åt både tumme och handled

 • Band som ger extra stabilitet

2. RhizoHit – Tumbandage som ger rejält stöd

Bäst tumstöd

RhizoHit är ett rejält tumstöd anpassade för dig som behöver rikligt med stöd av tumleden samt behöver bära ditt tumstöd varje dag. Däremot begränsar den inte dig i handledens rörelser, vilket gör att du enklare kan använda din hand till dagliga aktiviteter samtidigt som du bär ditt tumstöd.

Tumstödet har en formbar aluminiumram som går över tummens led, vilket gör att den passar perfekt på de allra flesta händerna. Runt handleden sitter ett cirkulärt band som gör att du kan reglera stabiliteten, men ger även ett visst stöd åt handleden utan att begränsa rörligheten. Insidan har en mjuk och flossad yta, vilket gör den bekväm att bära.

 • Rejält stöd för tummen.

 • Ger rörlighet i handleden.

 • Tillverkad i mycket slitstarkt material.

3. Nova Stabil – Mest sålda tumstödet

Bäst tumstöd

Nova Stabil är det mest sålda tumstödet till svensk sjukvård och används ofta efter operationer samt exempelvis inflammation eller stukning av tumleden. Tumbandaget ger ett stabilt stöd åt både tumme och handled samtidigt som den är enkel att ta på och smidig och bekväm att bära. Den skyddar tummens första och andra led.

Tumgreppet spänns från insidan av tummen, vilket gör att tummen får sig ett lyft och förhindras att åka ner i handen. Det ger tummen en fördelaktig position för att läka och minska smärtor. Du spänner stödet runt handleden med kardborrband. Nova Stabil är tillverkad av bomull, polyester och syntetisk gummi och finns både i svart och beige.

 • Enkel att sätta på.

 • Lyfter tummen på ett bra sätt.

 • Mycket formbarn och flexibel.

4. Bauerfeind RhizoLoc – För optimal passform

Bäst tumstöd

Bauerfeind RhizoLoc är en formbar aluminiumskena som ger optimalt tumstöd. Självklart kan du reglera storleken runt handled och tumme, men du kan även reglera hur stort rörelseomfång du vill kunna ha på tumleden. Det är ett kort tumstöd som ger rejält stöd åt tummens leder, men ger dig bra rörelsemöjligheter i handleden.

Stödet finns i två olika storlekar, och båda storlekarna är flexibla. Tumstödet är tillverkat för att kunna andas ordentligt och passar därför bra att bra att använda även när du idrottar och svettas.

 • Passar bra att idrotta med.

 • Formbar och ger en optimal passform.

 • Ger rejält stöd till tummen.

5. Rhizo Ring – Tumstöd som ger full rörlighet i handleden

Bäst tumstöd

Rhizo Ring är ett specialutvecklat tumstöd som inte ger någon som helst begränsning av handledens rörelser. Trots det ger den ett effektivt stöd åt tumleden, och används framför allt vid artros och artrit.

Tumledsstödet är mycket enkelt att ta på och tål väta utan problem. Därför kan du ha på det här stödet i de flesta situationer, både under arbete och fritid. Fördelen med att inte begränsa handledsrörelserna i onödan är att du slipper känna dig begränsad, men även minskad muskelförlust samt risk för stelhet i handled.

 • Begränsar inte handledsrörligheten alls.

 • Bra för långvarigt användande av tumstöd.

 • Tål väta utan problem.

Så hittar du det bästa tumstödet

Det finns flera olika typer av tumstöd, eller tumbandage som det ibland kallas för. Vilket som är det bästa tumbandaget beror dels på vad du behöver kunna utföra med handen och tummen. Men även beroende på vad det är för slags smärta eller skada du har i tumleden. Du kan behöva testa dig fram för att hitta det bästa tumstödet som fungerar för just dig.

När ska ett tumstöd användas?

Ett tumstöd använder du när du har problem med tumleden. Det kan finnas olika orsaker till att problemet uppstå. Generellt bör du inte använda tumstöd och andra stöd under en längre period utan att först ha konsulterat med läkare. När leder stabiliseras upp med hjälpmedel minskar muskelmassan, vilket kan ge andra negativa effekter.

Ett tumstöd kan användas vid:

 • Artros
 • Inflammation
 • Tillfälliga skador så som stukning av tumled
 • Överbelastning/förslitningsskador

Hur fungerar ett tumstöd?

Ett tumstöd är designat för att ge stöd åt tummens olika leder. Så gott som alla tumbandage ger stöd åt tummens grundled, den som kallas för CMC. Men många tumbandage ger även stöd åt tummens andra led, MCP-leden.

Tumstödet stabiliserar tummens antingen genom inbyggda skenor eller genom att materialet är styvt. Ett tumstöd med skena ger ett mer stabilt stöd, men är också mer begränsande.

Olika modeller av tumstöd

Tumstöd finns i olika modeller och vilken modell du ska kolla efter beror på vilket typ av stöd för tumleden det är du behöver. Den största skillnaden mellan de olika stöden är hur långa de är, alltså hur långt ner på handleden de går.

De vanligaste modellerna av tumstöd är:

 • Kort tumstöd. Den sitter över handleden för att ge stabilitet, men går inte ner över underarmen. Ger stöd och lyfter tummen, utan att begränsa rörligheten i just handleden nämnvärt. Ett bra tumbandage för den som behöver använda tumstöd dagligen under en längre period, exempelvis vid artros.
 • Långt tumstöd. Ett tumstöd som även ger stöd åt handleden och mycket stabilitet. Begränsar rörlighet i handleden, men kan vara nödvändig vid vissa skador, efter operation och liknande. Bör inte användas under en längre period.
 • Det här är ett tumstöd med skenor som ger ett riktigt rejält och stabilt stöd. Passar bra vid exempelvis idrottsskador där ligament runt tumleden har tagit skada.

Tumstöd för barn

Det är sällan barn behöver använda tumstöd, men kan bli nödvändigt vid exempelvis olyckor och idrottsskador. Barn bör aldrig använda tumbandage utan att en läkare har ordinerat det. Bäst tumbandage för barn är det som ger tillräckligt med bra stöd, men begränsar rörligheten så mycket som möjligt.

De flesta tumstöd går att justera i storleken rätt rejält och kan därför passa även på lite större barn. Och läkare rekommenderar ditt barn att använda tumstöd brukar du kunna få tips på vilket som är bäst tumbandage för barn.