Fotledsstöd bäst i Test 2024

Genom att hjälpa till att stötta leden med ett fotledsskydd kan du undvika att upprepade gånger stuka den. Ett väl sittande stöd kan också hjälpa till under läkningstiden om olyckan redan har varit framme. Det finns fotledsstöd som är gjorda i ett material som ökar blodgenomströmningen och därmed hjälper till med läkningen av skadad vävnad.

Har du stukat dig rejält är det viktigt att du får hjälp av en utbildad person inom området, sjukgymnast till exempel för att återbygga styrkan utan att förvärra skadan. Efter att du har stukat foten är det i första hand vila, återuppbyggnad och sedan att skydda den mot fler stukningar som gäller. Genom att välja rätt typ av stöd kan du avlasta och stötta vristen.

Översikt – Top 3 fotledsskydd

1. Wraptor – Bäst

2. McDavid 433 – Billigast

3. Axiom – Stabilast

1. Wraptor Speed Lace – Rejält stabil och mycket användarvänlig

Bäst fotledsstöd

Om du behöver ett extra stabilt ankelstöd och som samtidigt är bekvämt nog att använda hela dagen är Wraptor Speed Lace ett bra alternativ. Den är extra stabil tack vare starka stödband i nylon och resårer som du spänner både kring foten och över fotleden. Trots att den är riktigt stabil är den smidig att få på och av och tillräckligt bekväm för att bäras hela dagen.

Snabbspännena på snörningen gör att det här stödet för stukade vrister går extra snabbt att få på och av. Med en smart utvecklad snabbspänning av snörena anpassas hela stödet till din fot snabbt och enkelt. Skulle du behöva justera stödet under dagen går det enkelt och du kan tryggt använda den både till vardag och träning.

Materialet i den låter huden andas vilket minskar risken för obehag, svett och skav. Att fötterna mår bra och kan röra sig smärtfritt är viktigt. De skapar grunden som resten av kroppen vilar på och smärta och ojämnheter har en tendens att sprida sig uppåt och ge problem i knän, höfter och rygg.

Bäst ankelstöd
 • Snabbsnörning

 • Lätt att använda

 • Mycket stabil och bekväm

2. McDavid 433 – Bäst i test fotledsstöd

Bäst ankelstöd

Fotledsskyddet McDavid 433 är enkel att få på och kan spännas bekvämt för bästa stöd. Den är dessutom så smidig att den enkelt går att använda i de flesta typer av skor och har ett diskret utseende. I grunden är det en vanlig strumpa med två väl placerade resårband på. Du sätter på dig strumpan som vanligt och spänner resårbanden i kors runt och under foten. Du kan enkelt lätta och öka trycket efter behov och bekvämlighet genom att spänna om de stretchiga banden.

Det här är ett riktigt bra stöd för vardag och träning för dig som inte behöver de allra starkaste stöden. Det ger ett bra stöd men har inte den starkaste strukturen som kan behövas vid extrem träning eller om dina anklar är ordentligt skadade. Tack vare att den är enkel att anpassa och är luftig går det bra att använda den hela dagen. Den diskreta designen gör att den ser ut som en vanlig strumpa. Perfekt även vid festligheter eller andra tillfällen då du inte vill att det ska synas men ändå vill kunna dansa och röra dig fritt.

Bäst fotledsstöd
 • Smidig och effektiv.

 • Lätt att spänna åt

 • Band som ger extra stabilitet

 • Går bra utan skor

3. Axiom Ankelstöd – Extra stabilt ankelsstöd för sport

bäst ankelstöd

Om du har problem med vrickade fotleder och gillar att träna i sporter där snabba fötter och vändningar är en del av det kan Axiom ankelstöd för fotleder vara räddningen. Den är extra stabil och stöttar dig oavsett hur snabba vändningar och stopp du gör. Den är ledad framåt/bakåt och vrickningar åt sidan undviks helt.

Den extra stabila konstruktionen är gjord för extrema förhållanden och ska inte används till vardags om inte sjukvårdspersonal har rekommenderat det. Det är viktigt att låta fotleden arbeta när risken för stukningar är liten så att musklerna fortsätter att utvecklas för att inte reducera den stabilitet som finns.

För att stödet ska bli extra stabilt rekommenderas att du sätter häldelen under innersulan på skon. Du sätter alltså på dig skon och stödet samtidigt, då hjälper sko och stödet varandra i att minska risken för ytterligare vrickningar. Det gör också det lite krångligare att byta skor, innersulan måste tas ut för att sätta i den. Har du olika skor för olika sporter och växlar emellan dem ofta kan det vara klokt att ha stöd till varje par sko.

bäst ankelsstöd
 • Extremt stabil

 • Full rörlighet

 • Mycket bra sidostabilitet

 • Passar bra för utövande av sport

4. Ankelstödstrumpa CEP – Strumpa med stöd för fotleden

ankelstrumpa

Ett ankelstöd som är inbyggd i en sportstrumpa gör livet lite lättare och fötterna lite stadigare. Ankelstrumpan CEP är ett bra alternativ för vardagssituationer för den med skadade vrister och för den som är orolig för att vricka sig. Eftersom de är lika bekväma som en vanlig strumpa och lika lätta att ta på och av blir det också att du använder dem. De är luftiga och ger ett skönt stöd utan att dina fötter blir varma och svettiga, vilket också gör dem behagliga och användbara hela dagar. Har du flera par kan du alltid ha stöd i vardagen. Kom bara ihåg att träna upp styrkan i fotleden så att du inte tappar muskler vilket ökar risken för stukning.

