Vibrationsplatta bäst i test 2024

En vibrationsplatta kan vara den perfekta investeringen för dig som på ett enkelt, smidigt och effektivt sätt vill utöva rehabilitering eller genomföra skonsam träning i hemmet. Med en vibrationsplatta kan du på ett effektivt men skonsamt sätt kan minska stelhet, förbättra rörlighet, mjuka upp dina muskler och reducera återhämtningstiden, samtidigt som du kan träna styrka, uthållighet och kondition.

Användningsområdena hos en vibrationsplatta är många och du slipper oroa dig för att den träning eller de rörelser du genomför belastar kroppen på ett dåligt sätt. Dessutom kan du uppnå resultat genom att bara stå på plattan, eller genom att göra olika övningar på vibrationsplattan.

Nedan går vi igenom allt du kan tänkas vilja veta om vibrationsplattor och vibrationsträning. Vi listar även de fyra bästa vibrationsplattorna på marknaden så att du kan hitta och köpa hem det bästa alternativet för dig!

Bäst vibrationsplattor 2023 – Hela testet

Om du är intresserad av att köpa en vibrationsplatta för hemmabruk finns det en uppsjö av olika modeller och utformningar att välja mellan idag. Vilken som är den bästa vibrationsplattan beror dock på vad just du söker efter, vad du önskar att apparaten ska hjälpa dig med och hur du planerar att använda den.

Frågar du oss – precis som många andra – skulle vi utan tvekan säga att den bästa vibrationsplattan på marknaden just nu är FitnessPlate future 3D. Denna kan användas för mängder av olika typer av styrke- och rörlighetsträning och gör sig lika bra för äldre och skadade som för unga, överviktiga och träningsintresserade.

1. FitnessPlate MiniPlate – Bäst liten vibrationpslatta

bäst vibrationsplatta

Är du på jakt efter en vibrationsplatta som gör sig bra även i små hem eller på mindre ytor? Ta då en titt på FitnessPlate MiniPlate. Detta är en vibrationsplatta specifikt utformad för att vara smidig att använda trots brist på större ytor.

Med en vikt på endast 8 kg och med dess behändiga storlek är vibrationsplattan enkel och tacksam att såväl använda och hantera (inte minst hemma) som transportera och förvara. Oavsett om du bor mindre, har brist på träningsyta, inte vill att vibrationsplattan ska ta så stor plats eller måste anpassa dig efter mindre förvaring kan denna göra sig riktigt bra.

Låt dock inte storleken eller den nätta utformningen lura dig. Trots att MiniPlate är en liten och behändig vibrationsplatta erbjuder den en enorm kraft så att du kan ta din vibrationsträning till nästa nivå. Vibrationerna är kraftfulla och går djupt ner i muskler och leder utan att på något sätt skapa obehag eller onödig påfrestning.

Vibrationsplattan funkar lika bra att använda för att träna styrka och rörlighet som för viktminskning, kondition, balans och rehabilitering. Tänk att en så liten apparat kan göra så mycket för kroppen. Vi är väldigt nöjda och anser att det helt klart är en av vinnarna i vårt vibrationsplatta bäst i test.

bäst vibrationsplatta
 • Vikt: 8kg

 • Hastighetsnivåer: 99

 • Maxvikt: Ej angivet

2. FitnessPlate Power – Bäst avancerad vibrationsplatta

bäst vibrationsplatta

Sist men inte minst vill vi tipsa om denna vibrationsplatta från FitnessPlate. Deras FitnessPlate Power är en vibrationsplatta utformad med en kurvad träningsyta och unikt lågfrekventa motorer. Det innebär att vibrationsplattan är ett optimalt val för dig som vill kunna genomföra träningen med lugna, mjuka och ytterst skonsamma rörelser.

Dessa långsamma rörelser är framförallt fördelaktigt för kroppens blodcirkulation och lymfsystem. Upplever du ofta obehag eller bekymmer i form av svullnad, uppblåsthet, stelhet, värk eller liknande kan du med vibrationsträningen uppnå önskvärda resultat där dessa problem dämpas, motverkas och förebyggs.

