Ryggsträckare bäst i test – Bäst svankbräda 2024

En ryggsträckare lättar på trycket på diskarna som sitter mellan kotorna i ryggen. Den kan hjälpa dig att bli av med smärta i bröst- och ländrygg. Du kan även få  få bättre hållning genom att det blir lättare att sträcka på dig. På många gym och arbetsplatser är den här typen av maskin ett populärt hjälpmedel, men nu kan du ha en hemma för regelbunden avlastning. Om du har problem med ryggen och din hållning rekommenderar vi även vårt inlägg om bäst ryggbälten.

Översikt – Top 3 ryggstäckare

Svankbräda bäst i test 2024 – Hela listan

1. Posture Backstretcher – Bästa svankbrädan 2024

Bäst ryggsträckare

Testets vinnare är Posture Backstretcher då den är lätt att anpassa, lätt att ta med och mycket effektiv. Den hjälper dig både att bättra på din hållning och stretcha ut bröstmusklerna samt lätta på trycket i ländryggen. Känner du att det stramar, känns stumt i bröstryggen och att axlarna är framskjutna kommer den här att hjälpa dig. Även för dig som ofta sträcker ut länden genom att luta dig bakåt kommer att få hjälp av det här hjälpmedlet.

Tack vare att du enkelt kan ställa in hur mycket den ska sträcka ut dina kotor kan du börja med en inställning som är bekväm och sedan sakta öka. Vid smärta drar musklerna ihop sig och effekten som önskas att utebli. Genom att sakta öka stretchen allt eftersom du vänjer dig får du ut max av hjälpmedlet.

 • Liten, smidig och effektiv.

 • Lätt att ställa in i lagom vinkel

 • Går att använda både på golv och på stol

 • Massageeffekt av knottror

2. Maxxus Gravity Pro 2 – Sträckbänk bäst i test

Proffsmaskin för hemmabruk - ryggsträckare

Den som är ute efter en back-stretcher liknane de som finns på gymmet är den här en av marknadens bästa. Maxxus gravity pro 2 har bra balans och det gör att det är lätt att justera vinkeln efter det egna behovet. Det stoppade ryggstödet är bekväm och bromsen/låsningen sitter lättillgängligt.

För att underlätta att räta upp dig efter att du har sträckt ut ryggen finns det handtag att dra upp dig i. Det här är en ryggsträckare av hög kvalitet och för dig som ofta upplever problem med kotor som känns hoptryckta.

 • Rejäl byggkvalitet

 • Väl utformad

 • Max 206cm och 160kg

 • Individuellt justerbar lutning

3. Pure2Improve – Liten & mjuk ryggbräda

billig ryggsträckare

Pure2Improve ryggsträckare har en behagligt knottrig yta som hjälper till att sätta fart på blodcirkulationen. Att sträcka ut ryggen på den här är en skön upplevelse för de flesta. Den är en av de enklare modellerna i testet, men gör sitt jobb tillfredställande ändå.

Du kan använda den i svanken, både när du sitter på en stol och ligger på golvet. Många upplever den att den är skön som kudde för att sträcka ut kotorna i nacken. Den är liten och smidig och enkel att hantera.

 • Enkel att använda

 • Går att använda på olika sätt

 • Behagliga knottror

 • Kräver ingen inställning

4. Mastercare Hälsobänk – Premium ryggsträckare

Ryggsträckare Mastercare

Mastercare är en av marknadens minsta upp-och-ner- ryggsträckare. Den är utvecklad för att lätt kunna stuva undan och ta fram även i en lägenhet. Den är förvånansvärt stabil och klarar personer upp till 215cm och 100kg.

Begränsningen för den här hemmamaskinen är vinkeln, den går endast att tippa upp till 15grader. De flesta upplever att det räcker gott och väl, men för den som behöver tippas nästan helt upp och ner kan det upplevas som för lite.

 • Stabil trots storleken

 • Lätt att packa undan

 • 15 graders lutning

Information om ryggsmärta

De flesta vuxna svenskarna har eller har haft ont i ryggen. Det finns många olika orsaker till smärtan, det vanligaste är för dåliga muskler i mage och ländrygg. En annan vanlig orsak är förslitningar på grund av ensidigt arbete.

Smärta och trötthet i bröstryggen hör ofta ihop med dålig hållning där axlarna är hopsjunkna och hakan framskjuten. Med rätt typ av övningar och med hjälp med avslappning kan du uppleva minskad smärta. En korrekt användning av en den här typen av hjälpmedel kan hjälpa till med kan stötta dig i att komma igång med träning och ändrad hållning.

