Bäst ortopedisk sittkudde & sittdyna 2023

En ergonomisk sittdyna kan hjälpa dig att få en bättre sittställning. Något som i sin tur kan minska smärta i rygg och nacke. Om du ofta känner smärta eller stelhet i din svanskota kan en sittkudde vara lösningen.

Du som sitter stilla längre perioder av olika orsaker kan ha stor nytta av en ortopedisk sittdyna. Du kan använda den när du sitter i din kontorsstol och arbetar, så väl som om du ofta är stillasittande på grund av skada eller sjukdom.

Översikt – Top 3 sittkudde 2023

Ergonomisk sittdyna bäst i test

Det finns flera olika modeller av ergonomiska kuddar. Vi har gått igenom flera olika på marknaden för att hitta vilken ortopedisk sittdyna som är bäst i test.

Det är dock viktigt att tänka på att den vi anser vara bäst, kanske inte passar din kropp bäst. Därför har vi beskrivit de olika funktionerna på sittkuddarna. På så vis blir det enklare att hitta den bästa ergonomiska kudden för dig.

1. JobOut Balanskudde Design – Ortopedisk sittkudde bäst i test

Bäst ergonomisk sittdyna

Den ortopediska sittkudde vi ger allra bäst betyg till i vårt test av ergonomisk kudde är JobOut Balanskudde Design. Det är en ergonomisk sittkudde som ger dig bättre sitthållning samtidigt som den också förbättrar din balans.

Kudden är utformad så att när du sitter på den aktiverar du automatiskt dina bål- och sätesmuskler, vilket gör att du arbetar på din balans när du sitter ner. Så förutom att du får bättre sitthållning och minskad smärta för stunden, arbetar den långsiktigt med att hjälpa dig hålla både smärta och stelhet borta.

Dessutom är det här en riktigt snygg kudde. Den har ett grått tyg med en läderrem som gör att du kan hänga upp den exempelvis på väggen när den inte ska användas. Passar precis lika bra hemma som på kontoret, utan att för den delen förstöra intrycket av din inredning.

Kudden finns även att köpa utan överdragstyget och passar då extra bra att använda även som balanskudde för stående balansövningar.

 • Aktiverar bål- och sätesmuskler

 • Ger bättre sittposition

 • Snygg design

Bäst ergonomisk sittkudde
 • Aktiverar bål- och sätesmuskler

 • Ger bättre sittposition

 • Snygg design

2. Tempur sittdyna – Tryckavlastande egenskaper

Bäst ergonomisk sittdyna

Vill du ha en tryckavlastande sittkudde kan vi rekommendera denna Tempur sittdyna. Tempur är väl kända världen över för att tillverka tryckavlastande madrasser. Med denna avlastningskudde minskar du trycker på din svanskota. Något som annars kan kännas ganska jobbigt när du sitter ner under en längre period.

Att ha en kudde på sitsen gör stor skillnad för din svanskota. Tempur är dessutom ett material som formar sig efter din kropp, vilket gör den extra ergonomisk.

Kudden är kilformad och den högre sidan ska du ha bakåt. Det här gör att dina höftben kommer upp något när du sitter ned och du får en bättre sittposition. Dessutom gör Tempur att din kroppsvikt fördelas mer jämt över hela sittytan.

 • Tryckavlastande för svanskotan

 • Fördelar kroppsvikten jämnare

 • Ger bekväm sittposition vid längre sittperioder

Bäst ergonomisk sittkudde
 • Tryckavlastande för svanskotan

 • Fördelar kroppsvikten jämnare

 • Ger bekväm sittposition vid längre sittperioder

3. Uppblåsbar sittring gummi – Lätt att ta med

Bäst ergonomisk sittdyna

Om du är i stort behov av att kunna ta med dig en sittkudde till platser du ska till är denna uppblåsbara sittring i gummi ett bra alternativ. När den är tömt på luft blir den liten och smidig att bära med sig i en väska.

Det är en ortopedisk sittring med ett hål i mitten, vilket ger skön avlastning för svanskotan. Tack vare att den är uppblåsbar kan du själv justera hur mycket avlastning du behöver.

Till sittringen medföljer en pump så att du enkelt kan pumpa upp den när du behöver den för att sitta ner.

 • Smidig att ta med

 • Enkel att fylla med hjälp av medföljande pump

 • Hål i mitten ger avlastning för svanskotan

4. Tempur Doughnut sittdyna – Tryckavlastande sittring

Bäst ergonomisk sittdyna

Tempur Doughnut ser vid första anblick ut som en vanlig sittdyna från Tempur. Men under tyget finns det en möjlighet att ta bort en centrerad del som går att ta bort. På så vis blir det även en sittring. Det här gör den till en multifunktionell sittdyna med tryckavlastande egenskaper.

En tryckavlastande sittdyna är perfekt när du har ont i ryggen av olika orsaker. Det kan vara skador, sjukdom eller exempelvis graviditet. Du minskar trycket både mot delen som är i kontakt med sittytan, men också svanskotan får avlastning tack vare den förbättrade sittpositionen.

