Foglossningsbälte bäst i test 2024

Ett foglossningsbälte, eller gravidbälte som det också kallas, är ett stödbälte som ger stöd åt magen och bäckenet. Det är framför allt ett bra hjälpmedel för gravida som drabbats av foglossning eftersom det kan lindra värk och smärta. Nedan får du lära dig mer om foglossningsbälten och deras fördelar. Vi tipsar även om fem gravidbälten som effektivt kan lindra dina besvär och svarar på de vanligaste frågorna om stödbälten för gravida.

Översikt – Top 3 modeller

1. Lumbamed Sacro

2. Serola Sacroiliac Belt

3. Evergreen 621 SI

Bästa foglossningsbältet – 5 gravidbälten i test

För att göra det enklare för dig att hitta ett passande gravidbälte har vi granskat utbudet och jämfört ett flertal olika modeller. På så sätt har vi lyckats välja ut fem stödbälten för gravida som är bäst i test enligt både oss och användarna själva. Nedan kan du läsa mer om dessa.

1. Lumbamed Sacro – Bäst gravidbälte 2024

bäst gravidbälte 2021

Lumbamed Sacro är ett populärt stödbälte med hög stabilitet som passar både män och kvinnor. Bältet är tillverkat av starka, men komfortabla material som ger en bra passform och god avlastning för bäckenet. Du spänner åt bältet med hjälp av de två spännbanden som du fäster på framsidan. Genom att dra åt dem hårdare ökar kompressionen.

Du kan dessutom placera ut separata höftkuddar om du vill öka trycket på specifika punkter. Lumbamed Sacro är ett bra stödbälte för dig som värdesätter komfort och som har råd att betala lite mer. Detta är nämligen ett bälte som ligger i den övre prisklassen.

bäst gravidbälte 2021
 • Extra stabilt. Komfortabla material. Passar både män och kvinnor.

 • Extra stabilt. Komfortabla material. Passar både män och kvinnor.

2. Serola Sacroiliac Belt – Billigt & bra foglossningsbälte 

bra foglossningsbälte

Serola Sacroiliac Belt är ett smalt och nätt SI-bälte som hjälper dig att stabilisera rygg, ben och höfter. Bältet är enkelt att använda även under kläderna och den nätta designen gör att det passar extra bra för dig som tränar. 

Precis som andra foglossningsbälten har Serola Sacroiliac Belt två band som du spänner åt över höfterna och fram på magen. Det gör att du dels kan justera stödet, men också storleken på bältet.  Användarna själva ger stödbältet höga betyg. De menar att det är enkelt att använda och att det ger ett bra stöd för ryggslutet såväl som för bäckenet.

bra foglossningsbälte
 • Nätt design. Mycket prisvärt. Enkel att använda. Lätt att rengöra.

 • Nätt design. Mycket prisvärt. Enkel att använda. Lätt att rengöra.

3. Evergreen 621 SI – Graviditetsbälte med extra stabilitet

stabilt graviditetsbälte

Evergreen 621 SI är ett gravidbälte med lite annorlunda utformning än övriga modeller. Detta bälte har nämligen ett dragsystem med snören istället för tjockare band. Bakpartiet är extra brett för att ge ett bra stöd, medan framsidan av bältet är nättare. 

Själva foglossningsbältet är tillverkat i ett stumt material – det är enbart dess snören som är elastiska. Denna konstruktion ger dig extra god stabilitet utan att för den sakens skull påverka komforten. Enligt användarna fungerar Evergreen 621 bra både för gravida och för personer med rygg- och höftproblem. De menar att stödbältet är av hög kvalitet, att det sitter på plats och att det ger betydligt bättre stöd än bälten med stretch.

stabilt graviditetsbälte
 • Extra god stabilitet. Effektivt dragsystem. Sitter på plats.

 • Extra god stabilitet. Effektivt dragsystem. Sitter på plats.

 • Bör ej bäras sittandes.

4. Bauerfeind SacroLoc – Bäst i premiumklassen

bäst foglossningsbälte

SacroLoc är ett gravidbälte i premiumklassen från det tyska varumärket Bauerfeind. Bauerfeind har lång erfarenhet av att tillverka funktionella och högkvalitativa hjälpmedel för personer med sportskador och ledproblem. 

SacroLoc är ett brett och anatomiskt utformat stödbälte som passar personer med foglossning, artros eller instabil bäckenring. Bältet stabiliserar bäckenet och på dess baksida finns kuddar som förbättrar blodflödet till muskler och leder. Du kan själv anpassa kompressionen med hjälp av bältesremmarna som du spänner åt på framsidan. Då SacroLoc är tillverkad av mikrofiber kan du bära bältet hela dagen utan problem. Det är komfortabelt, har en god andningsförmåga och kan bäras under kläderna. 

bäst foglossningsbälte
 • Brett för extra bra stöd. Förbättrar blodflödet till musklerna. God andningsförmåga.

