Ont i höften och ryggen

Problem med ryggen är mycket vanligt där smärta i nedre delen av ryggen och ländryggen är vanligast. Ryggont går ofta över av sig själv men det kan vid en del tillfällen behövas behandling eller hjälpmedel för att komma tillrätta med problemet. Utöver ländryggen kan man även ha ont i bröstryggen och särskilt mellan skulderbladen där revbenen fäster i ryggen, detta beror på muskulära spänningar men det kan även komma från skelettet. Över 80% av befolkningen får problem med ryggen någon gång i livet och kan i många fall leda till stora problem i det vardagliga livet. Det finns många delar i ryggen som ska arbeta tillsammans där diskar, muskler och leder kan vara orsaken till smärta. Oftast är problemen ofarliga men kan ändå vara mycket besvärliga.

Blogginlägg relaterade till ryggont

Vanliga former av värk i höften & rygg

Ont i ländryggen och höfterna

När du upplever smärta i både ländryggen och höfterna kan det vara resultatet av flera faktorer. Det kan bero på överansträngning, dålig hållning eller till och med åldersrelaterade förändringar i lederna. Det är viktigt att konsultera en läkare eller en specialist för att fastställa orsaken och utveckla en lämplig behandlingsplan.

Ont i höften strålar ner i benet

Smärta i höften som strålar ner i benet kan vara ett tecken på ischias, där ischiasnerven är i kläm. Denna typ av smärta kan vara skarp och stickande och påverkar rörelsen. Det är klokt att rådfråga en läkare för att bedöma tillståndet och få rekommendationer för smärtlindring och behandling.

Ont i mitten av ryggen

Smärta i mitten av ryggen, även känd som thorakal ryggsmärta, kan uppstå på grund av muskelspänningar, felaktig rörelse eller andra underliggande orsaker. Att upprätthålla en korrekt hållning, regelbunden träning och ergonomiska justeringar kan bidra till att lindra smärtan i mitten av ryggen.

Värk i benet från höften

Om du upplever värk i benet som strålar från höften kan det vara relaterat till problem med höftleden eller ischias. En läkare kan utföra undersökningar och bildgivande tester för att fastställa orsaken. Beroende på diagnosen kan behandling inkludera fysioterapi, övningar och ibland kirurgi.

Rörelser att undvika vid höftartros

Vid höftartros är det viktigt att undvika vissa rörelser som kan förvärra smärtan och slitage på höftleden. Det inkluderar att undvika att sitta med benen korsade, tunga lyft och överdriven böjning eller rotation av höften. Fysioterapi och övningar kan hjälpa till att stärka området och minska smärtan.

Ryggont – Vanliga orsaker 

Det finns många orsaker till att ha ont i ryggen. Flebelastning av ryggens olika delar är den vanligaste orsaken till problem, diskar och musklera måste arbeta på sätt doe inte är vana vid och leder till inflammation och smärta. Om smärtan är molande betyder det ofta att det är muskulära problem i ryggen vid exempelvis överansträngning vid stillastående eller tunga lyft. Dålig hållning leder ofta till besvär i ryggen och framförallt om det kopplas ihop med mycket stillasittande. Mer plötslig smärta tyder ofta på ryggskott och sker ofta vid tydliga snabba rörelser som leder till mycket dålig rörlighet i ryggen. Vissa tillstånd i ryggen kan också ge nervpåverkan då smärtan kan kännas utstrålande till armar och/eller benen. Vid ovanliga fall kan ryggsmärta vara mer allvarliga tillstånd som cancer eller stora problem med skelettryggen och kräver då medicinsk vård. Sök vård om din rygg orsakar dig stora problem i vardagen och om du har smärta i samband med feber och illamående.

  • Lumbago

    Lumbago är kort sagt ont i ländryggen. Värken startar med en värk som ökar och i samband med ett man känner sig trött. Värken äkar vid belastning av ryggen och är helt ofarlig, detta kallas för “vanligt ryggont”. Vid dessa mer vanliga problem som inte påverkar vardagen i den mån att man inte kan röra sig räcker det oftast med att vila bort smärtan och att använda ett ryggstöd. Ett ryggstöd räcker oftast för att undvika eller minska den smärta som uppstår och kan ge tillräckligt stöd för ryggen utan att personen behöver söka upp vård.