Materialet i Tempurkudden formar sig efter din kropp, vilket för att kroppsvikten sprids ut samt att du får extra mycket tryckavlastning.

 • Multifunktionell sittdyna

 • Mittendel som går att ta bort

 • Material som formar sig utifrån kroppen

Bäst ergonomisk sittkudde
 • Multifunktionell sittdyna

 • Mittendel som går att ta bort

 • Material som formar sig utifrån kroppen

5. Sisel Sitfit Plus – Passar även att träna med

Bäst ergonomisk sittdyna

Sisel Sitfit Plus är en ergonomisk sittdyna med flera funktioner. Det är en kombinerad luftfylld sittkudde och en sittkil som ger en bättre och mer ergonomisk sittposition. Tack vare att den är luftfylld är det en sittdyna som ger bra avlastning till din svanskota.

Att den är luftfylld gör också att din rygg- och bålmuskulatur aktiveras när du sitter på den. Vilket gör att du tränar upp musklerna, något som i längden motverkar smärta i rygg och nacke.

Till sittkudden medföljer en luftpump. Genom att reglera hur fylld den är kan du också använda den till att träna med. Exempelvis kan du ha den som stöd under knäna för att göra armhävningar på knä eller stå på den och göra tåhävningar.

Finns i flera färger!

 • Luftfylld kudde som går att justera trycket i

 • Uppmuntrar till att du sitter upprätt

 • Går även att använda som träningsredskap

Bäst ergonomisk sittkudde
 • Luftfylld kudde som går att justera trycket i

 • Uppmuntrar till att du sitter upprätt

 • Går även att använda som träningsredskap

Vad betyder ergonomisk kudde?

En ergonomisk kudde, eller sittdyna är en kudde som du sätter på stolen för att få en bättre sittposition. När du sitter på en stol får du en böjning på 90° i höften, alternativt att benen går lite nedåt. Den här positionen är inte speciellt gynnsam för svanskota och rygg när du sitter en längre period.

Att en sittkudde är ergonomisk innebär att den hjälper dig få en bättre ergonomisk, alltså mer gynnsam sittposition. Som mer följer kroppens naturliga form.

En ergonomisk sittkudde ska inte förväxlas med en ergonomisk kudde som du använder i sängen. Båda hjälper till att minska smärta i nacke och ge avlastning till kroppen. Men har olika användningsområden.

Köpguide – så hittar du rätt ergonomisk sittdyna

Ergonomiska sittdynor finns i flera olika modeller. För att få ut så mycket som möjligt av din sittkudde är det viktigt att du väljer rätt. För att hjälpa dig hitta rätt ger vi har tips om vilka faktorer du bör tänka på när du väljer sittkudde.

 1. Sittring eller sittdyna

En sittkudde kan vara formad som en hel dyna eller som en ring. En dyna kommer att fördela din kroppsvikt jämnare, och kan även hjälpa till att förbättra din sittposition. En sittring som har ett hål i mitten är bra när du vill få maximal avlastning av svanskotan. Eftersom vikten då inte hamnar i mitten, där svanskotan är kommer den inte att utsätta för lika stor påfrestning när du sitter.

 1. Storlek

Det är viktigt att du har en bra storlek på din sittkudde. Välj hellre en större kudde än en mindre om du känner dig osäker. Om kudden är för liten ger den inte lika bra avlastning, eftersom hela kroppsvikten inte har möjlighet att jämnt fördelas.

 1. Material

Ergonomiska sittkuddar finns i många olika material. Tempur är ett bra material när du vill ha en kudde som formar sig efter din kropp. Men det finns även uppblåsbara eller luftfyllda sittkuddar som hjälper dig att aktivera bål- och sätesmuskulatur när du sitter ned.

 1. Pris och design

Självklart behöver du ta hänsyn till priset när du ska handla en ergonomisk sittkudde. Priset varierar från några hundra upp till närmare 2 000 kronor. Det finns alltså sittkuddar i flera prisklasser. Tänk också på om utseendet på kudden är viktigt för dig. Ska den alltid ligga framme vill många ha en dyna som har en snygg design.

När kan en ergonomisk sittdyna användas?

En ergonomisk sittdyna kan egentligen alltid användas när du befinner dig i sittande position. Men den lämpar sig allra bäst när du sitter under en längre tid, eller om du lider av ryggsmärtor.

En ergonomisk sittdyna passar bra:

 • Till dig som arbetar i sittande position, exempelvis framför ett skrivbord.
 • När du åker bil.
 • I fåtöljen eller soffan hemma i vardagsrummet.
 • I teater- eller biostolen.

Du kan använda en ortopedisk sittkudde för att förebygga smärta och stelhet i rygg. Den passar alltså även dig som ännu inte har ont. I och med att du får en bättre sittposition är du snällare mot dina leder och ligament när du använder en sittdyna.