Stelhet och värk – vanliga ryggproblem

Bland de vanligaste ryggproblemen är smärta och stelhet i ländryggen. Många upplever att de får hjälp av att regelbundet sträcka ut ryggen. Tar du hjälp av en backstretcher kan du få än mer avlastning och smärtlindring än vid ryggutsträckande övningar. Den hjälper till att få musklerna att slappna av och lätta på trycket mellan kotorna och nerver. Det är viktigt att den är säker att använda, stabil och att du uppfattar den som bekväm.

Avlasta ryggen med ryggbänk

Det finns två olika principer när det kommer till ryggsträckare. Den ena, den som du ofta ser på gymmet spänner du fast fötterna i och hänger upp och ner. Den drar isär diskarna på ett effektivt sätt men den kan upplevas obehaglig. Det är viktigt att du har någon i närheten som kan hjälpa dig att vända dig rätt vid behov. De tar också väldigt stor plats och är otympliga och kräver att du har gott om plats för att den lätt ska användas regelbundet.

Den andra typen av stretchhjälpmedel är en modell som du lägger dig på och som sträcker ut ländryggen och hjälper till att stretcha ut bröstmusklerna. De är lättare och säkrare att använda och tar mindre plats än de större upp-och-ner-modellerna. Den stretchar i första hand den abdominala delen, alltså framsidan av ryggraden som är närmast magen. Många upplever att den fungerar utmärkt och att de får bättre hjälp med bröstryggen än med den andra modellen.

Dåligt med muskler i länden leder ofta till falsk ischias och ryggskott

Om du får ryggskott där det känns som om ryggen ska gå av på ena sidan strax ovanför skinkorna beror det oftast på sned- eller överbelastning. Det kan också ge en brännande smärta ner i skinkan på samma sida, falsk ischias. Det beror på att dina muskler i mage och rygg inte är tillräckligt starka för den uppgift som du har gjort, eller att du har lyft fel eller med ett ryck. Det kan också räcka med att du snubblat till eller halkat för att trigga det.

Medan du har riktigt ont är det försiktig stretch och aktiv vila som gäller, lugna promenader, gärna i ojämn terräng, simning och cykelturer är också bra. När den värsta smärtan har gett med sig är det enda sättet att minska risken att det ska komma tillbaka träning. Att försiktigt träna upp bålstabiliteten och muskulaturen i mage och rygg.

Smärta i bröstrygg, korta bröstmuskler och dålig hållning hör ihop

Smärta och trötthet i bröstryggen, mellan skulderbladen beror oftast på att bröstmusklerna är för kort och drar fram axlarna. Det leder till att musklerna mellan skulderbladen töjs ut och hela bröstkorgen säckar ihop framåt. Det är då bra att sträcka ut ryggraden bakåt i en båge, många av ryggsträckarna hjälper till med detta, ofta hörs det då knakande när trycket på diskarna i bröstryggen släpper. Knakandet är inte farligt.

På lång sikt hjälper det att träna upp musklerna mellan skulderbladen. Det kan du göra genom att använda gummiband som är fästa framför dig i brösthöjd och böja armarna mot kroppen samtidigt som skulderbladen dras ihop. Att stretcha bröstmusklerna är också viktigt, att ligga på rygg med en rullad handduk utmed ryggraden och med armarna rakt ut med handflatorna mot taket brukar vara effektivt. Även att gå med handflatorna framåt hjälper dig att resa upp axlarna och stärka bröstrygg och öppna upp bröstet.

FaQ

Är ryggsträckare bra för ryggen?

Ryggsträckare är ett bra redskap för att minska trycket mellan ryggradens kotor. Idag sitter vi ner mycket mer än vad våra ryggar är byggda för och det orsaker mer tryck än vad diskarna mellan kotorna egentligen klarar av. Genom att använda en ryggsträckare kan du på ett säkert sätt sträcka ut ryggen och minska trycket på diskarna mellan kotorna.

Hur fungerar en svankbräda?

Det finns olika typer av ryggsträckare och svankbrädor. En enkel och behändig modell att ha i hemmet är en slags kudde formad som en båge. Placera kudden på golvet och lägg dig över den med ryggen på. Bågformen för att ländryggen sträcks ut, vilket är den delen av ryggen som brukar få mest påfrestning. En annan modell av ryggsträckare är en slags bänk du lägger dig på och spänner fast sig. Du kan sedan med bänkens hjälp tippa så att du får fötterna uppåt och huvudet nedåt. Gravitationen gör då så att hela ryggraden sträcks ut.

Hur använder man en ryggbänk?

En ryggbänk är den mest avancerade typen av ryggsträckare där hela ryggraden sträcks ut. Du lägger dig på rygg på bänken och spänner fast dig. Med hjälp av handtag kan du sedan vinkla bänken så att fötterna kommer högre upp än huvudet. Du behöver inte vinkla den så pass mycket att du kommer helt upp och ner, utan även lite vinkling kan ge bra utsträckning av ryggen.