Tennisarmbåge skydd bäst i test 2024
Tennisarmbåge är en åkomma du kan få av de monotona rörelserna tennisspelande innebär. Men du behöver inte spela tennis för att drabbas av tennisarmbåge. Du kan även få det av golf, paddel eller till och med av att såga, spika eller skala mycket potatis.
Smärtan kommer från att musklerna som sitter nära armbågen bli inflammerade på grund av ansträngning. Inflammationen kan uppstå av alla former av ensidiga rörelser. Det medicinska namnet på tennisarmbåge är epikondylit. Du kan använda ett tennisarmbåge skydd (epikondylit skydd) för att minska smärtan och påskynda läkningen, nedan listar vi våra favoriter.
Tennisarmbåge test – Bäst skydd vid tennisarmbåge 2024
Vi har tittat på olika skydd för tennisarmbåge och listat de fem som vi tycker fungerar allra bäst. Läs vår recension om fem olika skydd för tennisarmbåge.
1. Epibrace – Tennisarmbåge skydd bäst i test
Kanske förknippar du tennisarmbåge stöd med att skydd som går över armbåge och en bit upp både på över- och underarm. Ett stöd som begränsar rörligheten i armvecket ordentlig. Men de bästa armbågsskydd för tennisarmbåge ser inte ut så idag. Epibrace är ett tennisarmbåge skydd som du fäster runt underarmen, strax under armbågen. Det är nämligen där inflammationen i muskeln sitter och just det muskelfästet som behöver extra stöd och avlastning.
Spännet är mycket enkelt att få på plats och går att korrigera rätt rejält i storleken. Det går även att korrigera vart exakt på armen det är du behöver tryck, eftersom alla anatomi kan se lite olika ut.
2. Epi-Hit
Även om smärtan från tennisarmbåge sitter precis under armbågen kommer problemen från monotona rörelser med handleden. Om du rör handleden fram och tillbaka kommer du känna att det är muskeln under armbågen som jobbar. Epi-Hit består därför av två olika band. Ett band som du placerar där var smärtan sitter, alltså i muskelfästet direkt under armbågen. Det andra bandet sätter du runt handleden. Handledsbandet kommer att påminna dig om att begränsa rörelserna i handledens ytterlägen, och på så vis får muskeln vila.
Bandet du fäster under armbågen ger stöd och avlastning till det inflammerade muskelfästet. Båda banden är av universalstorlek och går att anpassa så att de passar på de allra flesta.
Här har du ett mycket enkelt armband som kan hjälpa dig till minskad smärta och snabbare läkning av tennisarmbåge. Rehband UD Tennis Elbow Strap är ett stöd vid tennisarmbåge som är enkel, prisvärd men ändå väldigt effektiv. Det här helt enkelt ett band med lite resår i och som du drar åt med hjälp av kardborreband. Du placerar bandet precis under armbågen så att det läggs tryck på muskelfästet av den inflammerade muskeln.
Det här är ett tennisarmbåge skydd som är lätt att ta på och passar bra att använda när du idrottar då du smidigt kan tvätta den i tvättmaskin. Skyddet lämpar sig bäst vid lättare besvär med tennisarmbåge.
4. Epicomed
Har du stora problem med tennisarmbåge kan det krävas ett lite mer rejält skydd. Epicomed består av två skydd. En ortos, alltså bandageliknande som du placerar över armbågen och som täcker en bit av under- och överarmen. Den gör stöd och kompression till hela området. Du kompletterar sedan med ett cirkulärt band som du placeras under armbågen precis vid muskelfästet för att få maximalt med stöd just där.
Fördelen med ortosen är att den ger stöd både lateralt och medialt och musklerna, vilket kan behövas om du har fått inflammation i fler än en muskel. Den har komfortzoner i armvecket för att sitta mer bekvämt och för att du ändå ska kunna börja armen.
