Balansplatta bäst i test 2024

Om du vill träna upp din balans, koordination eller statiska styrka kan det vara en god idé att investera i en balansplatta (även kallad balansbräda). Extra bra är detta träningsredskap för att stärka fotleder, knän och höfter, vilket är en av anledningarna till att balansbrädor ofta används vid rehabilitering.

I den här artikeln får du lära dig mer om balansplattor och hur du kan använda dessa för att återhämta dig och förebygga skador. För att hjälpa dig att hitta den bästa balansplattan har vi även valt ut fem modeller som både användare och experter rekommenderar.

Översikt – Top 3 balansplattor

Topp 5 bäst balansbrädor 2024

Bäst balansplatta 2021

Abilica BalanceBoard är en enkel balansplatta med medel svårighetsgrad och en diameter på 39 cm. Plattan har en bra greppyta och handtag på båda sidorna som ger dig ett stabilt grepp under din träning. Är du ute efter en enklare balansbräda kan Abilica BalanceBoard vara ett bra alternativ. Användarna själva är nöjda med produkten och menar att den är lätt och enkel att förvara. Vissa anser dock att den är lite dyr och att inte är särskilt utmanande.

Svårighetsgrad: Medel
Diameter: 39 cm
Prisklass: Hög
Bäst balansplatta 2021
  • Lätt. Smidig att förvara. Bra grepp med handtag.

  • För lätt enligt vissa.

Bäst balansplatta 2021

JobOut Balansbräda Multifunktionell är – precis som namnet antyder – en mångsidig balansplatta som tillåter dig att själv välja svårighetsgrad. Här kan du nämligen växla mellan olika underdelar beroende på hur du vill stå.Till skillnad från övriga modeller i jämförelsen är detta en fyrkantig bräda med måtten 48,5 x 29 cm. Detta ger dig en extra behaglig yta att stå på, vilket gör att JobOut Balansbräda Multifunktionell passar bättre på kontoret än i gymmet. Modellen är förvisso den dyraste i vårt test, men samtidigt får du mycket kvalitet för pengarna.

Svårighetsgrad: Varierande
Diameter: 48,5 x 29 cm
Prisklass: Premium
Bäst balansplatta 2021
  • Välj svårighetsgrad själv. Perfekt för kontoret.

  • I dyraste laget.

Balansplatta bäst i test 2021

Balance Board 2 från Casall är en bra balansbräda med en diameter på 26,5 cm och en höjd på 7,5 cm. Detta gör att den har en något högre svårighetsgrad jämfört med Abilica BalanceBoard och passar dig som vill ha en större utmaning. Plattan har fått goda omdömen av användarna som menar att den har en bra storlek och att den passar utmärkt för att stärka mindre muskelgrupper. Samtidigt saknar modellen handtag och enligt användarna kan den vara lite hal utan skor.

Svårighetsgrad: Svår
Diameter: 29,6 cm
Prisklass: Medel
Balansplatta bäst i test 2021
  • Bra storlek. Lätt och kompakt. Högre svårighetsgrad.

  • Kan vara hal utan skor. Saknar handtag.

Balansplatta bäst i test 2021

JobOut är en extra bred balansplatta på 41 cm med en höjd på 7 cm. Detta gör modellen till ett bra alternativ för dig som genomgår rehabilitering eller föredrar en lägre svårighetsgrad på träningen. Plattan har en greppvänlig yta med struktur, men saknar likt Balance Board 2 handtag. Det är dessutom en av de dyrare modellerna i vårt test av balansplattor. I övrigt är användarna nöjda med plattan och ger den goda omdömen.

Svårighetsgrad: Lätt
Diameter: 41 cm
Prisklass: Hög
Balansplatta bäst i test 2021
  • Tips på övningar medföljer. Passar på jobbet. Bra greppyta.

  • Saknar handtag.

5. Master Fitness – Balansbräda i trä

balansbräda i trä

Balance Board från Master Fitness är en traditionell balansbräda med en diameter på 39,6 cm. Den är dock aningen högre än modellen från JobOut med sina 7,5 cm, men passar trots det bra för enklare träning och rehab. Plattan har en strukturerad yta som ger ett bra grepp, men saknar handtag. Användarna är nöjda med produkten, men menar att den är väldigt lätt att balansera på. Är du ute efter en utmaning kan Balance Board 2 från Casall vara ett bättre alternativ.

Svårighetsgrad: Lätt
Diameter: 39,6 cm
Prisklass: Medel
Balansplatta bäst i test 2021
  • Greppvänlig yta. Prisvärd. Passar för enklare träning och rehab.

  • Ger ingen större utmaning.

Hur fungerar en balansplatta?

En balansplatta – eller balansbräda – är ett vanligt träningsredskap som hjälper dig att stärka muskler och leder. Plattan är framför allt bra för att bygga upp statisk styrka och balans, vilket gör den till ett vanligt hjälpmedel i samband med rehabilitering. Rent konkret är en balansplatta en platta med en rundad botten som gör att du av egen styrka måste hålla den vertikal. Du kan antingen stå på den för att stärka benmuskulaturen eller stå i plankposition med händerna på plattan för att stärka bål och armar. Idag finns det många olika balansplattor att välja bland. Vissa är små och höga, vilket ökar svårighetsgraden, medan andra är breda och låga för en enklare träning. Detta gör att balansbrädor passar människor i alla åldrar, oavsett om de tränar på en hobby- eller elitnivå.

Fördelar med en balansplatta

Balansplattor kan ha många positiva hälsoeffekter för användaren. De kan bland annat:

Det kan också vara en god idé att investera i en balansbräda till ditt barn. Studier visar nämligen att balansplattor för barn faktiskt kan förbättra barnets koncentrationsförmåga, men också deras syn.

Finns det några risker med balansplattor?

Fördelarna med balansplattor är många, men det finns också en del risker, framför allt om du inte använder redskapet på rätt sätt. En av de främsta är att du riskerar att ramla om du har svaga fotleder eller problem med knän och höfter. Innan du börjar använda din balansplatta kan det därför vara en god idé att vända dig till en personlig tränare eller en fysioterapeut. De kan hjälpa dig att använda plattan på ett korrekt sätt och ge dig tips på bra övningar.

Vanliga frågor och svar om balansplattor

Hur funkar en balansplatta?

En balansplatta är ett träningsredskap som hjälper dig att stärka din balans, koordination och statiska styrka. Plattan är oftast rund med en rundad botten som gör att du själv måste hålla den vertikal, antingen med hjälp av dina ben eller dina armar.

Kan en balansbräda ge bättre styrka i mage och rygg?

Ja, balansbrädan passar utmärkt för att stärka bålen. Det finns många övningar du kan göra gör att träna upp både mage och rygg, framför allt i plankposition.

Är balansbrädor bra för att gå ner i vikt?

Studier visar att balansbrädor kan underlätta viktnedgång eftersom aktivt stående kräver mer energi än passivt. Dock bör du förstås komplettera balansträningen med andra mer fysiskt ansträngande aktiviteter för ett optimalt resultat.

Är balansbrädor skadliga för knän och fötter?

Nej, balansbrädornas främsta uppgift är att stärka muskulaturen i knän, fotleder och fötter. Däremot finns det vissa risker med brädan om du har mycket svaga muskler i dessa delar av kroppen eftersom du kan ramla av den.

Är dyrare balansplattor bättre?

Dyrare balansplattor behöver inte nödvändigtvis vara bättre, men samtidigt är de oftast gjorda av mer högkvalitativa material. Detta kan göra att de håller längre än billigare varianter.