Bästa hallux valgus skydd 2024

Hallux valgus innebär en snedställd stortå. Istället för att stortån är rak pekar den inåt mot de andra tårna. Det innebär också att tåleden vanligtvis pekar utåt, något som visar sig som en stor knöl på insidan av foten precis där stortån början. En orsak till att man får hallux valgus är för trånga skor. Men det har även visat sig vara en ärftlig åkomma. 

En del som har hallux valgus har inga direkta bekymmer med det. Men det kan vara bra att komma ihåg att om det inte behandlas kan symptomen bli värre och ge problem längre fram. Vissa får så allvarliga problem att de behöver operera den snedställda tån. Men de allra flesta klarar sig bra genom att tänka på vilka skor de använder samt att använda stöd eller skydd för sin hallux valgus.

Översikt – Hallux Valgus skydd

1. Hallufix – Skena

bäst hallux valgus skena

2. Algo – Sandal

Bäst hallux valgus sandal

3. Hallufix – Band

Hallux valgus stöd bäst i test 2024

Vi har tittat på olika stöd för hallux valgus som finns ute på marknaden. Olika stöd är bra vid olika tillfällen och vilket du behöver kan även variera beroende på hur grova dina symptom är.

1. Bäst Hallux Valgus skena – Hallufix Slim Comfort

Bäst hallux valgus skena

En skena är oftast det hjälpmedel som ger allra bäst support och stöd till tåleden när du är drabbad av Hallux Valgus. Även om en skena kan kännas klumpigare än andra stöd, kan det vara det enda valet för en del.

Fördelen med Hallufix Slim Comfort är att den är både smalare och lättare än den klassiska skenan. Det här gör att du kan använda den i så gott som alla skor, samt att den är mycket diskret.

Den här Hallux Valgus skenen räknas som en medicinteknisk produkt och har genomgått flera tester. Den ger effektiv smärtlindring genom att korrigera den sneda stortåleden samtidigt som den är mjuk och flexibel.

 • Nätt och diskret design

 • Ger mycket bra stöd åt stortåleden

 • Passar i de flesta skor

Bäst hallux vaglus skena
 • Nätt och diskret design

 • Ger mycket bra stöd åt stortåleden

 • Passar i de flesta skor

2. Bäst Hallux Valgus sandal – Hallufix AllGo

Bäst hallux valgus sandal

Något många upplever som ett problem med hallux valgus skydd, hur diskreta de än är, är att det kan vara svårt att bära dem med sandaler. Oavsett om de är mycket stilrena och nätta kommer de synas i öppna skor om du är barfota. Då kan sandalen AllGo vara ett riktigt bra alternativ.

Det här är en sandal som också är ett stöd för foten och en snedställd stortå. Den har en individuell ställbar rem för stortån. Designen gör dock så att ingen kommer att ana att remma är där för att räta ut stortåleden, utan det ser helt enkelt ut som en snygg sandal.

Tänk dock på att du kan behöva kombinera det här skyddet med ett annat stöd, när du inte vill ha på dig sandalerna. Men det är ett bra komplement till exempelvis en skena eller hallux valgus band.

 • Snygg design

 • Justerbar rem för stortån

 • Gelkuddar ger avlastning för att slippa skav

Bäst hallux vaglus sandal
 • Snygg design

 • Justerbar rem för stortån

 • Gelkuddar ger avlastning för att slippa skav

3. Bäst hallux vagus band – Hallufix Taping Loop

Bäst hallux valgus band

Precis som hallux valgus bandaget är Hallufix Taping Loop en diskret och nätt lindring vid en snedställd stortå. Bandet är mycket enkelt att ta på och går som en loop runt hela foten. Tack vare att den är så diskret går den bra att använda till dagliga aktiviteter, men även under sportutövande.

Bandet passar bäst när du behöver lindrig korrigering av stortåleden och vill ha ett stöd som inte förvärrar dina symptom. Bandet är mycket bekvämt att bära och kommer knappt att märkas av. Det är enkel att hålla rent och fräscht då det går att tvätta i tvättmaskinen.

 • Går bra att använda vid sportutövande

 • Bandet går att tvätta i maskin

 • Enkel att ta på

Bäst hallux vaglus band
 • Går bra att använda vid sportutövande

 • Bandet går att tvätta i maskin

 • Enkel att ta på

4. Bäst Hallux Valgus skydd – Hallufix Classic

Bäst hallux valgus skydd

För den som har stora problem med sin hallux valgus är det viktigt att ha ett rejält stöd. Diskreta och nätta skydd som knappt syns i all sin ära, men viktigaste är ändå funktionen. Hallufix Classic är en skena som ger riktigt bra stöd till stortåleden.

Den här skenan ger optimal korrigering av en stortåled och den går att anpassa individuellt för att passa varje fot. Kanske känns det klumpigt att gå runt med en sådan skena jämfört med ett hallux valgus band. Men ibland är det helt enkelt nödvändigt för att faktiskt få bukt med problemet.

Trots att den är så pass stabil förloras ingen rörlighet i foten då skenleden är flexibel. Skenan går att använda i skor, och bör försöka användas så mycket som möjligt. Men vid behov kan du förstås komplettera med nättare stöd under kortare tillfällen under dagen.

