Hälsporre inlägg bäst i test 2024

Hälsporre uppstår om du överbelastat senan som sitter i hålfoten, till exempel för att du använt dåliga skor. Då kan du få ont i senfästet som sitter under hälen, särskilt när du går eller springer. Ofta går besvären vid hälsporre över av sig själva även om det kan ta lång tid, som tur är finns hjälpmedel som kan lindra besvären.

I den här artikeln får du lära dig mer om hälsporre och varför det uppstår. Vi tipsar också om några bra övningar vid hälsporre samt fem produkter som kan minska smärtan samt påskynda återhämtningen. 

Översikt – Top 3 ortopediska iläggssulor

1. Medi Pro – Bäst hälsporresula

2. Protect Hell Soft – Bäst hälkopp

3. OS1st FS6 – Bäst hälsporrestrumpa

Bäst hälsporrestrumpa

Iläggssulor bäst i test 2024

Medi Hälsporre Pro – Bäst ortopedisk sula vid hälsporre

Medi Hälsporre Pro är ett ortopediskt skoinlägg för hälsporre som ger avlastning både för hälen och senan under foten. På så sätt kan den lindra smärta och göra det behagligare för dig att gå. Som ni kan se i videon beställde vi hem produkten och testade den, efter att ha gått i den i ett par dagar kan vi verkligen i god för produkten.  

Sulan ger enastående tryckavlastning i hälområdet och längs fotsulans fascia, vilket effektivt minskar smärtan i fötterna. Dess flerskiktsbas är konstruerad för att ge stöd åt det längsgående fotvalvet och ger därmed en stabil och korrekt fotposition och är särskilt effektiva för personer som lider av hälsmärta, hälsporrar och plantar fasciit.

Medi Hälsporre Pro finns tillgängliga i storlekarna 34–47, vilket gör att de passar de flesta användare. Dessa sulor inte är värmeformbara vilket innebär att de behåller sin form och funktion utan att behöva värmas upp för att anpassas till användarens fot.

  • Ger avlastning för häl och sena

  • God stötdämpning

  • Finns i storlekarna 34 – 47

Protect Heel Soft – Hälkopp bäst i test

bäst hälsporre hälinlägg

Protect Heel Soft är ett hälinlägg av silikon som passar bra för dig med hälsporre eller ömma hälar på grund av exempelvis en uttrampad hälkudde. Till skillnad från ett traditionellt skoinlägg täcker Protect Heel Soft enbart hälpartiet, vilket kan göra det extra behagligt att använda i skorna. Hälinlägget avlastar trycket och förbättrar fotens naturliga stötdämpning. Det har dessutom ett extra mjukt blått parti i mitten för extra komfort. Inlägget kommer i tre olika storlekar: 36 – 38, 39 – 41 och 42 – 44.

  •  Komfortabelt hälinlägg i silikon

  • Extra mjukt mittenparti

  • Finns i tre storlekar (från 36 – 44)

OS1st FS6 Hälsporrestrumpa – Hälsporrestrumpa bäst i test

bäst hälsporrestrumpa

OS1st FS6 är ett av marknadens mest populära stöd för löpare med hälsporre. Denna hälsporrestrumpa är särskilt utformad för att minska smärta till följd av hälsporre, men passar också bra vid svullna fötter eller kronisks smärta i häl och hålfot.

Strumpan kombinerar sex graderade kompressionszoner för att ge ett optimalt stöd för både fot och hälsena. Den ökar dessutom cirkulationen, vilket snabbar på läkeprocessen vid inflammation, och ger en kontinuerlig utsträckning av senan under foten.

OS1st FS6 går utmärkt att använda under dina vanliga strumpor. Du kan även använda dem under natten för att förebygga smärta på morgonen. Hälsporrestrumpan finns i storlekarna S, M, L och XL samt i färgerna svart och vitt.

bäst hälsporrestrumpa
  • Sex kompressionszoner

  • Optimalt stöd och bättre blodcirkulation

  • Går att använda under dina vanliga strumpor

Heeler Hälkopp – Bästa hälkopp mot hälsporre

bäst hälsporre hälkopp

Hälkoppen Heeler är ett resultat av ett samarbete mellan Barnortopediskt Centrum och Dr. Lennart Sandberg. Denna användarvänliga och högkvalitativa hälkopp kan användas både för att förebygga hälsmärtor, men också som behandling, exempelvis vid hälsporre.

Tack vare dess unika konstruktion sitter Heeler på plats inuti skon utan att tippa, något som många andra hälkoppar misslyckas med. Syftet med inlägget är att hålla samman hälens naturliga fettkudde för att på så sätt förbättra stötdämpningen. Koppen är dessutom tillverkad av hudvänligt material för att minska risken för skavsår.