I och med att vibrationsplattan rör sig så pass mjukt och långsamt kan den användas av såväl dig som vill få in vibrationsträning och dess positiva effekter i vardagen som för dig som är gammal, lider av artros eller muskelskada. Det kan även vara passande träning för dig som vill gå ner i vikt utan att vare sig se eller känna något drastiskt.

bäst vibrationsplatta
 • Vikt: 22kg

 • Hastighetsnivåer: 7 olika förprogrammerade program

 • Maxvikt: 150kg

3. FitnessPlate future 3D – bra vibrationsplatta för hemmabruk

Bäst vibrationsplatta

FitnessPlate future 3D är utan tvekan den bästa vibrationsplattan på marknaden. Denna är inte bara optimal för dig som vill utöva olika typer av rehabilitering, utan denna vibrationsplatta har även haft bevisad effekt när det kommer till ökad fettförbränning och starkare muskler och leder.

Tack vare vibrations plattans utformning och effekt kan det räcka med att du ”tränar” i cirka 15 minuter för att det ska motsvara ungefär en timmes vanligt träningspass. De små lederna och musklerna i din kropp (som vanligtvis inte får jobba alls) aktiveras på djupet utan att du behöver anstränga dig särskilt mycket. Det kommer ge dig effektiva och behagliga resultat.

Såväl din styrka och muskelmassa som din flexibilitet, rörlighet och balans kommer att förbättras. Även om du drabbats av en muskelskada eller liknande och ska genomföra rehabilitering är denna vibrationsplatta ett perfekt redskap – träningen görs så pass skonsamt att du endast kommer se positiva effekter av användningen.

Påfrestningen på såväl muskler och leder som på kroppen i helhet är minimal. Den dynamiska belastning som skapas kan dock verka såväl i förebyggande som behandlande syfte för att öka muskelstyrka, förbättra rörlighet, minska stelhet, motverka smärta, bidra till viktnedgång och få dig att må bättre överlag. Allt detta med FitnessPlate Future 3D.

Bäst vibrationsplatta
 • Vikt: 18kg

 • Hastighetsnivåer: 20 st

 • Maxvikt: 120kg

4. FitnessPlate 4D – Premium vibrationsplatta

Bäst vibrationsplatta

FitnessPlate 4D är en vibrationsplatta som framförallt kan vara passande för dig som upplever problem på grund av smärta, stelhet och värk. Det då den typ av vibrationsträning som du kan få till med FitnessPlate 4D bidrar till att ditt lymfsystem stärks, något som i sin tur är viktigt för att du ska kunna minska, motverka och förebygga stelhet och smärta.

Denna premiumklassade vibrationsplatta låter också dina muskler och leder aktiveras ordentligt för att bli starkare samtidigt som vibrationerna och dina rörelser sätter fart på förbränningen. Utan att du ens tänker på det kan du alltså träna effektivt men på ett behagligt och väldigt minimalt påfrestande sätt och ändå gå ner i vikt.

Många av de muskler och leder som du inte ens tänker på, eller kanske inte ens vet om att du har, aktiveras också trots att du bara står på plattan. Trots att vibrationsplattan tillhör den dyrare prisklassen anser vi utan tvekan att den är mycket prisvärd. Den har också en maxvikt på hela 150 kg, 60 olika hastigheter, samt tre motorer och sju program.

Bäst vibrationsplatta
 • Vikt: 21kg

 • Hastighetsnivåer: 60

 • Maxvikt: 150kg

Träning med vibrationsplatta – vad innebär det?

Vid användning av en vibrations platta kan du träna upp och stärka alla de små musklerna och lederna som du har i kroppen utan att vare sig du eller din kropp påfrestas särskilt mycket. Trots att detta är ett väldigt skonsamt sätt att aktivera muskler och leder görs träningen väldigt effektiv då vibrationerna bidrar till att intensiteten i träningen ökar.

Förbättrad rörlighet och ökad blodcirkulation

Utöver att en vibrationsplatta kan användas för att stärka muskler och leder är det även ett perfekt träningsredskap att använda för att förbättra sin rörlighet på olika sätt. Tack vare plattans vibrationer kommer dina muskler och leder mjukgöras samtidigt som blodcirkulationen ökar. Det gör att hela din kropp blir smidigare och mer rörlig.

De här resultaten kan du alltså uppnå helt på egen hand hemma. Det till och med bara genom att stå på plattan – vibrationerna gör en stor del av jobbet. Gör du olika övningar på plattan, såväl styrke- som rörelseövningar, kan resultateten bli väldigt bra. Detta är även perfekt för dig som drabbats av muskelskada och måste utöva rehabilitering.

Varför vibrationsträning?

