Mitella bäst i test – Bäst mitella [year]

En mitella kan du behöva använda om du har skadat arm, axel eller även nacke i vissa fall. Du använder ofta mitellan för avlastning, vilket innebär att det är viktigt att den ger bra stöd. Men den kan ibland även användas för immobilisering vid skador.

För att mitellan ska vara bekväm att bära och faktiskt ge det stöd den ska är det viktigt att använda en bra modell som passar dig. Annars finns det risk för att skadan tar längre tid att läka, men också obehag samt att du får nya belastningsskador. 

Översikt – Top 3 Mitella [year]

Mitella bäst i test 2024

I det här artikeln presenterar vi olika typer av mitellor som alla är bra val. Vi går igenom fördelar och nackdelar med varje produkt för att du så smidigt som möjligt ska kunna välja vilken som passar dina behov bäst.

1. Medi Arm Sling – Bästa mitellan

Bäst mitella

Även om det kan vara svårt att utse vilken mitella som är bäst i test rent generellt eftersom det kan vara mycket individuellt vill vi slå ett stort slag för Media Arm Sling. Det är en riktigt bra mitella som troligen kommer att passa de flesta. Självaste mitellan, där du har armen är mjuk och behagligt. Men det som kanske är allra viktigast är axelbandet, som är brett och vadderat. Det innebär att du minskar risken att få tryckskador eller överbelastning i axel och nacke.

Behöver du på grund av skada minimera möjligheten till rörelse i armen kan du låsa fast den mot kroppen genom det medföljande midjebältet. Midjebandet ger också extra stöd och avlastning till axelbandet.

Du ändrar enkelt storleken på bandet med kardborrelåset. Mitellan har en universell storlek och passar bra till de flesta vuxna och större barn.

 • Brett axelband ger bra avlastning

 • Möjlighet att låsa fast armen mot kroppen med midjebandet

 • Mjuk och bekväm mitella

Bäst mitella
 • Brett axelband ger bra avlastning

 • Möjlighet att låsa fast armen mot kroppen med midjebandet

 • Mjuk och bekväm mitella

2. Embreis eSling – Mitella med riktigt bra stöd

Bäst mitella

Embreis eSling är en mitella som ger riktigt bra stöd och avlastning. Anledningen till att den här hamnar på andra plats är för att den är svårare att ställa in storleken på bandet samt att öppna och stänga. Istället för kardborre som på vår testvinnare har den här ett Fix-lock spänne. Förvisso sitter den väldigt stabil då, men om du har skadat armen och behöver kunna justera mitellan med en arm kan den här kännas svårare.

Men behöver du rejält med stöd och är känslig för tryck mot nacke och axel kan det här ändå vara det bästa valet. Axelbandet är mycket brett just vid det känsligare området, vilket gör att du troligtvis inte kommer bli lika trött av att bära den här mitellan som många andra. Själva fickan för armen är mjuk och vadderad samt att den även har ett reglerbart tumgrepp.

 • Rejält axelband med bra avlastning

 • Stumma band och lås som gör att den sitter ordentligt på plats

 • Reglerbart tumgrepp

Bäst mitella
 • Rejält axelband med bra avlastning

 • Stumma band och lås som gör att den sitter ordentligt på plats

 • Reglerbart tumgrepp

3. Mitella Actimove GilchristPlus – Bra tillfällig mitella

Bäst mitella

Det kan finnas tillfällen då du inte behöver ha mitella under hela dagen. Kanske har du skadat dig och behöver endast avlastning under kortare stunder under dagen. Då kan en så kallad slynga vara ett bra alternativ. Mitella Actimove GilchristPlus kan kännas smidigare än en vanlig mitella, men ger inte heller lika bra stöd.

Däremot är den enkel att ta fram och använda när du känner att det är dags för en stunds avlastning. Den går att fästa på lite olika sätt, och det är enkelt att justera storleken på den tack vare kardborrband.

 • Bra för tillfällig avlastning

 • Kan användas i olika positioner

 • Smidig att justera i storlek

Bäst mitella
 • Bra för tillfällig avlastning

 • Kan användas i olika positioner

 • Smidig att justera i storlek

4. Medi Arm Sling Barn – Bäst mitella för barn

Bäst mitella

För att en mitella verkligen ska göra mer nytta än skada är det som sagt viktigt att den passar perfekt. Barn kan därför behöva ha en mindre mitella anpassad just för barn. Dessutom kan det kännas lite bättre mitt i allt elände att få ha en mitella med ett lite roligare mönster. Media Arm Sling Barn är anpassade efter barns lite mindre kroppar samt att den har ett fint mönster i form av jeanstyg.

Axelremmen har bra vaddering och är bred över just axeln för att inte trycka och ge obehag. Dessutom är själva mitellan sval och luftig så att det inte ska lbi för varmt för barnet.

 • Mindre storlek som passar barn

 • Snyggt tyg i jeansmönster

 • Vadderat och bekvämt axelband

Bäst mitella
 • Mindre storlek som passar barn

 • Snyggt tyg i jeansmönster

 • Vadderat och bekvämt axelband

När behöver du en mitella?

Det kan finnas olika orsaker till att du behöver en mitella. Men gemensamt är att det alltid uppstått någon slags skada. Du kan exempelvis ha fått en sträckning, fraktur eller en luxation. Skadan kan sitta i såväl axel, som arm eller nacke. Du kan behöva använda mitellan för att ge exempelvis axeln avlastning, eller för att du har en skada där det för ont att röra arm eller axel. Genom att låta armen vila i en mitella ger du avlastning till såväl arm som axel, vilket kan leda till snabbare läkning.

Det kan också vara så att du behöver en mitella efter att du har genomfört en operation. Om du exempelvis har gipsad arm kan det bli tungt för axeln att bära upp armen på egen hand. Då kan en mitella vara till hjälp.

Under en kort period kan du använda en mitella utan läkares rådgivning. Men du bör inte använda en mitella under en längre tid utan att rådgöra med sjukvården. Leder och muskler är till för att röra på sig, och användning av mitella i onödan kan orsaka mer skada.

Vad ska jag tänka på när jag köper en mitella?

Det som är viktigt är att den verkligen ger avlastning. Du vill välja en mitella som har ett brett axelband, eftersom du annars snabbt kommer att få ont i axel och nacke. Det är viktigt att mitellan går att ställa in, exempelvis ska du kunna justera längden på axelbandet. För att ge dig bästa stöd är det viktigt att den sitter helt perfekt.

Du kan även titta på om själva fickan där du har armen är av ett material som låter luft cirkulera. Det finns annars en risk att det blir väldigt varmt för din arm, speciellt om du behöver bära mitellan hela dagen.