Fotledsstöd bäst i Test 2024
Genom att hjälpa till att stötta leden med ett fotledsskydd kan du undvika att upprepade gånger stuka den. Ett väl sittande stöd kan också hjälpa till under läkningstiden om olyckan redan har varit framme. Det finns fotledsstöd som är gjorda i ett material som ökar blodgenomströmningen och därmed hjälper till med läkningen av skadad vävnad.
Har du stukat dig rejält är det viktigt att du får hjälp av en utbildad person inom området, sjukgymnast till exempel för att återbygga styrkan utan att förvärra skadan. Efter att du har stukat foten är det i första hand vila, återuppbyggnad och sedan att skydda den mot fler stukningar som gäller. Genom att välja rätt typ av stöd kan du avlasta och stötta vristen.
Skadad fotled
En stukning är en övertänjning av senor och ligament kring en led. Just leden mellan fot och underben är vanlig att stuka. Det beror på att den är väldigt rörlig och bär upp hela kroppstyngden, ett litet snedsteg kan lätt bli en rejäl töjning.
En stukad fotled är både smärtsamt och besvärligt, men oftast övergående. Har du otur kan det leda till en försvagning i fotledens strukturer. Det i sin tur kan ge smärta och ökar risken för att stuka fotleden fler gånger, därför kan det vara viktigt att ha rätt hjälpmedel och skydd under läkningsprocessen.
Vård & förebyggande
Har du en mindre vristskada och ska gå på plant golv inomhus kan det vara bättre att vara utan stöd och träna upp de stabiliserande musklerna kring fotleden. Ska du däremot röra dig i skogen eller där det är ojämnt underlag och vet med dig att du har lätt för att stuka fotleden är det bra att ha ett lättare till mellanstarkt stöd. Stödet hjälper dig både att undvika att stuka dig och om du vrickar till fotleden blir det mindre skada med ett stöd än utan.
Vid träning som löpning på ojämnt underlag och sporter med höga hastigheter och snabba stopp och riktningsbyten är det viktigt med ett riktigt stabilt stöd. Det är stora krafter som ska hanteras av fotleden och det är lätt att den inte orkar med och att en ny skada sker. Exempel på sporter där vrickningar är vanliga och fotledsskydd kan hjälpa:
- Padel
- Basket
- Handboll
- Orientering
- Fotboll
- Agility
Sök professionell hjälp vid återkommande problem. Om du ofta stukar fotlederna kan du behöva hjälp av någon som är specialiserad på den här typen av skador. Sjukgymnaster, arbetsterapeuter och läkare kan hjälpa dig att hitta rätt träning för att stärka stödfunktionerna kring lederna och hjälpmedel. Har ligamenten kring fotleden töjts ut mycket och kanske till och med gått av kan det bli aktuellt med operation. I väntan på det är det viktigt att du undviker ytterligare skada.
FAQ
Är det skillnad på vrickning och stukning?
Nej, det är två ord på samma sak. Genom övertänjning av en led har ligamenten tänjts ut och en blödning i muskelfästena har skett. Det kan ske i alla leder med fotled är vanligast och handleder och fingrar kommer strax efter.
Vad ska man göra åt en vrickad fotled?
Det första du ska göra efter en vrickning är att lägga upp foten i högläge för att minska blödningen. Har du möjlighet att kyla med till exempel is och/eller linda om leden är det också bra för att ytterligare minska blödning. Du kan använda ett fotledsstöd som linda om det finns tillgänglig, de sätter tryck på rätt ställe.
Efter det mest akuta är det viktigt att inte belasta leden för mycket. Undvik träning som belastar fotleden hårt till någon vecka efter att smärtan och svullnaden är helt borta. Den närmaste tiden efter att du återgått till full träning är det viktigt att stötta leden med ett fotledsstöd för att inte stuka den igen.
När ska jag besöka läkare med en stukad fot?
Det finns flera grader av stukning, och det kan vara svårt att känna skillnad på en kraftig stukning och en fraktur. Om du har mycket ont, inte kan stödja på foten, är mycket svullen eller om smärtan inte klingar av efter några dagar behöver du uppsöka läkare för att få en bedömning av skadan.