  • Ischias

    Ischiasnerven kan leda till mycket smärta och om den blir trängd eller irriterad märker man av en strålande smärta ner i benet som stannar ovanför knät. Denna nerv styr kommunikationen med benen och om den påverkas märker man det i förminskad styrka i benen men även nedsatt känsel och sämre reflexer i benet. Problemen kan ligga i ett diskbråck eller muskler som krampar därför är Ischias mer av en diagnos än det egentliga problemet. Smärtan kan komma krypande över lång tid men också uppstå väldigt på plötsligt, det beror till stor del på vilken del av nerven som påverkas. Om smärtan blir värre när man nyser eller hostar så är det ofta en disk som är orsaken till problemen. De flesta blir helt återställda efter problem med ischiasnerven inom några veckor. Ryggstöd och funktionell träning är den vanligaste behandlingen för ischias och det krävs sällan större ingrepp som operationer.

  • Graviditet

    Det är vanligt med ryggont och smärta i bäckenet vid graviditet, kroppens leder blir rörligare och får utstå spänningar när kroppen förbereder sig för en förlossning. Smärtona börjar oftast i mitten av graviditeten och fram mot slutet, det kan upplevas som en molande och iland smärta mot ländryggen. Speciellt vid rörelser som att gå i trappor eller sitta på golvet kan leda till ökad smärta. Det bästa att göra mot ryggont vid graviditet är att träna och använda ett gravidbälte som kan stödja upp bäckenet och ländryggen. Fokusera på rörlighet och hållning och undvik trappor samt tunga lyft. Träning som stabiliserar bålen har visat sig ge bra effekt, prata med en fysioterapeut som kan ge dig bra gravidövningar och vilka övningar som bör undvikas.

  • Dålig hållning

    Dålig hållning är en av de vanligaste orsakerna till ryggont och påverkar dessutom nacke och axlar. Dålig hållning är något som ofta utvecklas över tid där en dålig arbetsposition vid te.x. skrivbord är orsaken men det kan även bero på orsaker som är mer naturliga i hur musklerna och kropppens skelett utvecklas med åldern. Dålig hållning leder sällan till akuta smärtor då det oftast yttrar sig i mer långvariga besvär med molande värk runt nacke och axlar beroende på att musklerna får arbeta på fel sätt. Problemen uppstår när ryggen och nacken måste hålla upp huvidet från en framåtlutande position som anstränger ryggen och nacken då det är en onormal position. Behandling består av träning för att stärka positioneringen av nacken och axlarna. Ett ryggstöd är att föredra i samband med att man upplever problem då det kan avlasta muskulaturen så att smärtan minskar.

Ont i höften – Vanliga orsaker

Det finns många orsaker till att ha ont i höften. Smärtan kan vara strålande från höften ned på benet eller på baksidan av låret. Den vanligaste orsaken till problem med höften ergonomin vid arbete eller att man har en säng som inte passar då statisk belastning kan leda till dessa problem. Smärtan är ofta åldersbaserad och kan öka ju äldre man blir men överansträngning är också en mycket vanlig orsak till höftproblem ofta orsakad av intensiv träning. Höftleden tål i normalt tillstånd stor belastning där starka muskler stabiliserar och ledbanden mellan höftbenet och bäckenet hjälper till. Vanligtvis kan en naprapat hjälpa till med att avlasta smärtande områden i höften men det är också viktigt att vila samt att ett höftledsstöd kan hjälpa till att stabilisera och avlasta medans rehabilitering pågår

  • Höftledsartros

    Höftledsartros visar sig som smärta runt ljumsken vid rörelse. Rörligheten minskar långsamt då brosket i höftleden bryts ner över tid och till slut leder till höftledsartros. I värsta fall kan den minskade rörligheten och ökande smärtan leda till en operation där man får en höftledprotes för att komma till rätta med problemen. Symptomen kryper sig ofta fram långsamt under flera år där man under långa perioder kan vara symptomfri men man märker av smärtan vid fysisk aktivitet. Smärta uppstår i ljumsken och låret och smärtan kan stråla ner mot knät och smalbenet. När problemen ökar så får man ont redan när man står eller på en promenad, man upplever stelhet i höften och det blir värre efter en lång stund av stillasittande. En fysioterapeut kan hjälpa till med problemen och ett höftstöd är ett bra sätt att avlasta höften så man undviker smärta.

