Bästa hallux valgus skydd 2023

Hallux valgus innebär en snedställd stortå. Istället för att stortån är rak pekar den inåt mot de andra tårna. Det innebär också att tåleden vanligtvis pekar utåt, något som visar sig som en stor knöl på insidan av foten precis där stortån början. En orsak till att man får hallux valgus är för trånga skor. Men det har även visat sig vara en ärftlig åkomma. 

En del som har hallux valgus har inga direkta bekymmer med det. Men det kan vara bra att komma ihåg att om det inte behandlas symptomen bli värre och ge problem längre fram. Vissa får så allvarliga problem att de behöver operera den snedställda tån. Men de allra flesta klarar sig bra genom att tänka på vilka skor de använder samt att använda stöd eller skydd för sin hallux valgus.

Hallux valgus stöd bäst i test

Vi har tittat på olika stöd för hallux valgus som finns ute på marknaden. De stöd vi har tagit med i vårt test är Protect Bunion Cushion, Mabs Hallux Valgus skydd, Jorzilano nattstöd samt en luftpump för hallux valgus. 

Bäst hallux valgus skydd

Protect Bunion Cushion är ett smidigt litet hallux valgus stöd i silikon. Det är en så kallad pelott som ger avlastning åt en specifik del åt foten, i det här fallet stortåleden. Du trär stödet över stortån och låter sedan den långa silikondelen gå på utsidan av foten. Det här ger båda bra avlastning och jämnt tryckfördelning över stortåleden. Minskar ömheten som lätt uppstår när du har hallux valgus.

 • Ger både avlastning och jämn tryckfördelning

 • Mjukt silikon

 • Liten och smidig att använda

 • Ger både avlastning och jämn tryckfördelning

 • Mjukt silikon

 • Liten och smidig att använda

Bäst hallux vaglus stöd
Bäst hallux valgus skydd

Mabs Hallux Valgus skydd är mycket bekväm att använda samtidigt som de lindrar den smärta som kan uppstå vid hallux valgus. Skyddet består av ett elastiskt material som du trär över stortån och över de andra tårna. Materialet innehåller en medicinskt klassad mineralolja som verkar skyddande och ger även stötdämpning runt den känsliga tåleden. Eftersom skyddet är elastiskt passar det alla storlekar. Du kan tvätta skyddet för hand.

 • Innehåller medicinskt klassad mineralolja som skyddar och verkar stötdämpande

 • Elastiskt och passar alla storlekar

 • Kan handtvättas för att återanvändas

 • Innehåller medicinskt klassad mineralolja som skyddar och verkar stötdämpande

 • Elastiskt och passar alla storlekar

 • Kan handtvättas för att återanvändas

Bäst hallux vaglus stöd
Bäst hallux valgus skydd

Jorzilano nattstöd för hallux valgus passar särskilt bra till dig som börjar se tendenser till åkomman på dina fötter, men som ännu inte behöver stöd dagtid. I kombination med bra val av skor kan det här stödet hålla din hallux valgus under kontroll. Stödet passar både på höger och vänster fot och du får två stycken stöd i en förpackning. Stöden ska alltså användas på natten och passar inte att ha under skor.

 • Praktiskt stöd när du börjar upptäcka symptom på hallux valgus

 • Korrigerar hallux vaglus nattetid

 • Paketet innehåller två stycken stöd

 • Praktiskt stöd när du börjar upptäcka symptom på hallux valgus

 • Korrigerar hallux vaglus nattetid

 • Paketet innehåller två stycken stöd

Bäst hallux vaglus stöd
Bäst hallux valgus skydd

Det här är ett hallux valgus skydd med luftpump som du kan använda när du exempelvis går runt där hemma. Skyddet i sig, som placeras över runt stortån och framfoten ger ett bra skydd. Men för extra stöd kan du också blåsa upp stödet med en luftpump. Det här gör att skyddet blir flexibelt och du kan själv korrigera hur mycket du vill att den ska dra tillbaka stortån utåt. Passar de flesta fotstorlekarna.

 • Flexibelt stöd med luftpump

 • Passar de flesta fotstorlekar

 • Kan användas med eller utan luft

 • Flexibelt stöd med luftpump

 • Korrigerar hallux vaglus nattetid

 • Kan användas med eller utan luft

Bäst hallux vaglus stöd

Varför är det viktigt med hallux valgus stöd?

