Bäst Trappmaskin – Trampmaskin bäst i test 2024

Om du söker efter ett träningsredskap att ha i hemmet som du kan träna både styrka och kondition på, men som inte tar allt för mycket utrymme är en trappmaskin ett bra val.

Med en trappmaskin tränar du ben och rumpa samtidigt som du får mycket bra konditionsträning. I den här artikeln kommer vi gå igenom de fem bästa trappmaskinerna som vi anser finns på marknaden just nu.

Vad är en trappmaskin?

Först och främst kan det vara bra att nämna att en trappmaskin kan kallas för en del olika saker, vilket kan vara värdefull information när du söker efter den bästa modellen för dig. Eller om du letar efter träningsprogram som passar för en trappmaskin hemma. Alternativa namn är trampmaskin, steppmaskin och stepper eller ministepper.

En trampmaskin är en träningsmaskin som man kan ha hemma, men som du oftast även kan hitta på olika träningsanläggningar. Det är egentligen precis vad det låter som, en maskin med pedaler som ska imitera trappgång. Du står alltså på pedalerna och trampar upp och ner som om du skulle gå i en trappa. Jämfört med en gåmaskin sker rörelsen i benen snarare uppåt och neråt än framåt som vid gång.

Till skillnad från en stepbräda som också tränar både underkropp och kondition kan du reglera motståndet i trappmaskinen för att göra träningen lättare eller tuffare. Du kommer med en trappmaskin att träna både rumpa och ben, samtidigt som det är mycket bra för konditionen.

1. Abilica CoreStep 360 – testvinnare

Bäst trappmaskin

Den här trappmaskinen är en riktig storsäljare och har blivit en populär trappmaskin att ha hemma. Anledningen till att just Abilica CoreStep 360 har blivit så omtyckt och också är vår testvinnare är för att den går så mångsidig träning. Tack vare den speciella utformningen kommer den åt coremuskulaturen bättre än någon annan trappmaskin på marknaden. När du väl investerar i en träningsmaskin och i din träning är det ofta en fördel att välja en maskin där du tränar så många delar av kroppen som möjligt.

Det här är en trappmaskin för den som verkligen vill ha resultat av sin träning. Maskinen har en dator som visar mycket information och som gör det enklare för dig att tracka din träning och dina framsteg. Du kan använda trappmaskinen från båda hållen och datorn går att vända på så du alltid kan ha koll på din data.

Abilica CoreStep 360 är en stadig trappmaskin av riktigt hög kvalitet. Den ligger i den högre prisklassen, men är väl värt pengarna om du vill ha en bra och hållbar träningsmaskin hemma. Trots detta är den långt ifrån en dyraste på marknaden!

 • Kompakt

 • Kan användas åt båda hållen

 • Upp till 100 kg

Bäst trappmaskin
 • Kompakt

 • Kan användas åt båda hållen

 • Upp till 100 kg

2. Titan Life MiniStepper – enkel trappmaskin till bra pris

Bäst trappmaskin

Även du som har en begränsad budget eller av någon annan anledning inte vill lägga ner allt för mycket pengar på din trappmaskin kan hitta bra alternativ. Titan Life MiniStepper är en liten, smidig men ändå bra trappmaskin som har ett lågt pris.

Även här finns en dator som hjälper dig att ha koll på din träningsdata, perfekt för dig som gillar att föra träningsdagbok. Ett mycket stort plus för den här trappmaskinen är att ett gummiband som går att fästa i maskinen följer med. På så sätt kan du även träna överkropp samtidigt som du står på din trappmaskin.

En nackdel med de flesta ministeppers och så även den här är att de inte är lika stabila. Något som kan begränsa dig i din träning om du exempelvis vill köra intensiva intervaller för konditionsträningen. Men vi rekommenderar att du då kompletterar ditt hemmagym med ett hopprep som du istället kan köra hoppintervaller med.

 • Perfekt för hemmaträning

 • Vikt: 7,6 kg

 • Upp till 100 kg

Bäst trappmaskin
 • Perfekt för hemmaträning

 • Vikt: 7,6 kg

 • Upp till 100 kg

Bäst trappmaskin

När du verkligen vill satsa på ditt hemmagym och vill ha en riktigt rejäl tappmaskin är Bowflex Max Trainer M3 det rätta valet för dig. Med den här trappmaskinen hemma kan du utföra den mesta konditionsträningen samt att dina ben och din sätesmuskulatur kommer få sig en rejäl omgång.

