Ont i fot och häl

Det finns många orsaker till att ha ont i foten. Saker som för mycket träning samt det motsatta, för mycket stillasittande kan leda till problem med fötterna. Smärtan är oftast ofarlig och ingenting som behöver sjukvård och orsakerna kan vara många. Smärtan kan grunda sig i hälsporre och känns då enkelt igen då smärtan är centrerad till hälen och då är det bara att uppsöka vård för att få en diagnos samt få korrekt behandling. Smärta i foten beror ofta på att man har fel typ av skor. Att prova ut ett par skor eller sula som är ergonomisk räcker ofta för att åtgärda de flesta fall av smärta i foten. Personer som lider av övervikt har ofta problem med fötterna och kan dra stor fördel av att använda inlägg i skorna för att på så sätt avlasta fotsulans arbete. Om man tränar mycket kan överbelastning leda till fotsmärta där både muskler och hälsporre kan leda till smärta. Smärta i foten kommer ofta smygande över tid men kan även uppstå mer akut och plötsligt, detta beror ofta på en stressfraktur i foten och det vanliga som händer då är att något av de små benen i foten drabbas av en fraktur. Läketiden kan vara lång men läker oftast av sig själv med hjälp av vila och fotstöd.

Ont i foten – Vanliga orsaker

I foten finns muskler, leder och många små ben som vid överbelastning kan få frakturer och inflammationer. Vanligtvis får man ont i vristen eller hälen där överbelastning och felbelastning på grund av gångsteg eller löpsteg som gör att foten eller vristen belastas på fel sätt där andra faktorer än foten är det som skapar felbelastningen. För att avlasta foten och vristen bör man använda ett fotledsskydd eller en hälkopp om man fått hälsporre. Beroende på fottyp en person har så kan man få olika problem. Plattfot med låga fotvalv eller fottyp med höga fotvalv är vanliga typer på fötter som leder till problem och smärta.

  • Stukad fot

    En stukad fot är resultatet av att man trampat snett eller vid olika typer av fall. Skada uppstår på ledbanden runt fotleden och i värsta fall kan fotleden brytas. Ofta svullnar foten eller fotleden upp och det gör mycket ont och det är svårt att använda och stödja sig på foten. En stukad fot får de flesta personer uppleva någon gång i livet och det läker ofta av sig själv. OM foten är väldigt svullen och smärtan är stark så bör man uppsöka vård för att utesluta frakturer kring fotleden, håll foten i högläge som dämpar svullnaden. Använd linda för att stärka fotleden och förhindra ytterligare sviullnad eller använd ett fotledsbandage som sitter tyight runt fotleden. Ett mycket bra sätt att under rehabtiden avlasta och stödja foten är att använda ett fotledsbandage som snabbar på läketiden och minskar risken för ytterligare skador.

  • Hälseneinflammation

    Hälseneinflammation är egentligen inte en inflammation på hälsenan utan betyder att skador i senan inte har läkt som de ska. Smärtan uppstår ofta vid överbelastning vid te.x. löpning eller hoppning och drabbar även ofta äldre personer. Märker man av denna typ av smärta i hälsenan är det viktigt att uppsöka vård då det finns stor risk för att problemen förvärras utan behandling. Ofta rekommenderas avlastande skydd för hälen och fotsulan som hjälpmedel och är en viktig fel i att inte förvärra skadan. Symptomen för hälseneinflammation är smärta i hälsenan där också svullnad ofta blir tydlig samt att man kan uppleva en stelhet i senan. En läkare kan ge bra alternativ på övningar som går att utföra hemma och intensitiviteten bör byggas upp långsamt då senor läker som bäst när dom inte belastas för hårt.

  • Högt/lågt fotvalv

    Lågt fotvalv också kallat plattfot innebär ofta en typ av belastningssmärta och är ofta medfödd men kan även uppstå vid en bristning i den sena som löper på undersidan av foten. Lågt fotvalv bör behandlas så fort de upptäcks för att på så sätt minska risken för mer problem.

    Högt fotvalv innebär en belastningssmärta då foten inte belastas under den del som är hög och leder då till problem med de områden som måste avlasta mer, ofta de främre trampdynorna. Högt fotvalv är ett medfött men som kan behandlas med olika typer av inlägg i skor samt fotledsskydd. Högt fotvalv kan leda till både inåtvridning och utåtvridning av foten. Högt fotvlav leder till ökad rörlighet i foten och det är därför viktigt med stabila skor och ett vristbandage kan hjälpa till att stabilisera foten.

