Liniment bäst i test – Bäst liniment 2024

Liniment kan hjälpa mot ömmande muskler efter ett hårt träningspass samt skynda på läkningen om du har dragit på dig en muskelsträckning. Det finns många olika typer av liniment men gemensamt för dem alla är att de har kylande och/eller värmande effekt.

Linimentet ökar blodcirkulationen på stället det appliceras och på så sätt påskyndas läkningen eller återhämtningen lokalt på den platsen. Det verkar också smärtstillande samt kan mjuka upp stela muskler. Vi har tittat på vilken som är bästa liniment mot värk. 

Liniment bäst i test 2024

Vi har testat flera olika liniment, såväl stick som gel och kräm. Det finns många bra alternativ på marknaden med de fem som vi tyckte var allra bäst är Linnex Stift, Swedish Posture från Polar Frost, Tigerbalsam, Hot & Cold samt Trikem Radital. Vi hoppas vår guide över bästa linimentet ska hjälpa dig att välja rätt produkt.

1. Linnex Stift – Klassisk och populär

Bäst liniment

Linnex Stift liniment är en riktig klassiker som länge har använts för ömma och stela muskler. Linnex är ett av de allra mest populära linimenten på marknaden och den här varianten som kommer som et stift är enkelt och helt kladdfri att applicera. Det här är ett starkt liniment som ger en kraftfull effekt. Fördelen med ett liniment stift är att du det blir enkelt att stryka på just där du känner dig stel eller har ont.

Linnex innehåller capsaicin som är ett ämne som också finns i exempelvis chili. Capsaicin ökar värmen i musklerna vilket hjälper till att öka blodcirkulationen lokalt. Men Linnex innehåller också mentol, vilket gör att känslan när du stryker på detta liniment stift kan kännas både värmande och kylande samtidigt. Linimentet innehåller även salicylater som är ett ämne som verkar smärtstillande.

 • Applicera helt utan kladd

 • Snabbverkande

 • Lindrar både smärta och trötthet i muskler

2. Swedish Posture roll on – Kylande liniment

Bäst liniment

Swedish Posture från Polar Frost är ett kylande liniment i form av en roll on. Linimentet är en gel och behandlar smärta vid muskelvärk, ledvärk och inflammation med hjälp av kyla. Den har en 6°C kylande hudeffekt upp till 4 timmar och ger därför snabb och effektiv smärtlindring. Tack vare att den kommer som en roll on är den enkel att applicera utan att det blir kladdigt.

Det här linimentet kan med fördel användas tillsammans med Posture Flexi hållningsband om du lider av hållnings- och spänningsproblematik. Linimentet innehåller även aloe vera som har en återfuktande effekt på huden och musklerna.

 • Roll on applicering utan kladd

 • Kan användas på hela kroppen förutom ansiktet

 • Innehåller återfuktande aloe vera

3. Tigerbalsam Röd – Klassisk formula

Bäst liniment

Tigerbalsam är ett varumärke som i princip är synonymt med liniment. Det är inte ovanligt att säga att man ska stryka på tigerbalsam, men kan då mena vilket liniment som helst. Tigerbalsam Röd baseras på en formula som har använts i Asien i över 5 000 år. Den har en mjukgörande och värmande effekt som är effektiv mot tillfälliga muskelsmärtor. Den hjälper också både mot smärta och att påskynda läkningen av sträckningar och vrickningar.

Det här är ett värmande liniment och de enskilda beståndsdelarna finns dokumenterade i farmakopéer från början av 1900-talet. Tigerbalsam är alltså ett liniment med mycket lång tradition och har hjälpt ömmande muskler under många år. Även om vi inte tycker att det är den allra bästa, är det en riktig klassiker som helt klart fungerar.

 • Formula som har använts i över 5 000 år i Asien

 • Värmande liniment

 • Lindrar även symptom i övre luftvägar vid förkylning

4. Tiger balsam soft

Bäst liniment

Utforska Tiger Balsam Soft, i Sverige sedan 2005, en optimal lösning för ömma muskler och leder under rehabilitering. Mjukheten i produkten gör den enkel att applicera och föredras av många jämfört med röd och vit Tiger Balsam.

Tiger Balsam Soft är perfekt för träning, där dess smidiga konsistens möjliggör enkel applicering på specifika områden. Produkten erbjuder lindring för tillfälligt stela muskler och mildrar även besvär från insektsbett. Dessutom kan den användas för att lindra förkylningssymptom genom att smörja på nyckelbenen.

