Kompressionstights bäst i test 2023

Kompressionstights kan inte bara hjälpa till att göra träningspasset bättre, de kan också snabba upp återhämtningen. Kompressionskläder i allmänhet kan hjälpa till i många olika situationer, de finns de som har egenskaper som kan minska risken för skador och de som är anpassade för speciella sporter. Allt fler använder även komprimerande träningstights vid tillexempel långa flygresor för att minska risken för blodproppar och svullna ben.

Översikt – Topp 3 kompressionstights

Bäst kompressionstight – Hela tester

Vilka som blir din favorit är individuellt och beror på kroppsform, träningsform och detaljernas utformning. Vi har sammanställt de bästa träningstajtsen till dam med kompressionsfunktion.

1. CEP kompressionsshorts 3.0 – Bästa korta löpartights med kompression

Bäst kompressionstights

CEP kompressionsshorts 3.0 är en kompressionsbyxa som slutar strax över knät vilket många föredrar, speciellt varma sommardagar. Med en blixtlåsförsedd ficka bak och en ficka på utsidan av låret är det här ett plagg som passar utmärkt för träning när du behöver ha med dig nycklar och mobiltelefon.

De platta sömmarna är välplacerade vilket gör att de inte skaver eller stramar. Kompressionen över lår och skinkor är lite högre än medel vilket ger användaren en rejäl känsla av stöd vilket många uppfattar hjälper återhämtningen efter ett rejält ben- eller löppass.

 • Två olika typer av fickor

 • Rejäl kompression

 • Låg midja

2. CG3 Compressions – Bästa damtightsen med hög midja

Bäst kompressionstights

CG3 Compressions är riktigt snygga tights för dam som komprimerar på rätt ställen. Den höga midjan ger en smickrande siluett och sitter riktigt bra. Det metalliknande mönstret med större och mindre rutor på rätt plats ser till att ge din kropp kurvor på rätt plats. Mönstret tillsammans med det skulpterande passformen gör det lätt att känns sig snygg.

 • Rejält hög och skön midja

 • Smickrande mönster

 • Hög komfort

 • Sitter på plats

3. Rehband UD Runners knee – Bäst fodrade kompressionstights för löpning

bäst fodrade kompressionstights

Löparknä är en vanlig och besvärlig åkomma för de som gillar att jogga. Med ett par kompressionstights som är anpassade för att minska risken för löparknä kan du minska risken att drabbas. De kan också lindra symptomen om du redan har drabbats och minska risken för att det kommer tillbaka.

Löparknä är en smärta på utsidan av knät som ofta uppkommer när du är ny på att jogga eller om du ökar på träningsmängden. Det finns inget rakt svar på vad som gör att det gör ont, men många upplever att smärtan minskar om de stretchar skinkorna och masserar TFL-senan.

Rehbands UD Runners Knee tights har ett extra, värmande lager på strategiska platser för att hålla musklerna varma. De har även extra komprimerande delar för att stötta de utsatta områdena som kan ge löparknä.

 • Hög och bred midja

 • Insydda reflexer

 • Sitter på plats

4. Swix kompressions tights long – Bäst kompressionstights för skidåkning

De bästa kompressionstights för skidspåret

Swix har tagit fram ett par kompressionstights för kvinnor som är speciellt anpassade för längdskidor. De har kombinerat rejäl kompression med rörlighet på ett sätt som gör skidturen så behaglig som möjligt.

Den mellanhöga midjan med spännen gör att de går att anpassa väl. De är längre i benen vilket gör att de inte släpper in kall luft och snö nere i ankeln utan tätar mot pjäxan.

 • Anpassningsbara i midjan

 • Extra långa i benslutet

 • Prisvärt

Få ut mer av träningen med kompressionskläder

Kompressionskläder hjälper kroppen att föra tillbaka blodet till hjärtat och på så sätt underlätta för nytt, syresatt blod att komma ut till musklerna. Det jämna trycket över musklerna som kompressionskläder gör att många upplever att musklerna känns piggare och att de orkar mer under träningspasset. När du orkar mer under hela passet kommer förhoppningsvis dina träningsresultat även att förbättras.