Som tidigare nämnt finns det många fördelar med att genomföra så kallad vibrationsträning. Oavsett om vibrationsträning är det som utgör din dagliga träningsrutin, om du vill inkludera det i ett träningspass eller om du av olika anledningar ska utöva rehabilitering kan en vibrationsplatta göra mycket gott. De främsta fördelarna med träning med vibrations platta är att:

 • Du bygger upp och stärker kroppens (framförallt) små muskler
 • Du ser till att de mindre lederna får arbete och röra på sig
 • Det är ett skonsamt träningssätt som alla kan genomföra med minimal påfrestning
 • Du förbättrar din rörlighet och smidighet
 • Du kan både stå och göra övningar på plattan för att se resultat
 • Det är ett perfekt redskap för rehabiliteringsträning
 • Du får bättre balans
 • Blodcirkulationen ökar och ditt lymfsystem förbättras
 • Träningen görs väldigt effektiv trots dess skonsamma utförande

Andra fördelar med att använda en vibrationsplatta ett par gånger i veckan är att det kan bidra till viktminskning, sänka dina stressnivåer och reducera tid för återhämtning. Det kan också bidra till ökad flexibilitet och att du känner dig starkare, friskare, piggare och mer välmående överlag. Unga som gamla kan dra stor nytta av denna apparat.

Är vibrationsplatta bra eller dåligt?

Det finns mycket som talar för att användningen av en vibrations platta kan förbättra din hälsa och ditt välmående avsevärt, och det på många sätt. Utöver att vibrationsplattan och dess kraftiga vibrationer bidrar till att träningen blir mer intensiv och därmed även mer effektiv kan du med vibrationsträning se resultat som förbättrad balans, ökad styrka och förbättrad blodcirkulation.

Är vibrationsplatta en bluff?

Forskningsstudier har indikerat att vibrationsplattor kan ha vissa fördelar men det finns blandade resultat. Följande länkade studier har kunnat visa att vibrationsplattor gett positiva effekter på muskelstyrka, förbränning  och balans, särskilt när de används i kombination med traditionell fysisk träning. Med det sagt är det ej så att de kan ersätta konventionella träningsmetoder och du behöver sannolikt kombinera vibrationsträningen med andra former av träning för att nå dina resultat.

Forskning om vibrationsträning:

 • Vibrationsplatta för ökad fettförbränning: Vibrationsplattor kan vara ett riktigt bra träningsredskap att använda sig av för att gå ner i vikt. Studier har visat att vibrationsträning kunnat ökad fettförbränning. Den träning som du kan göra med vibrationerna från plattan sätter alltså fart på fettförbränningen och kan bidra till viktminskning på sikt.
 • Vibrationsplatta vid artros: Forskning har visat att vibrationsträning är fördelaktig för personer med artros. Fördelarna inkluderar förbättringar i muskelstyrka, balans och rörlighet.

Vibrationsplatta & lymfsystemet

Studier på området vibrationsträning har visat att de snabba vibrationerna kan hjälpa till att förbättra cirkulationen av lymfvätska. Detta sker genom den ökade muskelaktiviteten under träningen, som fungerar som en pump för lymfsystemet, vilket effektiviserar avlägsnandet av avfall och toxiner. Denna förbättrade lymfcirkulation kan bidra till att stärka immunförsvaret, minska svullnader och förbättra återhämtningen efter träning.

Vibrationsplatta för träning – djupgående men skonsamt för kroppen

Även din rörlighet och flexibilitet förbättras, muskelspänningar kan lindras och motverkas och du kan få lättare att koppla av. Träningen som görs med en vibrationsplatta är också väldigt skonsam och påfrestar kroppen minimalt trots att den verkar så djupgående ner i muskler och leder. Det innebär att även du som går på rehabilitering kan vibrationsträna.

I och med att en vibrationsplatta för hemmabruk både medför skonsam och effektiv träning utan att du behöver anstränga dig eller göra särskilt mycket är det ett träningsredskap som kan användas av alla. Du kan själv anpassa träningen efter behov och önskemål, samt variera såväl dina rörelser som dina vibrationsplatta övningar för att få olika effekt.

Vibrationsplatta biverkningar & nackdelar

Vad gäller själva träningen med vibrationsplatta finns det inte några direkta nackdelar att benämna. Det förutsatt att du köper en kvalitativ, säker och hållbar vibrationsplatta och att du följer riktlinjerna vad gäller användning och anpassning till din egen kropp – då finns det ingen anledning att tro att träning med vibrationsplatta är farligt.

Något som däremot kan vara bra att veta om är att det kan finnas vissa nackdelar med specifika vibrationsplattor. Det beroende på hur de ser ut, vilka funktioner de har och vad just du tänkt använda den till. Somliga vibrationsplattor kan låta lite mer, medan andra kan upplevas som stora, tunga och något otympliga.