Ge dina muskler och leder den omsorg de förtjänar med Tiger Balsam Soft. Upplev skillnaden idag för en effektiv och bekväm rehabilitering.

 • Stela och Ömmande Muskler: Snabb hjälp vid tillfälligt obehag.

 • Insektsbett: Lindrar okomplicerade besvär.

 • Förkylningssymtom: Effektiv lättnad för övre luftvägarna.

5. Trikem Radital – Liniment både till människa och djur

Bäst liniment

Triken är ett svenskt företag som har funnits ända sedan 1959. Trikem Radital gel är ett effektivt liniment som används till människor men kan även användas på hundar och hästar.  Det här linimentet ger en kylande känsla när du först applicerar den, men efter ett tag börjar blodgenomströmningen komma igång och du får istället en värmande känslan.

Den minskar återhämtningstiden både efter hårda träningspass som resulterar i trötta och ömma muskler samt vid lindrigare muskelskador. Det här är ett mycket prisvärt liniment och flaskorna med gelen finns i olika storlekar. Gelen är smidig att applicera, men upplever du att den är för kladdig finns den även i flytande form.

 • Starkt och effektivt liniment

 • Passar utmärkt att användas vid massage mot trötta muskler

 • Finns även som spray

Vad är liniment?

Liniment är en produkt som används på huden när du har muskel- eller ledvärk. Produkten finns i olika former, så som stick, kräm, gel eller flytande och vilken som är att föredrar beror först och främst på dina personliga preferenser. Liniment innehåller olika verksamma ämnen, men fungerar alltid så att det ökar blodtillförseln till de musklerna där den appliceras. Ökad blodgenomströmning påskyndar läkningen men har också en direktverkande smärtstillande effekt.

Liniment innehåller också ämnen som får dina muskler att slappna av, vilket också hjälper mot trött och ömmande muskler exempelvis efter ett hårt träningspass eller överansträngning. Verksamma ämnen i ett liniment kan vara mentol, kamfer eller metylsalicylat men det finns även andra ämnen i del produkter.

Så använder du liniment

Liniment används endast för utvärtesbruk och du använder det lokalt där du har ont. När du har drabbats är värk eller ömma muskler stryker du på ett tunt lager av liniment på det området. Eftersom liniment har en kraftfull effekt och kan vara både kylande och värmande bör du inte använda det på områden som är känsliga och med tunn hud. Använd inte i ansiktet och helst inte i armhåla, armveck, knäveck eller runt underlivet.

Har du liniment i form av stick eller roll on räcker det att applicera med hjälp av behållaren. Har du däremot liniment i form av gel eller kräm bör du massera in det i huden så att det går ordentligt in.

Du kan använda liniment så ofta du har behov av det, men vid muskelvärk är det rekommenderat att använda det 1 – 3 gånger om dagen. Är du ute efter att återhämta trött och ömmande muskler efter träning kan du stryka på linimentet direkt efter ditt träningspass. Har du känslig hud finns det en risk att huden blir irriterad om du använder ett starkt liniment för ofta. Du kan då prova att byta till ett liniment om innehåller aloe vera, eftersom det är mildrande mot huden och återfuktande.

Linnex vs tigerbalsam

Linnex ger snabb, intensiv värme för akut smärtlindring och muskeluppvärmning, idealiskt för idrottare. Tiger Balsam å andra sidan kombinerar värme och kyla för mångsidig, långvarig lindring av diverse smärttillstånd.

 • För akut smärtlindring och muskeluppvärmning: Om du söker omedelbar och intensiv värme för att snabbt lindra smärta eller värma upp musklerna före fysisk aktivitet, kan Linnex vara det bättre valet. Dess starka värmande effekt är särskilt användbar för idrottare och de som utövar regelbunden fysisk träning.
 • För mångsidig och långvarig lindring: Om du behöver en produkt som kan användas för att behandla en bredare uppsättning av tillstånd, som muskelvärk, ledsmärta, och spänningshuvudvärk, och som erbjuder en balanserad känsla av värme och kyla, kan Tiger Balsam vara mer lämplig. Den är idealisk för långvarig användning och kan tilltala dem som föredrar en mildare effekt eller har känslig hud.