Handledsskydd bäst i test 2024

Ett handledsskydd kan vara ett bra hjälpmedel för dig med smärtande, stela eller instabila handleder. Förutom att ge stöd och värme använder skyddet kompression för att öka trycket på muskulatur och leder, vilket förbättrar blodcirkulationen och därmed även återhämtningen.

Nedan får du lära dig mer om handledsstöd och när de kan vara fördelaktiga att använda. Vi tipsar också om tre handledsskyddmed höga användaromdömen som kan vara bra för dig som vill ge dina handleder lite extra stöd.

Översikt – Topp 3 handledsskydd 2024

Bästa handledsstödet 2024 – Topp 3 handledsskydd

Om du bestämt dig för att investera i ett handledsstöd kan det vara en god idé att jämföra olika skydd för att hitta en lämplig modell. Du bör förstås även bestämma dig för vilket slags stöd du är intresserad av och hur mycket stöd du behöver.

För att göra det lite enklare för dig att hitta rätt har vi granskat utbudet och valt ut tre handledsskydd som fått fina användaromdömen. Nedan kan du läsa mer om dem och deras egenskaper.

För dig som har ont i tummen rekommenderar vi vårt inlägg om bäst tumstöd.

Wrist Lacer är ett stabilt handledsbandage som ger effektiv stabilitet och avlastning efter en skada, operation eller vid kroniska besvär. Bandaget är tillverkat av ett stumt material och har en praktisk snörlåsning som tillåter dig att reglera trycket efter behov.

På insidan av handen finns en inbyggd skena som också går att justera efter önskad komfort eller vinkel. Bortsett från det är Wrist Lacer bekvämt att bära och enkelt att ta på. Ett utmärkt handledsskydd för dig med artros eller artrit, som stukat handleden eller som genomgått operation.

Majoriteten av användarna ger handledsbandaget högsta betyg och menar att det uppfyller alla deras förväntningar. De lyfter framför allt stabiliteten och den goda passformen, men menar också att den erbjuder en bra kombination av pris och kvalitet.

 • Stumt & stabilt material

 • Enkelt att ta på och av

 • Justerbar skena på insidan

 • Bra passform

Typ av skydd: Handledsbandage
Storlekar: XS – XL
Material: Stumt
Prisklass: Medel

2. Better Bodies Gear Elastic Wrist Wraps – Bäst för träning

handledsbandage för träning

Med Gear Elastic Wrist Wraps från Better Bodies får du ett riktigt bra stöd i dina pressövningar på gymmet. Det här är ett par effektiva handledslindor som passar utmärkt för dig som tränar hårt och som vill förebygga skador, stelhet och smärta.

Handledsstödet ger dig god stabilitet och har en justerbar passform. Stödet är tillverkat av ett elastiskt material som gör att du enkelt kan justera storleken. Detta gör också att en storlek passar alla handleder.

Eftersom skyddet lämnar hela handen fri får du bästa möjliga grepp och rörelsefrihet när du lyfter riktigt tungt. En ögla kring tummen håller dock skyddet på plats. Ytterligare en fördel med Gear Elastic Wrist Wraps är att de säljs i par, vilket också gör dem extra prisvärda.

Enligt användarna själva är skyddet enkelt att ta på och sitter där det ska under hela träningspasset. De är också imponerade av kvaliteten i förhållande till det låga priset. Om du tränar hårt och vill skydda dina handleder är Gear Elastic Wrist Wraps helt klart det bästa valet.

handledsbandage för träning
 • One size

 • Mycket prisvärda

 • Säljs i par

 • Hög kvalitet

 • Enkla att ta på

Typ av skydd: Handledslindor
Storlekar: One size
Material: Elastiskt (80% bomull, 20% gummi)
Prisklass: Låg

3. Manu-X Handledsortos – Bäst för vardagsstöd

Manu-X Handledsortos

Om du är ute efter ett bra handledsstöd att använda till vardags kan Manu-X Handledsortos vara något för dig. Det här är ett stabilt, slitstarkt och luftigt vriststöd som dessutom passar både vänster och höger hand. Den praktiska omlottdesignen och kardborreknäppningen gör stödet enkelt att justera, sätta på och spänna åt. Här finns också små inbyggda skenor för extra stabilitet som dessutom går att anpassa efter behov.

Även om Manu-X Handledsortos är ett bra alternativ för vardagsbruk passar det även bra vid akut handledssmärta, artros och överbelastning. Det finns i två olika storlekar – 1 och 2 – där den mindre storleken passar handleder med en omkrets under 17 cm.

Användarna är överlag mycket nöjda med Manu-X och menar att den ger ett bra stöd med lagom stabilitet. De uppger också att skyddet är smidigt och enkelt att ta på och att det inte fastnar i kläderna. Dessutom är det mycket prisvärt med tanke på vad du får.

Handledsortos - Manu-X
 • Bra stabilitet

 • Passar vänster & höger hand

 • Justerbara skenor

 • Praktisk kardborreknäppning

Typ av skydd: Vriststöd
Storlekar: Två storlekar
Material: Elastiskt
Prisklass: Medel

Vad är ett handledsskydd?