Så hjälper kompressionstights till att hålla musklerna pigga

Våra muskler syresätts via blodomloppet och blodet pumpas ut till bland annat musklerna via aortan (stora kroppspulsådern). När blodet har försett musklerna med syre och näringsämnen ska det syrefattiga blodet tillbaka in till hjärtat och lungorna för att syresättas på nytt.

För att hjälpa till att få blodet ända upp till hjärtat från fötterna har venerna klaffar som endast öppnas uppåt. Det hjälper blodet att trotsa gravitationen och transporteras uppåt. Med komprimerande träningstajts får dessa klaffar extra hjälp att täppa till venerna så att blodet effektivt transporteras upp till hjärtat för att syresättas igen. Det kan leda till att musklerna syresätts effektivare och att träningspassen blir effektivare.

Fördelar med kompressionstights:

 • Effektivare träning – När blodet får hjälp att syresättas kommer musklerna att kännas piggare längre och du får ett effektivare träningspass.
 • Håller allt på plats – Eftersom träningstightsen sitter mycket hårt och kroppsnära hjälper det till med att “hålla allt på plats”. Du slipper känns att hud, fett, valkar och lemmar skumpar runt under träningspasset.
 • Bra för hjärthälsan – De komprimerande egenskaperna kan på sikt hjälpa till att hålla venklaffarna friska och minska risken för åderbrock och svullna ben.
 • Snygga – Många av kompressionsplaggen är skurna för att passa perfekt och ge maximalt stöd och rörlighet. Många är även mönstrade för att framhäva det som ska framhävas och dölja det som man vill dölja.
 • Hygieniska – Materialet som är i de flesta kompressionstajtsen är gjorda av är lätta att tvätta och därmed att hålla fräscha och hygieniska. Dessutom transporterar de effektivt bort svett och fukt så du känner dig fräsch genom hela passet.

Att tänka på när du köper kompressiontights

Eftersom hela poängen med kompressionstights är att de ska sitta riktigt tight är det viktigt att du hittar rätt storlek. Är de för stora kommer de inte ha önskad effekt och är de för små kan de istället strypa blodtillförseln samt även kännas mycket obekväma. När du tar på dig ett par kompressiontights kan det först kännas som att de är för små, men de ska vara svåra att få på sig.

Det kan kännas lite obehagligt de första gångerna du använder den här typen av kläder, men det ska aldrig skava eller göra ont. Skulle du känna att det börjar sticka eller pirra i benen är det ett tecken på att byxorna är för små. Du ska kunna röra på dig ordentligt i dina byxor även om de sitter mycket tight.

Det är inte helt ovanligt att kompressionstights har en högre midja än många andra tights. Detta är för att de ska sitta på plats riktigt ordentligt och inte riskera att glida ner under träningspasset.

Frågor och svar

Varför ska man ha kompressionstights?

Kompressionstights hjälper kroppen att transportera bort syrefattigt blod och ersätta det med näringsrikt och syrerikt blod. Det gör att du orkar mer och musklerna känns piggare. De kan också hjälpa till att ge stöd och stabilisera leder.

Hur hårt ska kompressionstights sitta?

Det är viktigt att tightsen sitter med ett jämnt och fast tryck över de stora muskelgrupperna. Men vid lederna som höft, knä och fotled ska de inte vara tajta utan du ska känna att du kan röra dig fritt. Testa att röra på dig och kanske göra några squats när du testar för att vara säker på att de sitter som de ska och att du har rätt storlek.

Vilka kompressionstights är bäst?

De tights som passar din kroppstyp och som har de egenskaper som du önskar. Tights för styrketräning och löpning har olika egenskaper som är anpassade för just den typen av träning. Fundera ut vad som är viktigt för dig och när du ska använda dem innan du bestämmer dig.

Varför träna i tights?

Ett par tights som är väl anpassade och sitter bra ger en känsla av full frihet. De är stretchiga åt att alla håll och kommer aldrig i vägen. En löst sittande byxa kan vrida sig eller bli knöliga vilket kan störa träningen. Att tightsen ofta är snygga och framhäver det bästa av dina ben är en välkommen bonus.