Stödstrumpor bäst i test [year]

Strumpor med kompression kan vara ett bra hjälpmedel för dig som ofta får svullna och trötta fötter, till exempel på grund av graviditet eller stillasittande. Stödstrumpor förbättrar nämligen blodcirkulationen i benen och kan dessutom minska risken för åderbrock hos gravida. Det kan även vara ett bra hjälpmedel för dig som tränar då de stimulerar blodcirkulationen både förebygger svullnad och snabbar på återhämtningen.

Tänk på att välja ett par stödstrumpor i rätt storlek. Det är avgörande för att strumporna ska ge optimal effekt. Är de för små kommer de att bli obehagliga att bära, men är de för stora gör de istället inget nytta. I den här artikeln tipsar vi om de bästa kompressionsstrumporna för olika behov på marknaden idag samt hur och när stödstrumpor kan användas.

 Top 3 – Bäst stödstrumpor [year]

3. Funq Wear – Gravid

Bästa kompressionsstrumporna – Hela testet

1. CEP Griptech Dam  – Bäst kompressionsstrumpa dam

Bäst stödstrumpa dam

CEPP Griptech är en högkvalitativ kompressionsstrumpa med en praktisk Smart Grip-beläggning under fotsulan. Det ger dig ett extra stabilt grepp i skon, vilket gör dem lämpliga även för träning.

Den polstrade strumpan erbjuder utmärkt komfort och den rejäla kompressionen underlättar återhämtningen samtidigt som den minskar risken för svullenhet. Dammodellen är aningen smalare än herrmodellen för en optimal passform.

 • Stödstrumpa av hög kvalitet

 • Bättre fäste med Smart Grip-beläggning

 • Ger god kompression

2. CEP Griptech Herr – Bäst kompressionsstrumpa herr

Bäst stödstrumpa herr

Även i kategorin Bäst för herr vinner CEP Griptech. Strumporna har samma fördelaktiga egenskaper, det vill säga god kompression, högkvalitativt material och Smart Grip-beläggning.

Den största skillnaden ligger i passformen, då CEP Griptech Herr är speciellt utformad för en manlig kroppsbyggnad. Det gör att strumporna får en optimal kompressionseffekt.

 • Bra passform

 • Smart Grip-beläggning

 • Högkvalitativt materia

3. Funq Wear Nylon Stödstrumpor – Kompressionsstrumpa i nylon

Funq Wear Nylon Stödstrumpor

Funq Wear Nylon är ett par sköna stödstrumpor av nylon vars struktur får dem att se ut som vilka nylonstrumpor som helst. Därmed passar de lika bra på jobbet som på flyget, men också för dig som är gravid. De är dessutom sköna att använda hela dagen.

Stödstrumporna har en graderad kompression, vilket betyder att trycket är högre kring ankeln för att sedan avta vid knäet. Längst upp på strumpan finns en bred resår för optimal komfort.

Funq Wear Nylon finns bara som dammodell och kommer i fyra olika storlekar, från 36 upp till 43. Ett bra val för dig som vill ha ett lite ”snyggare” stödstrumpor.

 • Ser ut som vanliga nylonstrumpor

 • Många storlekar

 • Gradera kompression och bred resår

 • Perfekta på jobbet eller resan

4. Funq Wear Stödstrumpor Dam – Bäst stödstrumpor gravid

Funq Wear Stödstrumpor Dam

Funq Wear Stödstrumpor Dam är ett par riktigt sköna stödstrumpor som passar utmärkt för dig som är gravid. Gravida får ofta svullna fötter och anklar, vilket dels kan skapa obehag, men också leda till åderbrock. Med ett par kompressionsstrumpor kan du slippa dessa problem.

Just den här modellen är tillverkad av 100 procent ekologisk bomull, vilket inte bara hög komfort, utan också en mycket god andningsförmåga. Dessutom är strumporna förstärkta i både tå, häl och under trampdynan för extra hållbarhet.

Precis som nylonvarianten från Funq Wear har den här varianten en graderad kompression, vilket ger extra stöd kring ankeln. Kompressionen avtar sedan upp emot knät och istället för resår längst upp har strumporna en mjuk kant.