Observera att Heelers hälkopp ska ligga ovanpå skons vanliga sula. Den är därmed enkel att flytta mellan olika skor, även träningsskor och fotbollsskor. Rekommendationen är att använda Heelers hälkopp kontinuerligt i minst en månads tid.

bäst hälsporre hälkopp
  • Lindrar & förebygger hälsmärta

  • Hudvänligt material

  • Passar i de flesta skor

DonJoy Achilloforce™ AIR – Bästa fotledsbandage

bäst fotbandage hälsporre

DonJoy Achilloforce™ AIR är ett fotledsbandage, det vill säga ett slags mellanting mellan tejp och en hälsporrestrumpa. Detta fotledsbandage har två sammankopplade luftkuddar: en under hålfoten och en bakom hälen. Tillsammans ger de masserande effekt vid varje fotsteg som ökar blodcirkulationen till det ömmande området, motverkar svullnad och ger avlastning.

DonJoy Achilloforce™ AIR går att använda både vid kronisk värk, plantar fasciit (hälsporre) och skador på hälsenan. Det är anatomiskt utformat för en optimal passform och materialet har en god andningsförmåga för optimal komfort. Bandaget är har en universal design, vilket betyder att det passar både vänster- och högerfoten. Det kommer dessutom i storlekarna XS upp till XXL, så att de flesta kan hitta en passande storlek.

bäst fotbandage hälsporre
  • Ger en masserande effekt vid varje fotsteg

  • Optimal passform & god andningsförmåga

  • Passar både vänster- och högerfoten

Vad är hälsporre?

Hälsporre – eller plantar fasciit som det egentligen heter – är ett tillstånd som uppstår när ett senfäste under foten blivit inflammerat på grund av överbelastning. Inflammationen orsakar smärta i senfästet och i vissa fall kan det uppstå en liten utväxt på benet under hälen. Utväxten liknar en sporre och därav namnet ”hälsporre”. Smärtan brukar vara värst när du springer eller går efter att du varit stillasittande, men vissa kan ha ont även i vila. Besvären kan vara allt ifrån lindriga till allvarliga och göra att du varken kan jobba eller idrotta.

Hälsporre går oftast över av sig själv, men det kan ta lång tid – upp till ett år. Som tur är finns det både övningar, behandlingar och produkter du kan använda dig av gör att snabba på processen. Mer om dessa längre ner. Värt att nämna är dock att du kan ha hälsporre även utan att ha en inflammation. Då uppstår inte heller några symptom eftersom det är inflammationen som gör ont, inte själva utväxten.

Varför uppstår hälsporre?

Det finns flera olika orsaker till att hälsporre uppstår och alla – oavsett ålder – kan drabbas. Några av de vanligaste orsakerna är dock:

  • Överbelastning, till exempel om du har ett jobb där du stå och går mycket.
  • Löpning eller hopp på hårda underlag.
  • Felaktig löpteknik, det vill säga att du belastar foten på fel sätt.
  • Ökad träningsintensitet, framför allt vid löpning.
  • Långvarig användning av skor med dålig stötdämpning. 
  • Ovanligt höga eller låga fotvalv.

 Risken att drabbas av hälsporre ökar dessutom bland personer som är stillasittande eller överviktiga.

Behandling vid hälsporre

Som tidigare nämnt finns det en del saker du kan göra för att lindra besvären vid hälsporre och skynda på läkningen av inflammationen. Här är några av de vanligaste behandlingarna och produkterna som kan vara bra för dig som har ont i hälen.

Skoinlägg för hälsporre

Ett bra skoinlägg för hälen kan effektivt lindra smärtan vid hälsporre. Detta är extra sula som du helt enkelt placerar i dina skor och som minskar belastningen på området. De gör också dina skor skönare att gå i och kan därmed förebygga övriga fotbesvär. Idag finns det mängder av inlägg för hälsporre att välja bland. Det finns dessutom varianter anpassade både för vardag, jobb och för träning.

Hälkopp/hälkoppsinlägg

En hälkopp, även kallat hälkoppsinlägg, är ett hälinlägg som förstärker hälens naturliga stötdämpande effekt för omedelbar smärtlindring. Hälkoppen placeras inuti skon, precis som vanliga skoinlägg, men det finns också hälskydd med insydda koppar som är avsedda för barfotaanvändning eller öppna skor.