Andra vibrationsplatta nackdelar kan vara att vibrationsplattan är dyr, att den har en låg maxvikt eller att den inte ger dig breda valmöjligheter när det kommer till hastigheter och träningsprogram. Detta är dock saker du bör se över innan det att du köper vibrationsplatta för att säkerställa att den modell du väljer ger dig det du efterfrågar.

Kan användning av vibrationsplatta vara farligt?

Överlag anses träning med vibrationsplatta vara helt ofarligt. Vibrationsträning är i regel en både säker, skonsam och skadefri träningsmetod för alla. Trots att det finns många både upplevda och bevisade hälsofrämjande fördelar med vibrationsplattor och vibrationsträning är det fortfarande många som ställer sig frågan om träning med vibrationsplatta är farligt.

Kort sagt kan man säga att det sällan finns några risker med att vibrationsträna så länge du köper en apparat som följer riktlinjerna vad gäller reglering av vibrationerna. Det inkluderar att undvika denna träningsform om du tillhör den grupp människor som inte bör utsättas för vibrationer av något slag. Då kan träning med vibrationsplatta innebära vissa biverkningar.

Värt att nämna är dock att några av de billigare alternativen av vibrationsplatta som finns att köpa kan innebära vissa risker även för personer som inte kan ta skada av vibrationerna. Detta då dessa apparater är av dålig kvalité, samt inte är konstruerade för att kunna reglera vibrationerna inom gränser som är säkra.

Det kan i sin tur innebära att vibrationsträningen kan utgöra en viss fara, såväl i form av skador som i form av smärta. Håll dig därmed till kvalitativa vibrationsplattor där tillverkarna har koll på vad de gör och där säkerheten prioriteras, och se till att undvika vibrationsträning om du inte ska utsätta din kropp för vibrationer.

Vibrationsplattor för äldre och gravida?

Framförallt bör du som äldre eller gravid vara extra uppmärksam på vilken typ av vibrationsplatta du köper, samt se till att anpassa träningen efter kroppens förmåga. Att köpa en väldigt billig variant för att slippa betala kommer i det långa loppet bara bli dyrare, och det i flera avseenden.

Det kommer inte bara leda till att användningen blir sämre och att apparaten inte håller så länge, utan det kommer också innebära större risker. Vad gäller användningen är det fullt möjligt för både gravida och äldre att träna på en vibrationsplatta. Ökad blodcirkulation, minskade muskelspänningar och värk, starkare muskler och förbättrad balans är alla effekter av vibrationsträning som gör både gravida och äldre gott.

Så länge du tänker på att inleda träningen på en väldigt låg nivå, att röra dig mjukt och långsamt och att inte öka hastigheten för snabbt finns det nästan bara fördelar med att träna med vibrationer. Övningarna kan anpassas helt efter just din kropp och rörelse.

Vanliga frågor och svar om vibrationsplatta

Vilka är de främsta fördelarna med vibrationsträning?

De främsta fördelarna med användning av vibrationsplatta och vibrationsträning är ökad styrka i muskler och leder, förbättrad rörlighet, flexibilitet och balans, ökad blodcirkulation, samt stärkt lymfsystem. Träning med vibrationsplatta görs både effektivt och skonsamt och passar därmed utmärkt för rehabilitering. På sikt kan träningen bidra till viktminskning.

Vilken är bästa vibrationsplatta för hemmabruk?

Den bästa vibrationsplattan för hemmabruk är FitnessPlate Future 3D. Även FitnessPlate 4D, FitnessPlate MiniPlate och FitnessPlate Power är alla vibrationsplattor som håller hög säkerhet och kvalité och erbjuder mångsidig användning för såväl styrke- som rörelseträning.

Vilka övningar kan jag göra på en vibrationsplatta?

En stor fördel med vibrationsträning är att den kan varieras på så många olika sätt. Du kan göra allt från stärkande övningar för bål, ben, överkropp och vader till rörelsefrämjande övningar där du förbättrar kroppens smidighet och flexibilitet. I och med vibrationsträning aktiveras även kroppens minsta muskler och leder på djupet vilket ger effektiva resultat.

Hur ofta kan jag använda en vibrationsplatta?

Så länge du inte bör undvika att utsätta din kropp för vibrationer kan du med fördel använda en vibrationsplatta några gånger i veckan. Vibrationerna och övningarna kan regleras och varieras på många sätt och du kan därmed anpassa vibrationsträningen helt enligt det som passar dig och din kropp.