 • Mest rejäla stöder vid hallux valgus

 • Anpassas utifrån varje fot

 • Flexibel skenled för att inte rörligheten i foten ska förloras

Bäst hallux vaglus stöd
 • Mest rejäla stöder vid hallux valgus

 • Anpassas utifrån varje fot

 • Flexibel skenled för att inte rörligheten i foten ska förloras

5. Bäst hallux valgus bandage – Epitact

Bäst hallux valgus bandage

Det här hallux valgus skyddet liknar ett bandade som du trär över framfoten. Epitact hallux valgus bandage är delat så att det finns en separat plats för stortån. Det här skyddet är inte lika kraftigt som en skena, men ger ändå effektivt stöd åt stortåleden och ger bra smärtlindring.

Skyddet är tunt, men tillverkad i ett material som ändå gör den stabil. Du kan utan problem bära det här stödet dagligen och går fint att använda både under strumpor och skor. Det här hallux valgus bandaget rekommenderas främst för dig som har milda symptom. Även om den korrigerar foten en hel del, hjälper den framför allt till att inte förvärra snedställningen.

 • Mycket tunn och kan bäras under strumpor och skor

 • Hjälper till att inte förvärra problemen

 • Passar bra för dagligt bruk

Bäst hallux vaglus bandage
 • Mycket tunn och kan bäras under strumpor och skor

 • Hjälper till att inte förvärra problemen

 • Passar bra för dagligt bruk

Varför är det viktigt med hallux valgus stöd?

Även om din hallux valgus inte orsakar smärta eller obehag är det bra att behandla det så fort du börjar se symptom på åkomman. Anledningen är att en obehandlad hallux valgus tender till att bli sämre med tiden och då även leda till smärta. Men om du i tid börjar att ta hand om din hallux valgus kan du hålla den under kontroll och slippa drabbas av obehagliga symptom.

Att använda ett skydd är endast en del av behandlingen. Det är också viktigt att du använder bra skor. Skorna ska inte vara för smala och trycka ihop tårna. Men de bör också vara uppbyggda för att ge stöd åt fotvalvet.

Hallux valgus skydd minskar smärta

Om du redan har symptom från din hallux valgus så som smärta och obehag är det viktigt att du använder ett skydd. Dels kommer skyddet att vara avlastande för tåleden och minska din smärta. Men det kommer också hjälpa till så att symptomen inte förvärras. Ett skydd kan korrigera tåleden så pass att din hallux valgus går tillbaka.

Låter du din hallux valgus vara helt obehandlad kan den förvärras så pass mycket att du till slut behöver operera tåleden. Ett hallux valgus stöd är en behandling utan operation och som du kan göra hemma.

Bli av med hallux valgus

En del kan bli av med sin hallux valgus helt och hållet genom behandling. Andra kan bli av med smärta och obehag och lyckas hålla den snedställda tån under kontroll. För att bli av med din hallux valgus behöver du:

 • Använda rätt sorts skor
 • Använda ett hallux valgus stöd
 • Träna dina fötter

Rätt sorts skor är en mycket viktig del av behandlingen. Det är även en förebyggande åtgärd för att inte drabbas av hallux valgus. Forskning visar på att åkomman i princip inte existerar hos befolkningar som går barfota. Anledningen är att många skor idag är alldeles för smala och klämmer ihop fötterna. Eftersom vi har skor på oss så stor del av dagen påverkar det skelettdelarna i fötterna.

De allra flesta som lider av hallux valgus behöver använda ett stöd för att bli av med det. Vi har i den här artikeln listat hallux valgus stöd bäst i test för att du ska kunna hitta det stöd som passar dig.

En viktig del är också att träna upp dina fötter. Det har nämligen visat sig att styrka och rörlighet i fötterna både förebygger och lindrar hallux valgus. Fotövningar som är bra att göra är:

 • Tåhävningar
 • Spreta på tårna
 • Knipa ihop med tårna
 • Böja och peka med hela foten
 • Snurra foten från fotleden

FAQ

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus innebär att stortån har blivit snedställd från stortåleden. Det är den allra vanligast felställningen i foten hos vuxna och är vanligaste hos kvinnor än hos män. När du drabbas av hallux valgus kommer stortån att börja peka inåt, och kan till och med lägga sig över de andra tårna. Det här leder också oftast till att stortåleden i sin tur pekar utåt och kan bilda en stor knöl på insidan av foten.

Kan man bota hallux valgus själv?

Ja, de allra flesta som drabbas av hallux valgus kan själva behandla det. Vissa lyckas helt och hållet bli av med snedställningen. Medan andra blir av med sina symptom och kan hålla sin hallux valgus under kontroll. Du botar det genom att ha skor som inte trycker ihop tårna, använda ett hallux valgus stöd samt utföra övningar för att stärka upp fötterna.

Hur får jag bort hallux valgus?

Du kan få bort hallux valgus genom att använda dig av ett hallux valgus skydd. Det är ett stöd som hjälper till att hålla stortån rak och avlasta stortåleden. Stödet kan dra tillbaka tån och förhindra den mot att fortsätta vinkla sig inåt. Det är viktigt att du kombinerar den behandlingen med att använda bra skor som inte klämmer ihop tårna samt utgöra fotövningar som stärker upp fötterna och håller dem rörliga.

När är det dags att operera hallux valgus?

Tyvärr lyckas inte alla bli av med sin hallux valgus på egen hand utan behöver operation. Det kan bli aktuellt med operation om din snedställda på orsakar dig påtagliga besvär. Så som mycket svårt smärta och problem med att hitta skor för att knölen blir så pass stor. Innan en operation blir aktuell bör du ha provat att behandla din hallux valgus med stöd och fotträning. Kontakta sjukvården om du tycker att din tåled orsakar dig problem.