  • Överansträngning

    Överansträngning av höftens muskler och ledband är den vanligaste orsaken till smärta och problem i höftområdet. Höften består av mycket muskler, ledband och senor som kan skadas vid överansträngning. och smärtan kommer oftast smygande. Ofta beror överansträngnigen på att höftkulan som har fäste i många muskler blivit påverkad. Vanliga områden som överansträngs är framsida lår och höft där skador kan ske på höftböjaren. Även på insida lår och ljumsken går en stor muskel som fäster i höften och denna kan orsaka smärta vid rörelse, speciellt vanligt bland idrottare.

  • Impingement (FAI)

    Impingement uppstår när olika strukturer kring höftleden blir inklämda och kan visa sig som smärta och stelhet. Smärtan uppstår i ljumsken men även mot säte och mot ryggen. Varför detta tillstånd uppstår vet man ännu inte men det finns behandlingar man kan få hos en fysioterapeut.  Smärtan kan visa sig gradvis men den kan också uppstå akut och märks ofta av vid speciella tillfällen eller rörelser där man belastar höften. Undvik hastiga rörelser och minska belastnigen av höften, ett höftstöd hjälper dig att avlasta höften och minska smärtan.

  • Kapsulit (ledinflammation)

    Kapsulit innebär att höftleden blir inflammerad till följd av en operation eller skada. Smärtan upplevs ofta diffus och långt in i ljumsken som kan stråla ner på insidan av låret. Det gör speciellt ont vid belastning av höften och man upplever nästan alltid stelhet i höften. Man kan även uppleva smärta vid detta stillstånd på natten eller när man vilar. Inflammationen i sig kan vara intensiv och det räcker inte med anti-inflammatoriska tabletter utan man måste uppsöka vård för att få bukt med kapsulit. Använd ett höftstöd som kan stabilisera och minska påfrestningen på höftleden för att på så sätt hjälpa kroppen att hindra inflammationen.

Tips vid värk i rygg & höft

Det finns många och bra behandlingar för olika typer av smärtor och åkommor vid rygg och höft. Vanligtvis går problemen över av sig själva men behandlingar kan påskynda och ibland vara nödvändiga för att problemen ska försvinna. Det är i de flesta fall bra att ha någon form av stöd för ryggen och höften som kan stabilisera och minska smärtan tills det läkt. Ibaldn kan problem med rygg och höft kräva operation så det är viktigt att vid långvariga problem kontakta sjukvården.

  • Massage: Massage med avslappning och stretchning är en mycket vanlig och effektgivande behandling vid de flesta åkommor för rygg och höft. Denna behandling kan du få hos en kiropraktor eller naprapat som kan minska smärtan och ge dig tillbaka rörligheten i den smärtande kroppsdelen. Massage ökar blodcirkulationen runt det drabbade området och mjukar upp muskler och leder. Massage har även andra hälsoaspekter som minskat blodtryck, stärkt immunförsvar, förebygger värk och stelhet samt att det kan minska ångest och depression. Vid höftproblem är massage och stretching ofta en del i behandlingen där framförallt stelheten i höften förbättras och rörligheten kommer tillbaka.

  • Värme: värme som behandling gör att  skadad vävnad expanderar occh slappnar av, det gör den mer mottaglig för läkande effekter. Det finns olika typer av värmebehandlingar, hos massageteraputen kan lavastenar förekomma och hos läkaren kan infraröda strålar användas för att värma det skadade området.

  • Vila: vila är det enskilt viktigaste att göra när man fått skador eller överansträngning i ryggen och höften. Det är också bra att använda sig av ett stöd som avlastar ryggen och stabiliserar så att det påverkade området kan läka snabbare samtidigt som man undviker ytterligare skador. De flesta symptom som uppstår vid rygg och höft kan självläka till följd av vila.

  • Rörelse: rörelsebehandling kan utföras av en naprapat som försiktigt kan stretcha och se till att man får tillbaka rörelseförmågan. Detta utförs ofta efter en period av vila så att skadan inte förvärras. Mjukdelsbehandling hos en naprapat leder till ökad rörlighet av det smärtande området och rörelseövningar påskyndar rehabiliteringen.

ont i ryggen