Iläggssulor bäst i test 2024
Hälsporre uppstår om du överbelastat senan som sitter i hålfoten, till exempel för att du använt dåliga skor. Då kan du få ont i senfästet som sitter under hälen, särskilt när du går eller springer. Ofta går besvären vid hälsporre över av sig själva även om det kan ta lång tid, som tur är finns hjälpmedel som kan lindra besvären.
I den här artikeln får du lära dig mer om hälsporre och varför det uppstår. Vi tipsar också om några bra övningar vid hälsporre samt fem produkter som kan minska smärtan samt påskynda återhämtningen.
Iläggssulor bäst i test 2024
Vad är hälsporre?
Hälsporre – eller plantar fasciit som det egentligen heter – är ett tillstånd som uppstår när ett senfäste under foten blivit inflammerat på grund av överbelastning. Inflammationen orsakar smärta i senfästet och i vissa fall kan det uppstå en liten utväxt på benet under hälen. Utväxten liknar en sporre och därav namnet ”hälsporre”. Smärtan brukar vara värst när du springer eller går efter att du varit stillasittande, men vissa kan ha ont även i vila. Besvären kan vara allt ifrån lindriga till allvarliga och göra att du varken kan jobba eller idrotta.
Hälsporre går oftast över av sig själv, men det kan ta lång tid – upp till ett år. Som tur är finns det både övningar, behandlingar och produkter du kan använda dig av gör att snabba på processen. Mer om dessa längre ner. Värt att nämna är dock att du kan ha hälsporre även utan att ha en inflammation. Då uppstår inte heller några symptom eftersom det är inflammationen som gör ont, inte själva utväxten.
Varför uppstår hälsporre?
Det finns flera olika orsaker till att hälsporre uppstår och alla – oavsett ålder – kan drabbas. Några av de vanligaste orsakerna är dock:
- Överbelastning, till exempel om du har ett jobb där du stå och går mycket.
- Löpning eller hopp på hårda underlag.
- Felaktig löpteknik, det vill säga att du belastar foten på fel sätt.
- Ökad träningsintensitet, framför allt vid löpning.
- Långvarig användning av skor med dålig stötdämpning.
- Ovanligt höga eller låga fotvalv.
Risken att drabbas av hälsporre ökar dessutom bland personer som är stillasittande eller överviktiga.
Behandling vid hälsporre
Som tidigare nämnt finns det en del saker du kan göra för att lindra besvären vid hälsporre och skynda på läkningen av inflammationen. Här är några av de vanligaste behandlingarna och produkterna som kan vara bra för dig som har ont i hälen.
Skoinlägg för hälsporre
Ett bra skoinlägg för hälen kan effektivt lindra smärtan vid hälsporre. Detta är extra sula som du helt enkelt placerar i dina skor och som minskar belastningen på området. De gör också dina skor skönare att gå i och kan därmed förebygga övriga fotbesvär. Idag finns det mängder av inlägg för hälsporre att välja bland. Det finns dessutom varianter anpassade både för vardag, jobb och för träning.
Hälkopp/hälkoppsinlägg
En hälkopp, även kallat hälkoppsinlägg, är ett hälinlägg som förstärker hälens naturliga stötdämpande effekt för omedelbar smärtlindring. Hälkoppen placeras inuti skon, precis som vanliga skoinlägg, men det finns också hälskydd med insydda koppar som är avsedda för barfotaanvändning eller öppna skor.
Hälsporrestrumpor
Hälsporrestrumpor är specialutformade strumpor med olika kompressionszoner som ger foten ett extra stöd och förhindrar att besvären med hälsporren förvärras. De är också anpassade för att förbättra blodcirkulationen och på så sätt kunna skynda på läkningen av inflammationen i senfästet. Det finns även fotledsbandage som har en liknande funktion, men som är lite tjockare i materialet och som därför ger ett extra bra stöd.
Tejpning vid hälsporre
Det är också möjligt att tejpa hälsporre för att minska besvären, till exempel med kinesiotejp. Kinesiotejp är ett extra bra alternativ för dig som vill hålla dig aktiv. Den ger ett bra stöd till senfästet och lyfter också huden på en mikroskopisk nivå, vilket minskar svullnader och stimulerar blodcirkulationen. Om du vill tejpa hälsporre med kinesiotejp är det viktigt att du tejpar på rätt sätt för att få maximal effekt.
Medicinsk behandling av hälsporre
Om inget annat hjälper kan följande behandlingar vara nödvändiga:
- Läkemedel. Om du har mycket ont kan du testa receptfria läkemedel för att lindra smärtan, exempelvis paracetamol.
- Kortisonspruta. Kvarstår besvären kan du besöka en läkare som ger dig en kortisonspruta under hälen. Den dämpar smärtan under några veckors tid, men kan också öka risken för överbelastning under tiden.
- Operation eller stötvågsbehandling. Slutligen kan operation eller stötvågsbehandling bli nödvändigt om du har mycket svåra besvär med hälsporre.
Frågor och svar om hälsporre
Hur känns hälsporre?
Vid hälsporre uppstår en smärta under eller på insidan av hälen när du står, går eller springer. Detta är ett tecken på att det finns en inflammation i senfästet.
Varför får jag hälsporre?
Några vanliga orsaker till hälsporre är långvarig användning av skor med dålig stötdämpning, löpning och hopp på hårda underlag och felaktig löpteknik. Hälsporre kan också uppstå om du står långa stunder på jobbet.
Hur fungerar hälsporreinlägg?
Hälsporreinlägg är skoinlägg som antingen täcker hela foten eller enbart hälen. Inläggen lägger du i dina vanliga skor för att förbättra fotens naturliga stötdämpning.
Är hälsporre en inflammation?
Ja och nej. Normalt sett uppstår en inflammation i senfästet som orsakar smärta och i vissa fall en utväxt på benet under foten (som ser ut som en liten sporre). Det går dock även att få hälsporre utan att ha en inflammation.
Är hälsporre farligt?
Nej, hälsporre är i regel inte farligt och besvären brukar gå över av sig själva. Vissa kan dock uppleva svår smärta i samband med hälsporre och då kan operation eller stötvågsbehandling vara nödvändigt.
Hur undviker jag hälsporre?
Det bästa du kan göra för att undvika hälsporre är att använda bra skor, både till vardags, på jobbet och när du tränar. Det kan också vara bra att stretcha fötterna regelbundet för att hålla senan rörlig och flexibel.
När ska man söka hjälp för hälsporre?
Om du har svåra besvär som inte gått över trots vila och användning av diverse hjälpmedel bör du kontakta en vårdcentral, läs mer på 1177.
Vad kan man göra själv vid hälsporre?
Det är möjligt att lindra besvären med hjälp av olika hjälpmedel, så som skoinlägg, hälkoppar eller hälsporrestrumpor. Upplever du svår smärta kan du också ta receptfria läkemedel innehållande paracetamol.