Även det här är ett tennisarmbåge skydd som är heltäckande över armbåge och en del av armen. Rehband UD Tennis Elbow Sleeve ger ett mycket bra stöd och är enkel att dra på. Den passar bra att använda när du vill kunna idrotta och vara aktiv trots smärtan. Den begränsar inte rörligheten i armbågen nämnvärt då den där öppen i armvecket.
Med hjälp av ett kardborrband drar du åt stödet så att det sitter tillräckligt hårt runt det inflammerade muskelfästet. Om du skulle svettas med stödet kan du tvätta det i tvättmaskinen efter användning för att hålla det fräscht längre.
Hur använder jag ett tennisarmbåge skydd?
Det finns några olika typer av tennisarmbåge eller padelarmbåge skydd. Alla fungerar dock på samma sätt, de gör tryck och stabilitet till muskelfästet som finns strax under armbågen på utsidan. Det är viktigt med tennisarmbåge skydd placering för att skyddet verkligen ska hjälpa. Har du tennisarmbåge så känner du troligen var smärtan finns, och där ska trycket från skyddet sitta. Om du ändå känner dig osäker kan du röra fram och tillbaka på handleden och känna med andra handen utanpå armbågen var det rör på dig.
Du kan bära ditt armbågsskydd när du känner att du behöver det, men som med alla hjälpmedel som stabiliserar musklerna bör du inte använda det mer än nödvändigt. När musklerna går stöd behöver de inte arbeta lika mycket, och de blir sakta med säkert svagare. Försök att endast bära ditt tennisarmbåge skydd när du utför aktiviteter som ger smärta.
Brukar du ha ont när du sover kan du använda ditt skydd under natten. Det är nämligen viktigt för läkningsprocessen i kroppen att du får bra sömn och återhämtning. Det finns dock en risk att vissa skydd glider runt när du sover. Välj då helt ett skydd som går över hela armbågen och verkligen sitter på plats. Se till att den är tillverkad i ett material som låter huden andas.
Vad är tennisarmbåge?
Tennisarmbåge är något som kan drabba även dig som inte spelar tennis. Däremot är det vanligt att tennisspelare drabbas och därav namnet. Men du kan lika gärna drabbas av att spela golf eller göra monotona rörelser i din vardag där du rör mycket på handleden. Idag är det även vanligt att det kallas för padelarmbåge, då padel har blivit populärare än tennis, och många som började spela padel väldigt intensivt drog på sig den här smärtan. När du letat efter skydd kan de därför ibland heta armbågsskydd för padel istället för tennisarmbåge.
När du får tennisarmbåge kommer du att känna smärta i muskelfästena som sitter på armbågens utsida. Det beror helt enkelt på att du har överansträngt den muskeln och dragit på dig en inflammation.
Hur behandlar jag tennisarmbåge?
I de allra flesta fall går tennisarmbåge över av sig själv om du låter muskeln vila. Men det kan ta lite tid. Du bör låta bli att utföra rörelser som utlöser smärtan. Eftersom inflammationen uppstår av att muskeln är överansträngd behöver den få vila. Det betyder inte att du ska låta bli att använda armen helt och hållet, utan endast undvika att göra de rörelser som gör ont. Rörelse av armen är viktigt eftersom det håller blodcirkulationen igång, något som också hjälper läkningen. Behöver du ändå utföra rörelser som utlöser smärtan, ska du ta pauser ofta och försöka göra rörelsen så korta stunder som möjligt.
Ett tennisarmbåge skydd kommer också hjälpa till att läka inflammationen. Skyddet ger stöd och stabilitet vid muskelfästet, vilket gör att muskeln får vila och då läker snabbare. Skyddet kommer också minska smärtan du känner av.
Uppsök läkare vid långvariga besvär
Om dina besvär med tennisarmbåge inte går över på några veckor tror att du vilat musklerna och använd skydd bör du uppsöka sjukvården. I en del fall går symptomen inte över av sig själv och du kan behöva hjälp av läkare och till och med operation.