Ont i hälen – Vanliga orsaker

Smärta i hälen är mycket vanligt och sitter ofta direkt under hälen eller runt hälsenan. Besvären uppstår vanligtvis vid överbelastning av hälen under lång tid där dåliga skor kan snabba på förfallet. Skador på hälen går fotast över av sig självt men någon form av hälkopp eller hälskydd rekommenderas då den snabbar på rehabiliteringen. Hälen består av ett stort ben som kallas för hälbenet och under denna sitter vävnader som är hälkudden. Dessa dämpar trycket mot hälbenet vid belastning som hopp eller löpning och de dämpar även stötarna och tryck för resterande leder i kroppen som fotleden och knä. Många av dessa problem ligger i att man har fel och dåliga skor som inte ger tillräcklig stötdämpning och stöd åt foten som leder till överbelastning av både foten och hälen. Det är inte bara överbelastning som kan leda till problem med hälen, vid fall eller om man trampar snett kan man skada hälen och dessa typer av orsaker leder ofta till större skador på hälen och dess slemsäckar och besvären blir mer långvariga. Risken finns att man får en inflammation i hälens slemsäckar och i värsta fall kan man bryta hälbenet.

  • Hälsporre

    Hälsporre beror på smärta i den stora senan som går under foten och det beror ofta på överbelastning. Det gör ont i hälen när man går eller springer och är ofta som mest tydlig på morgonen när man tar sina första steg för dagen. Namnet hälsporre kommer från att kroppen kan vid långvariga besvär bilda kalk runt det smärtande området för att skydda och avlasta, denna kan se ut som en sporre därav namnet. Ett hälinlägg eller hälkopp är ett mycket effektivt sätt att avlasta en smärtande häl och kan göra så att besvären minskar samt försvinner. Det är viktigt att vila hälen och inte överbelasta den tills det att smärtan helt försvunnit, öka promenaderna successivt efter smärtan avtagit och skynda långsamt.

  • Uttrampad hälkudde

    Hälkudden under hälbenet är den viktigaste och mest effektiva stötdämparen som kroppen har. Om denna överbalastas under lång tid så kan vävnaden spridas ut och skadas vilket leder till sämre funktionalitet och man märker av smärta i hälen. Ofta uppkommer problemen av dåliga skor som skadar bindvävnaden i hälen som leder till att fettvävnanden inte hålls samman på ett effektivt sätt. Stötarna mot hälbenet blir kraftigare och smärtan blir påtaglig på utsidan av hälens ytterkant. Arbete på hårt underlag i dåliga skor eller kraftiga stötar mot hälen leder ofta till problem med uttrampad hälkudde och märks av smärta i hälen, förhårdnader runt hälen och hälkudden upplevs som tunnare än innan.

Ont i fötterna – Tips

Det absolut viktigaste att göra vid problem med foten eller hälen är att använda ett fotledsskydd eller en hälkopp för att avlasta och stabilisera foten och hälen. Om man fortsätter att överbelasta en skada på foten så förvärras den ofta och ett avlastande skydd kommer minska läketiden samt minska risken för ytterligare skador. Skador på foten och hälen bör tränas upp efter att smärtan avtagit, det är viktigt att inte ha bråttom med träningen utan ta det lugnt och se till att du utan problem kan stödja på foten utan att du upplever smärta. Använd dig av en fysioterapeut som kan be råd och övningar för hur du ska träna upp foten igen. Ett successivt stegrade rehabiliteringsprogram är receptet för att återhämta sig från skador på foten eller fotleden.

  • Fotledsskydd och hälkopp: De bästa behandlingsmetoderna för foten och vristen är att använda sig av stöttande och avlastande skydd som på ett effektivt sätt kan behandlas både stabiliserande och stötdämpande. En fot och häl kan ofta läka av sig själv med rätt stöd. Då träning ofta snabbar på rehabiliteringen så krävs det någon form av stöd för att inte riskera att förvärra en skada.

  • Träning: Medicinsk träning är en viktig del i att återhämta sig från skador på foten eller vristen, denna träning bör aktivitetsanpassas och vara något som man kan utäva själv hemma. Komplettera träningen med ett stödjande vristbandage eller hälkopp för att avlasta och stödja både i träningen men också i vardagen. Ta hjälp av en fysioterapeut som kan ge råd och ävningar på hur just dina problem ska behandlas.

  • Vila: Det är viktigt att vila foten eller vristen efter att skada eller smärta uppkommit. De flesta typer av problem i foten förvärras om man fortsätter att överbelasta. Ofta kan man vila bort smärtan och problemen innan man successivt börjar promenera eller träna igen och då är det mycket viktigt att använda sig av ett fotledsskydd eller hälkopp för att stabilisera och avlasta foten.