Som gravid är komfort ofta en prioritet. Och med dessa stödstrumpor från Funq Wear får du just det. De är hållbara, rymliga, sköna och enkla att ta på och av.

 • 100 procent ekologisk bomull

 • Gradera kompression

 • Rymlig fot och tå

 • Förstärkta för extra hållbarhet

 • Enkla att ta på och av

Vad är stödstrumpor?

En stödstrumpa, även kallad kompressionsstrumpa, är en lång strumpa som löper över vaden. Den är utformad för att ge kompression över ankel och vadmuskel för att på så sätt förbättra blodflödet till fötterna och minska svullnad.

Svullnad i fötterna är vanligt vid långvarigt sittande eller stående, till exempel i jobbet eller på flyget, men också bland gravida. I värsta fall kan det leda till åderbrock, ett tillstånd där blodådrorna utvidgas och blir extra synliga.

Kompressionsstrumpor är en väl beprövad metod som passar personer i alla åldrar, oavsett besvär. De gör det enklare för blodet att ta sig från hjärtat ner till fötterna, vilket minskar svullnaden och ger dig piggare fötter.

Strumporna kan också vara bra för dig som exempelvis löptränar och vill orka mer. De är dock minst lika fördelaktiga att använda efter träning för att minska risken för träningsvärk och underlätta återhämtningen.

Fördelar med kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor kan vara fördelaktiga i en rad olika situationer. Det är till exempel vanligt att använda kompressionsstrumpor:

 • Motverkar svullna fötter. Den främsta och mest kända fördelen är förstås att stödstrumpor förbättrar cirkulationen för att motverka svullna fötter.
 • Påskyndar återhämtningen. Det ökade blodflödet kan också skynda på återhämtningen efter tuffare träningspass, men också efter operation. De kan också användas för att reducera ärrbildning.
 • Bra för gravida. Svullna fötter är vanligt bland gravida och i många fall kan det leda till åderbrock. Men genom att använda stödstrumpor som gravid kan du minska risken att drabbas.
 • Orka mer när du tränar. Eftersom strumporna gör att blodet pumpas enklare till fötterna kan de också hjälpa dig att orka mer. De absorberar dessutom stötar som kan orsaka både kramper och värk.
 • Kan minska risken för blodpropp. Dålig cirkulation i benen kan öka risken för både blodpropp och klaffsvikt. Men med ett par kompressionsstrumpor kan du förebygga dessa problem.
 • Stödstrumpor är billiga. Slutligen är kompressionsstrumpor mycket billiga. De billigaste varianterna kostar sällan mer än 150 kronor medan de lite dyrare kan ligga omkring 500 kronor.

Frågor och svar

Vad är stödstrumpor bra för?

Om du står eller sitter långa stunder försämras blodcirkulationen i fötterna, vilket gör att de kan bli svullna och trötta. Stödstrumpor använder kompression för att förbättra blodflödet och på så sätt förebygga svullnad och trötthet. De kan också underlätta återhämtningen efter ett hårt träningspass eller operation.

Hur många timmar ska man använda stödstrumpor?

I princip alla stödstrumpor går bra att använda hela dagen. Om du däremot upplever obehag ska du förstås ta av dem. Tänk även på att välja rätt storlek så att strumporna inte sitter för hårt eller för löst.

Är det bra att använda stödstrumpor efter operation?

Ja, kompressionsstrumpor kan vara ett bra sätt att skynda på återhämtningen efter en operation. Rådfråga dock alltid din läkare innan du väljer att använda stödstrumpor efter en operation eller i samband med annan skada.

Hur hårt ska stödstrumpor sitta?

Oftast finns det en storleksguide du kan utgå efter när du köper stödstrumporna. Sitter strumporna för hårt blir de förstås inte lika sköna att använda. Tänk även på att stödet alltid ska vara störst kring ankeln, inte vid knät.

När ska man använda stödstrumpor?

Du kan sätta på dig strumporna på morgonen och använda dem hela dagen på jobbet. Du kan också använda dem på flyget samt under och efter träning. Även du som är gravid kan ha nytta av ett par kompressionsstrumpor.

Finns det stödstrumpor med dragkedja?

Ja, det finns även stödstrumpor med dragkedja. De kan vara lite lättare att ta på, men samtidigt kan dragkedjan lämna märken efter sig.