Det inbyggda stödet i strumporna stabiliserar leden och kan också hjälpa till att minska svullnader i det området. Blodcirkulationen kan också få hjälp av designen i strumporna vilket kan vara en del i rehabiliteringen efter en vrickning. Stödet kan också hjälpa till att motverka och avhjälpa måttligt svullna fötter med hjälp av kompressionen över hela foten. De är inte lika effektiva som vanliga stödstrumpor men ger ett milt tryck vilket tillsammans med minskad risk för vrickning är det ett bra alternativ.

bäst ankelstrumpa
 • Kompression och stöd

 • Minskar svullnad

 • Rehabilitering för foten

5. Mediroyal åttabandage – Enkelt och effektivt stöd för vardagen

Enkelt fotledsstöd

Tack vare en riktigt genomtänkt konstruktion är detta Åttabandage från Mediroyal  ett komplext stödbandage som är både lätt att ta på/av och lätt att justera. Första gången kan den upplevas lite svår, men när du kommit på hur den ska lindas kring din fotled kommer du uppleva det som lätt. Många upplever dessutom att det är skönt att kunna justera var stödet ska vara fokuserat på för dagen. Det går dessutom lätt att justera stödet under dagen utan att ta på och av skorna.

Bandaget för att stötta din vrickade fotled är diskret vilket gör att du kan ha dem i skorna och under strumpor. Materialet är smidigt och lätt nog att du kan ha stödet på hela dagen utan att känna obehag. Behöver du justera hur mycket stöd du behöver och var stödet ska fokuseras gör du det lätt med enkla ändringar med hjälp av kardborrfästena.

fotledsstöd
 • Snabb att få på

 • Justerbar styrka

 • Bekväm

 • Lågt pris

Skadad fotled

En stukning är en övertänjning av senor och ligament kring en led. Just leden mellan fot och underben är vanlig att stuka. Det beror på att den är väldigt rörlig och bär upp hela kroppstyngden, ett litet snedsteg kan lätt bli en rejäl töjning.

En stukad fotled är både smärtsamt och besvärligt, men oftast övergående. Har du otur kan det leda till en försvagning i fotledens strukturer. Det i sin tur kan ge smärta och ökar risken för att stuka fotleden fler gånger, därför kan det vara viktigt att ha rätt hjälpmedel och skydd under läkningsprocessen.

Fotledsstöd bästa ankelsstödet

Vård & förebyggande

Har du en mindre vristskada och ska gå på plant golv inomhus kan det vara bättre att vara utan stöd och träna upp de stabiliserande musklerna kring fotleden. Ska du däremot röra dig i skogen eller där det är ojämnt underlag och vet med dig att du har lätt för att stuka fotleden är det bra att ha ett lättare till mellanstarkt stöd. Stödet hjälper dig både att undvika att stuka dig och om du vrickar till fotleden blir det mindre skada med ett stöd än utan.

Vid träning som löpning på ojämnt underlag och sporter med höga hastigheter och snabba stopp och riktningsbyten är det viktigt med ett riktigt stabilt stöd. Det är stora krafter som ska hanteras av fotleden och det är lätt att den inte orkar med och att en ny skada sker. Exempel på sporter där vrickningar är vanliga och fotledsskydd kan hjälpa:

 • Padel
 • Basket
 • Handboll
 • Orientering
 • Fotboll
 • Agility

Sök professionell hjälp vid återkommande problem. Om du ofta stukar fotlederna kan du behöva hjälp av någon som är specialiserad på den här typen av skador. Sjukgymnaster, arbetsterapeuter och läkare kan hjälpa dig att hitta rätt träning för att stärka stödfunktionerna kring lederna och hjälpmedel. Har ligamenten kring fotleden töjts ut mycket och kanske till och med gått av kan det bli aktuellt med operation. I väntan på det är det viktigt att du undviker ytterligare skada.

FAQ

Är det skillnad på vrickning och stukning?

Nej, det är två ord på samma sak. Genom övertänjning av en led har ligamenten tänjts ut och en blödning i muskelfästena har skett. Det kan ske i alla leder med fotled är vanligast och handleder och fingrar kommer strax efter.

Vad ska man göra åt en vrickad fotled?

Det första du ska göra efter en vrickning är att lägga upp foten i högläge för att minska blödningen. Har du möjlighet att kyla med till exempel is och/eller linda om leden är det också bra för att ytterligare minska blödning. Du kan använda ett fotledsstöd som linda om det finns tillgänglig, de sätter tryck på rätt ställe.

Efter det mest akuta är det viktigt att inte belasta leden för mycket. Undvik träning som belastar fotleden hårt till någon vecka efter att smärtan och svullnaden är helt borta. Den närmaste tiden efter att du återgått till full träning är det viktigt att stötta leden med ett fotledsstöd för att inte stuka den igen.

När ska jag besöka läkare med en stukad fot?

Det finns flera grader av stukning, och det kan vara svårt att känna skillnad på en kraftig stukning och en fraktur. Om du har mycket ont, inte kan stödja på foten, är mycket svullen eller om smärtan inte klingar av efter några dagar behöver du uppsöka läkare för att få en bedömning av skadan.