 • Brett för extra bra stöd. Förbättrar blodflödet till musklerna. God andningsförmåga.

5. NordiCare Mamma Fix – Billigt gravidbälte

billigt gravidbälte

NordicCares Mamma Fix är ett prisvärt foglossningsbälte som ger ett bra stöd för bäckenet vid foglossningssmärtor. Bältet tas på omlott och spänns fast på magen. Med hjälp av remmarna justerar du enkelt storlek och önskad stabilitet. 

Jämfört med många andra gravidbälten är Mamma Fix ett relativt smalt bälte och passar därför bäst för dig med lite lindrigare besvär. Bältet är tillverkat av en blandning mellan elastik och velcro, vilket ger både stumhet och elasticitet. Mamma Fix kommer i två storlekar, men går också att kortas ner vid behov. Då klipper du bara av bältet vid markeringen längst ut mot kanten. 

billigt gravidbälte
 • Mycket prisvärt. Smal och smidig design. Enkelt att använda.

 • Mycket prisvärt. Smal och smidig design. Enkelt att använda.

Vad är ett foglossningsbälte?

Foglossning är bäckenbensmärta som uppstår i samband med graviditet när kroppen förbereder sig för förlossning. Lederna blir rörligare och bäckenet vidgar sig för att kunna släppa igenom barnet, vilket kan orsaka smärta och värk. Foglossning är inte farligt, varken för dig eller barnet, men kan vara plågsamt och påfrestande. 

Ett foglossningsbälte är ett stabiliserande stödbälte utformat för att lindra besvären i samband med foglossning. Bältet är anatomiskt utformat och späns åt över höften för att ge stöd åt magen såväl som bäckenet. Detta kan minska smärtan, inte minst i samband med dagliga aktiviteter.

Stödbältet är normalt sett utrustat med två stabiliserande band som gör det möjligt att anpassa storleken och justera graden av stöd. Idag finns det många olika typer av gravidbälten. Vissa är smalare för dig med lindrigare besvär, medan andra är bredare för att ge extra god stabilitet.

Inte bara för gravida

Värt att poängtera är att stödbälten inte enbart är till för gravida. Det kan också vara ett bra hjälpmedel för att lindra höft- och ländryggssmärtor i samband med artrit eller besvär med sacroiliacaleden.

Fördelar med gravidbälte 

Det finns mängder av fördelar med att använda ett stödbälte vid graviditet. Foglossningsbälten kan till exempel: 

 • Lindra smärtor i bäcken, höft och rygg. 
 • Minska obehag och värk i samband med fysisk aktivitet. 
 • Förbättra hållningen (särskilt bland gravida som bär en stor extravikt framför kroppen). 
 • Underlätta kroppens återhämtning även efter graviditet och är därför en uppskattad babyshower present

FAQ – Gravid- och foglossningbälten

Vilket foglossningsbälte är bäst?

Det är svårt att säga eftersom olika foglossningsbälten passar olika behov. Har du lindrigare besvär kan ett smalare bälte vara tillräckligt. Är du i behov av mycket stöd är en bredare variant att rekommendera. Lumbamed Sacro är ett gravidbälte som passar de flesta. 

Hur fungerar foglossningsbälte?

Foglossningsbältet spänner åt över höfterna och ger ländryggen och bäckenet extra stöd. Detta kan lindra smärta och värk vid foglossning, men också vid andra rygg- och höftproblem. 

Hur ska foglossningsbältet sitta?

Ett gravidbälte ska sitta över bäckenbenet, det vill säga över höftbenen en bit nedanför naveln. Ju hårdare du spänner åt bältet, desto bättre stöd får du. 

Hur använder man foglossningsbälte?

De flesta foglossningsbälten sätter du på omlott och fäster på framsidan med kardborreband. Normalt sett bör bältet sitta utanpå kläderna, men det finns även modeller som går att använda under kläderna.  

Kan man använda foglossningsbälte när man sover?

Det är inte farligt att använda foglossningsbälte när du sover, men det kan däremot bli ett störningsmoment och försämra din sömnkvalitet. Testa dig fram för att ta reda på när gravidbältet passar bäst att använda. 

Kan man träna med foglossningsbälte?

Ja, det går utmärkt att träna med foglossningsbälte. Många gånger kan bältet faktiskt göra det enklare att hålla sig aktiv eftersom det lindrar smärtan. Det kan emellertid vara bra att rådfråga en läkare innan du tränar om du känner dig osäker på vilka övningar du bör undvika. 

Kan man använda foglossningsbälte efter förlossning?

Ja, ett stödbälte kan hjälpa kroppen att återhämta sig snabbare efter förlossning då det stödjer både rygg, höfter och mage. 

Källor: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18501363/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28544276/