Ett handledsskydd, även kallat handledsstöd, är ett hjälpmedel som genom stöd, värme och kompression kan reducera smärta och stelhet i handlederna. De flesta handledsstöd är tillverkade av elastiska material som du spänner åt kring handleden. Vissa modeller har även tillhörande skenor för att ge extra god stabilitet och avlastning.

Handledsstöd finns även i olika storlekar – vissa är kortare, andra är längre. Generellt sett ger ett längre stöd mer avlastning och bättre stöd. Genom att värma upp handleden kan handledsstödet minska smärta i leder, men också förebygga framtida skador. Värmen kan dessutom förbättra dina prestationer, till exempel på gymmet.

Kompressionen är viktig eftersom den ökar trycket på både muskler och leder. Detta bidrar till en ökad blodcirkulation, vilket i sin tur ger bättre muskelkontroll och snabbare återhämtning.

När ska jag använda handledsstöd?

Handledsstöd kan vara fördelaktiga i en rad olika situationer. Det är till exempel vanligt att använda handledsskydd:

 • På gymmet. Skydden stabiliserar upp och stärker handlederna samtidigt som de minskar risken för skador. Det kan vara extra fördelaktigt om du styrketränar och lyfter tunga hantlar.
 • När du arbetar. Om du lyfter tungt, skriver mycket eller spenderar långa dagar framför skärmen kan handledsstöd vara något att testa. De kan nämligen ge avlastning och reducera stelhet genom att förbättra blodcirkulationen.
 • I förebyggande syfte. Svaga eller smärtande handleder kan försvåra en rad moment i vardagen. Därför kan det vara bra att använda ett handledsskydd även i förebyggande syfte.

Olika typer av handledsstöd

Som tidigare nämnt finns det flera olika typer av handledsskydd att välja bland idag. Nedan ska vi gå igenom några av de allra vanligaste modellerna.

Enkelt vriststöd

Det här är den vanligaste typen av handledsstöd som du drar på över handleden, drar åt och fäster med ett kardborreband. Tumme och fingrar lämnas dock helt fria. Vriststödet ger både värme, stabilitet och kompression, vilket förbättrar blodcirkulationen, minskar trötthet och motverkar skador. Dessa handledsskydd brukar dessutom vara ganska tunna och passar därför bra i de flesta sammanhang, till exempel när du arbetar på datorn eller på gymmet.

Handledsbandage

Handledsbandaget är ganska likt vristskyddet – det sitter över handleden och diagonalt över handen för att lämna tumme och fingrar fria. Precis som vristskyddet ger bandaget både stöd och kompression, men den här typen passar bäst för rehabilitering. Det är dels skönare att bära och tillåter dig att utföra dina övningar utan att belasta handleden för mycket.

Handledsstöd med skena

Ett handledsstöd med skena är det bästa alternativet för dig med allvarliga handledsproblem som vill ha bästa möjliga stöd. Det här skyddet har nämligen en löstagbar skena som håller handleden helt rak. Det brukar dessutom vara ganska långt för optimal stabilitet, men ger ändå en god rörelsefrihet eftersom dina fingrar lämnas fria.

Handledsvärmare

En handledsvärmare är tillverkad i ett varmt och mjukt material som värmer och ger dig optimal rörelsefrihet. De har förstås inte samma egenskaper som ett handledsstöd, men kan ändå vara bra för dig som känner dig frusen eller lite öm kring handlederna. Handledsvärmaren värmer upp området och ger viss kompression, vilket ökar blodflödet och kan verka skadeförebyggande. De passar bra vid lite enklare besvär och kan med fördel användas hemma eller på jobbet.

Frågor och svar

Vilket är det bästa handledsskyddet?

Det beror förstås på hur ditt behov ser ut. Vi har dock valt ut Wrist Lacer, ett stabilt handledsbandage av stumt material med justerbar skena, till det bästa handledsskyddet baserat på användarnas egna omdömen.

Hur fungerar ett handledsskydd?

Handledsskyddet värmer och stöttar handleden för att reducera smärta och stelhet, men också för att förebygga skador. Det använder dessutom kompression för att förbättra blodcirkulationen och på så sätt snabba upp återhämtningsprocessen.

Vad orsakar handledssmärta?

Handledssmärtor kan bero på en rad olika saker, exempelvis en inflammation, överbelastning, stukning eller fraktur. Det kan också bero på en dålig arbetsställning, särskilt om du arbetar långa dagar framför en dator.

Hur hårt ska handledsstöd sitta?

Stödet ska sitta lagom hårt – inte för löst och inte för hårt. Sitter det för löst ger det ingen effekt, men sitter det för hårt kan det bli obekvämt. Testa dig fram för att hitta en bra passform.

Sammanfattning

Ett handledsskydd kan vara fördelaktigt i en rad olika situationer. Det kan dels passar bra i rehabiliteringssyfte för att påskynda återhämtningen efter en skada, men går minst lika bra att använda på gymmet eller i förebyggande syfte.

Idag finns det många olika typer av handledsskydd att välja bland. Vissa är enklare och passar lindrigare besvär, andra är långa och utrustade med rejäla skenor för att ge ett optimalt stöd. Fundera över vilket stöd du behöver och välj modell därefter. Är du osäker bör du rådfråga en läkare.