Hälsporrestrumpor

Hälsporrestrumpor är specialutformade strumpor med olika kompressionszoner som ger foten ett extra stöd och förhindrar att besvären med hälsporren förvärras. De är också anpassade för att förbättra blodcirkulationen och på så sätt kunna skynda på läkningen av inflammationen i senfästet. Det finns även fotledsbandage som har en liknande funktion, men som är lite tjockare i materialet och som därför ger ett extra bra stöd.

Tejpning vid hälsporre

Det är också möjligt att tejpa hälsporre för att minska besvären, till exempel med kinesiotejp. Kinesiotejp är ett extra bra alternativ för dig som vill hålla dig aktiv. Den ger ett bra stöd till senfästet och lyfter också huden på en mikroskopisk nivå, vilket minskar svullnader och stimulerar blodcirkulationen. Om du vill tejpa hälsporre med kinesiotejp är det viktigt att du tejpar på rätt sätt för att få maximal effekt. 

Medicinsk behandling av hälsporre

Om inget annat hjälper kan följande behandlingar vara nödvändiga:

  • Läkemedel. Om du har mycket ont kan du testa receptfria läkemedel för att lindra smärtan, exempelvis paracetamol.
  • Kortisonspruta. Kvarstår besvären kan du besöka en läkare som ger dig en kortisonspruta under hälen. Den dämpar smärtan under några veckors tid, men kan också öka risken för överbelastning under tiden.
  • Operation eller stötvågsbehandling. Slutligen kan operation eller stötvågsbehandling bli nödvändigt om du har mycket svåra besvär med hälsporre.

Hälsporre övningar

Om du har svårare besvär kan det första steget vara att besöka en sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat. De kan ge dig tips på både övningar och produkter som passar ditt specifika tillstånd.

Här är några bra övningar vid hälsporre som kan lindra besvären: 

  • Böj och sträck på tårna.
  • Vinkla foten inåt och utåt.
  • Böj upp och sträck ut hela foten.
  • Lägg upp den onda foten på knät och stretcha ut senan genom att böja upp tårna med handen. Detta kan vara extra bra att göra innan du kliver upp på morgonen.
  • Tåhävningar (observera att detta är en tyngre övning).

Tänk på att utföra dem flera gånger om dagen, gärna 20 – 30 gånger i två set.

Frågor och svar om hälsporre

Hur känns hälsporre?
Vid hälsporre uppstår en smärta under eller på insidan av hälen när du står, går eller springer. Detta är ett tecken på att det finns en inflammation i senfästet.

Varför får jag hälsporre?
Några vanliga orsaker till hälsporre är långvarig användning av skor med dålig stötdämpning, löpning och hopp på hårda underlag och felaktig löpteknik. Hälsporre kan också uppstå om du står långa stunder på jobbet.

Hur fungerar hälsporreinlägg?
Hälsporreinlägg är skoinlägg som antingen täcker hela foten eller enbart hälen. Inläggen lägger du i dina vanliga skor för att förbättra fotens naturliga stötdämpning.

Är hälsporre en inflammation?
Ja och nej. Normalt sett uppstår en inflammation i senfästet som orsakar smärta och i vissa fall en utväxt på benet under foten (som ser ut som en liten sporre). Det går dock även att få hälsporre utan att ha en inflammation.

Är hälsporre farligt?
Nej, hälsporre är i regel inte farligt och besvären brukar gå över av sig själva. Vissa kan dock uppleva svår smärta i samband med hälsporre och då kan operation eller stötvågsbehandling vara nödvändigt.

Hur undviker jag hälsporre?
Det bästa du kan göra för att undvika hälsporre är att använda bra skor, både till vardags, på jobbet och när du tränar. Det kan också vara bra att stretcha fötterna regelbundet för att hålla senan rörlig och flexibel.

När ska man söka hjälp för hälsporre?
Om du har svåra besvär som inte gått över trots vila och användning av diverse hjälpmedel bör du kontakta en vårdcentral, läs mer på 1177.

Vad kan man göra själv vid hälsporre?
Det är möjligt att lindra besvären med hjälp av olika hjälpmedel, så som skoinlägg, hälkoppar eller hälsporrestrumpor. Upplever du svår smärta kan du också ta receptfria läkemedel innehållande paracetamol.

Suprasole test – Omdöme & recension

Många söker just nu efter recensioner och test av Suprasole. Detta är en produkt som ej inkluderats i vårt test då recensionerna av företaget är mycket kritiska och kunder uttrycker missnöje med både produkter och kundsupport. Vi rekommenderar våra besökare att istället vända sig till väletablerade svenska företag i rehabbranschen som erbjuder rådgivning samt produkter av hög kvalitet.