Den har åtta olika motståndsinställningar, en ordentlig LCD-skärm plus flera olika funktioner som kan hjälpa dig i din träning. Vad sägs som två tillhörande pulsband för pulsträning eller hastighetsmätare?

I den här trappmaskinen rör du också handtagen fram och tillbaka, vilket för att du automatiskt involverar hela kroppen i din träning. Vill du lägga fokus på ben och core, kan du självklart välja att inte använda handtagen.

 • 8 motståndsnivåer

 • Pulsbälte ingår

 • LCD-display

Bäst trappmaskin
 • 8 motståndsnivåer

 • Pulsbälte ingår

 • LCD-display

Bäst trappmaskin

Även om en trappmaskin kan träna hela kroppen är det oftast mest fokus på underkroppen. Med Gorilla Sports Vertical Climber kan du få riktigt bra träning även i överkroppen. Istället för att vara en vanlig trappmaskin simulerar den här snarare rörelsen du utför vid klättrning.

Du använder dig lika mycket av både ben som armar för att hålla dig upp på maskinen. Den är dock mycket flexibel och den går även att ställa in så att det blir mer en klassisk trappträning om du önskar det. När du satsar på träningsmaskiner hemma är det alltid bra med multifunktionella maskiner.

 • Klättra med armar och ben

 • Se tid, kalorier och antal steg

 • Vertical climbing

Bäst trappmaskin
 • Klättra med armar och ben

 • Se tid, kalorier och antal steg

 • Vertical climbing

Olika modeller av trappmaskin

En trappmaskin för träning kan se ut på flera olika sätt eftersom de kommer i olika modeller. Om du vill ha en trappmaskin hemma och har begränsat utbud finns det mycket små och smidiga modeller utan handtag eller stöd att hålla i sig i. De allra minsta modellerna av trappmaskiner är de som brukar kallas för ministepper. Fördelen med en trappmaskin utan handtag är att du även kommer träna bålmuskulaturen, eftersom det är den som hjälper dig att hålla balansen.

Har du mycket utrymme och vill ha en rejäl variant där du kan köra ett riktigt hårt träningspass bör du satsa på en trappmaskin som har något slags handtag. En sådan trampmaskin kommer stå stadigare på golvet samt att du blir stadigare eftersom du inte lika lätt tappar balansen. Ska du köpa en trappmaskin åt någon som är äldre är en med handtag att rekommendera.

Vanliga frågor och svar om trappmaskin

Hur effektiv är en trappmaskin?

En trappmaskin är mycket effektiv när du vill träna kondition, ben, rumpa och coremuskulatur på en och samma gång. Speciellt om du väljer en trappmaskin utan stöd att hålla i dig i kommer du även att involvera din bål i träningen. Tack vare att du kan ställa in olika motstånd kan du få effektiv konditionsträning samtidigt som ben- och rumpmuskler får arbeta riktigt ordentligt.

Vilka muskler tränas vid trappmaskin?

När du tränar med en trappmaskin är det framför allt musklerna i underkroppen som tränas. Det vill säga ben och sätesmusklerna. Men väljer du en trappmaskin utan handtag behöver du även balansera upp kroppen och på så sätt tränar du också din coremuskulatur. Dessutom är det bra konditionsträning där du också tränar hjärtat, som faktiskt är den viktigaste muskeln vi har.

Är Stepmaskin bra?

Stepmaskin är ett bra träningsredskap till ditt hemmagym när du vill ha en smidig maskin som tränar både styrka och kondition. Fördelen med en stepmaskin är att det finns många små modeller som är enkla att flytta på och förvara. Många andra konditionsmaskiner är stora och otympliga och passar därför inte bra i hemmet.

Hur många kalorier bränner man på en trappmaskin?

Hur många kalorier du bränner på en trappmaskin kommer helt att bero på vilken intensitet du tränar på. Men vid medelintensitet kan du räkna med att förbränna mellan cirka 300 – 700 kalorier på 30 minuter. Kaloriförbrukningen är dock mycket individuell och därför kan det vara svårt att svara på. Men du tränar både muskulaturen och konditionen – den bästa kombinationen för fettförbränning!