Handledsskydd bäst i test 2024
Ett handledsskydd kan vara ett bra hjälpmedel för dig med smärtande, stela eller instabila handleder. Förutom att ge stöd och värme använder skyddet kompression för att öka trycket på muskulatur och leder, vilket förbättrar blodcirkulationen och därmed även återhämtningen.
Nedan får du lära dig mer om handledsstöd och när de kan vara fördelaktiga att använda. Vi tipsar också om tre handledsskyddmed höga användaromdömen som kan vara bra för dig som vill ge dina handleder lite extra stöd.
Bästa handledsstödet 2024 – Topp 3 handledsskydd
Om du bestämt dig för att investera i ett handledsstöd kan det vara en god idé att jämföra olika skydd för att hitta en lämplig modell. Du bör förstås även bestämma dig för vilket slags stöd du är intresserad av och hur mycket stöd du behöver.
För att göra det lite enklare för dig att hitta rätt har vi granskat utbudet och valt ut tre handledsskydd som fått fina användaromdömen. Nedan kan du läsa mer om dem och deras egenskaper.
För dig som har ont i tummen rekommenderar vi vårt inlägg om bäst tumstöd.
Vad är ett handledsskydd?
Ett handledsskydd, även kallat handledsstöd, är ett hjälpmedel som genom stöd, värme och kompression kan reducera smärta och stelhet i handlederna. De flesta handledsstöd är tillverkade av elastiska material som du spänner åt kring handleden. Vissa modeller har även tillhörande skenor för att ge extra god stabilitet och avlastning.
Handledsstöd finns även i olika storlekar – vissa är kortare, andra är längre. Generellt sett ger ett längre stöd mer avlastning och bättre stöd. Genom att värma upp handleden kan handledsstödet minska smärta i leder, men också förebygga framtida skador. Värmen kan dessutom förbättra dina prestationer, till exempel på gymmet.
Kompressionen är viktig eftersom den ökar trycket på både muskler och leder. Detta bidrar till en ökad blodcirkulation, vilket i sin tur ger bättre muskelkontroll och snabbare återhämtning.
När ska jag använda handledsstöd?
Handledsstöd kan vara fördelaktiga i en rad olika situationer. Det är till exempel vanligt att använda handledsskydd:
- På gymmet. Skydden stabiliserar upp och stärker handlederna samtidigt som de minskar risken för skador. Det kan vara extra fördelaktigt om du styrketränar och lyfter tunga hantlar.
- När du arbetar. Om du lyfter tungt, skriver mycket eller spenderar långa dagar framför skärmen kan handledsstöd vara något att testa. De kan nämligen ge avlastning och reducera stelhet genom att förbättra blodcirkulationen.
- I förebyggande syfte. Svaga eller smärtande handleder kan försvåra en rad moment i vardagen. Därför kan det vara bra att använda ett handledsskydd även i förebyggande syfte.
Olika typer av handledsstöd
Som tidigare nämnt finns det flera olika typer av handledsskydd att välja bland idag. Nedan ska vi gå igenom några av de allra vanligaste modellerna.
Enkelt vriststöd
Det här är den vanligaste typen av handledsstöd som du drar på över handleden, drar åt och fäster med ett kardborreband. Tumme och fingrar lämnas dock helt fria. Vriststödet ger både värme, stabilitet och kompression, vilket förbättrar blodcirkulationen, minskar trötthet och motverkar skador. Dessa handledsskydd brukar dessutom vara ganska tunna och passar därför bra i de flesta sammanhang, till exempel när du arbetar på datorn eller på gymmet.
Handledsbandage
Handledsbandaget är ganska likt vristskyddet – det sitter över handleden och diagonalt över handen för att lämna tumme och fingrar fria. Precis som vristskyddet ger bandaget både stöd och kompression, men den här typen passar bäst för rehabilitering. Det är dels skönare att bära och tillåter dig att utföra dina övningar utan att belasta handleden för mycket.
Handledsstöd med skena
Ett handledsstöd med skena är det bästa alternativet för dig med allvarliga handledsproblem som vill ha bästa möjliga stöd. Det här skyddet har nämligen en löstagbar skena som håller handleden helt rak. Det brukar dessutom vara ganska långt för optimal stabilitet, men ger ändå en god rörelsefrihet eftersom dina fingrar lämnas fria.
Handledsvärmare
En handledsvärmare är tillverkad i ett varmt och mjukt material som värmer och ger dig optimal rörelsefrihet. De har förstås inte samma egenskaper som ett handledsstöd, men kan ändå vara bra för dig som känner dig frusen eller lite öm kring handlederna. Handledsvärmaren värmer upp området och ger viss kompression, vilket ökar blodflödet och kan verka skadeförebyggande. De passar bra vid lite enklare besvär och kan med fördel användas hemma eller på jobbet.
Frågor och svar
Vilket är det bästa handledsskyddet?
Det beror förstås på hur ditt behov ser ut. Vi har dock valt ut Wrist Lacer, ett stabilt handledsbandage av stumt material med justerbar skena, till det bästa handledsskyddet baserat på användarnas egna omdömen.
Hur fungerar ett handledsskydd?
Handledsskyddet värmer och stöttar handleden för att reducera smärta och stelhet, men också för att förebygga skador. Det använder dessutom kompression för att förbättra blodcirkulationen och på så sätt snabba upp återhämtningsprocessen.
Vad orsakar handledssmärta?
Handledssmärtor kan bero på en rad olika saker, exempelvis en inflammation, överbelastning, stukning eller fraktur. Det kan också bero på en dålig arbetsställning, särskilt om du arbetar långa dagar framför en dator.
Hur hårt ska handledsstöd sitta?
Stödet ska sitta lagom hårt – inte för löst och inte för hårt. Sitter det för löst ger det ingen effekt, men sitter det för hårt kan det bli obekvämt. Testa dig fram för att hitta en bra passform.
Sammanfattning
Ett handledsskydd kan vara fördelaktigt i en rad olika situationer. Det kan dels passar bra i rehabiliteringssyfte för att påskynda återhämtningen efter en skada, men går minst lika bra att använda på gymmet eller i förebyggande syfte.
Idag finns det många olika typer av handledsskydd att välja bland. Vissa är enklare och passar lindrigare besvär, andra är långa och utrustade med rejäla skenor för att ge ett optimalt stöd. Fundera över vilket stöd du behöver och välj modell därefter. Är du osäker bör du rådfråga en läkare.