Även om din hallux valgus inte orsakar smärta eller obehag är det bra att behandla det så fort du börjar se symptom på åkomman. Anledningen är att en obehandlad hallux valgus tender till att bli sämre med tiden och då även leda till smärta. Men om du i tid börjar att ta hand om din hallux valgus kan du hålla den under kontroll och slippa drabbas av obehagliga symptom.

Att använda ett skydd är endast en del av behandlingen. Det är också viktigt att du använder bra skor. Skorna ska inte vara för smala och trycka ihop tårna. Men de bör också vara uppbyggda för att ge stöd åt fotvalvet.

Hallux valgus skydd minskar smärta

Om du redan har symptom från din hallux valgus så som smärta och obehag är det viktigt att du använder ett skydd. Dels kommer skyddet att vara avlastande för tåleden och minska din smärta. Men det kommer också hjälpa till så att symptomen inte förvärras. Ett skydd kan korrigera tåleden så pass att din hallux valgus går tillbaka.

Låter du din hallux valgus vara helt obehandlad kan den förvärras så pass mycket att du till slut behöver operera tåleden. Ett hallux valgus stöd är en behandling utan operation och som du kan göra hemma.

Bli av med hallux valgus

En del kan bli av med sin hallux valgus helt och hållet genom behandling. Andra kan bli av med smärta och obehag och lyckas hålla den snedställda tån under kontroll. För att bli av med din hallux valgus behöver du:

 • Använda rätt sorts skor
 • Använda ett hallux valgus stöd
 • Träna dina fötter

Rätt sorts skor är en mycket viktig del av behandlingen. Det är även en förebyggande åtgärd för att inte drabbas av hallux valgus. Forskning visar på att åkomman i princip inte existerar hos befolkningar som går barfota. Anledningen är att många skor idag är alldeles för smala och klämmer ihop fötterna. Eftersom vi har skor på oss så stor del av dagen påverkar det skelettdelarna i fötterna.

De allra flesta som lider av hallux valgus behöver använda ett stöd för att bli av med det. Vi har i den här artikeln listat hallux valgus stöd bäst i test för att du ska kunna hitta det stöd som passar dig.

En viktig del är också att träna upp dina fötter. Det har nämligen visat sig att styrka och rörlighet i fötterna både förebygger och lindrar hallux valgus. Fotövningar som är bra att göra är:

 • Tåhävningar
 • Spreta på tårna
 • Knipa ihop med tårna
 • Böja och peka med hela foten
 • Snurra foten från fotleden

FAQ

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus innebär att stortån har blivit snedställd från stortåleden. Det är den allra vanligast felställningen i foten hos vuxna och är vanligaste hos kvinnor än hos män. När du drabbas av hallux valgus kommer stortån att börja peka inåt, och kan till och med lägga sig över de andra tårna. Det här leder också oftast till att stortåleden i sin tur pekar utåt och kan bilda en stor knöl på insidan av foten.

Kan man bota hallux valgus själv?

Ja, de allra flesta som drabbas av hallux valgus kan själva behandla det. Vissa lyckas helt och hållet bli av med snedställningen. Medan andra blir av med sina symptom och kan hålla sin hallux valgus under kontroll. Du botar det genom att ha skor som inte trycker ihop tårna, använda ett hallux valgus stöd samt utföra övningar för att stärka upp fötterna.

Hur får jag bort hallux valgus?

Du kan få bort hallux valgus genom att använda dig av ett hallux valgus skydd. Det är ett stöd som hjälper till att hålla stortån rak och avlasta stortåleden. Stödet kan dra tillbaka tån och förhindra den mot att fortsätta vinkla sig inåt. Det är viktigt att du kombinerar den behandlingen med att använda bra skor som inte klämmer ihop tårna samt utgöra fotövningar som stärker upp fötterna och håller dem rörliga.

När är det dags att operera hallux valgus?

Tyvärr lyckas inte alla bli av med sin hallux valgus på egen hand utan behöver operation. Det kan bli aktuellt med operation om din snedställda på orsakar dig påtagliga besvär. Så som mycket svårt smärta och problem med att hitta skor för att knölen blir så pass stor. Innan en operation blir aktuell bör du ha provat att behandla din hallux valgus med stöd och fotträning. Kontakta sjukvården om du tycker att din tåled orsakar dig problem.